Hej, momče, tvoj deda je ispod ove trave!

Putem od nižih engleskih terena gde se čuje svako dobacivanje, do prvog golmana reprezentacije Engleske.

Fudbal 10.07.2018 | 23:30
Hej, momče, tvoj deda je ispod ove trave!
Džordan Pikford. U razmaku od godinu dana prošao je put od ispadanja sa Sanderlendom iz Premijer lige do neprikosnovenog broja jedan u reprezentaciji Engleske. Kako je golman Evertona postao tako ključna karika Engleske koja se nalazi na 90 minuta od prvog finala Svetskog prvenstva još od 1966. godine?

Morao je da prođe težak put kaljenja. Po nižim ligama. I tu leži njegova tajna.

Došao je u žižu javnosti kada je prešao u Everton za 34.000.000 evra. Bilo je to ozbiljno ulaganje u budućnost od strane Karamela. Ipak, morao je da pokaže veliku volju i da u najtežem okruženju pokaže od čega je sazdan. Pre igranja u Premijer ligi, morao je da pokaže karakter na grubim putevima niželigaškog fudbala.

Igrao je u Darlingtonu i Alfretonu, timovima za koje ne bismo ni čuli da nije kladioničarske liste. Tu nema popusta za mlađe igrače.

"Mnogo sam naučio iz maltretiranja i to od potpuno odraslih tipova. Zaista ojačaš kada te tako razapnu sa tribina", rekao je Pikford u nedavnom intervjuu.

Prisetio se prvi čuvar mreže Engleske nekih vrlo teških momenata na gostovanjima u tim nižim ligama.

"Kada odeš na gostujući teren čuješ sve što ti dobacuju. Sećam se da smo igrali u Sautportu. Otišao sam da popijem malo vode. I jedan od likova mi je dobacio ´hej, momče, tvoj deda je sahranjen ispod ove trave´. Samo sam se okrenuo, pokazao mu palac odobravanja i rekao ´nema problema´.

Pikford je takođe bio na pozajmicama u Bartonu, Karlajlu, Bredfordu i Prestonu. Mnogi su osporavali njegovu visinu za golmana (185 centimetara), ali niko nije smeo da ospori njegovu hrabrost. A, sa svojom agilnošću i elastičnošću koje je pokazao u Rusiji, niko ne treba da sumnja u njegove kvalitete.

Čak ga je zbog visine pecnuo i Tibo Kurtoa rekavši da je 10 centimetara niži i da zato nije skinuo šut Januzaju. Ipak, Pikford je imao spreman odgovor.

“Baš me briga da li sam najviši golman. Imam snagu i agilnost da se krećem ispred gola i dobar sam u tome”, rekao je Pikford, a kasnije to potvrdio i na terenu.

Posle nomadskih iskušenja po nižim ligama vratio se u Sanderlend, klub koji je bio u slobodnom padu. U sezoni 2016/2017 kada je Sanderlend ispao iz lige, imao je 135 odbrana od 185 šuteva u okvir gola sa procentom odbrana od čak 72,9%! Zaista neverovatne brojke.

Odbranama u Evertonu, na utakmicama koje je selektor Geret Sautgejt redovno posećivao, dao mu je do znanja da može da računa na njega u Rusiji. Pre toga je dobio šansu da debituje protiv Nemačke na Vembliju u novembru 2017. I odjednom je 30.000.000 funti koliko je Everton dao za njega delovalo kao sića. A šta da tek kažemo posle silnih odbrana na Mundijalu, posebno protiv Švedske?

"Rođen sam kada je Engleska poslednji put igrala polufinale Svetskog prvenstva. Idemo da stvorimo istoriju. Znamo da je velika utakmica ispred nas. Ali znamo i da smo dobri i da imamo samopouzdanja. Uživamo dok ovo radimo i što činimo našu zemlju ponosnom", kaže Pikford.

Oni koji ga dobro znaju kažu da mu je najjače oružje to što lako ostavlja greške iza sebe i brzo se oporavlja od toga. Ima čeličan karakter i na njega kritike ne utiču previše. Mnogi su mu podmetali nogu, ali se on vraćao jači i jači.

Da nije Pikforda, možda ne bi bilo ni Engleske u polufinalu Mundijala. Strašan golman i veliki potencijal. Prošao je one najteže ispite daleko od očiju javnosti, očeličio se, i sada mu sve ide kao po loju. I njemu i Gordom Albionu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar