Зараза вреба са сапуна, лимуна у пићу...

Предмети које најчешће додирујемо представљају и највеће ризике за заразу.

Здравље 09.07.2018 | 13:45
Зараза вреба са сапуна, лимуна у пићу...
ДА ли сте размишљали где се крије потенцијална инфекција на јавним местима? Предмети које најчешће додирујемо представљају и највеће ризике за заразу. Спроведена истраживања показала су да су то колица у продавницама, јеловници у ресторанима, тоалети у авионима, разне кваке за отварање врата...

* На ручкама колица у продавницама смештено је мноштво најразличитијих клица. Њихов број једнак је броју који се налази у јавним тоалетима. Због тога би било упутно дршке обавити антибактеријским марамицама и тек тада их узети у руке, саветују стручњаци.

* Јеловници у ресторанима представљају први потенцијални извор инфекције, јер су право легло невидљиве прљавштине. И при том нико никада није видео да их неко чисти. Посебно опрезан треба бити у популарним ресторанима у које одлази велики број људи. Не треба дозволити контакт јеловника и тањира или прибора за јело. Обавезно опрерите руке након поручивања, што, иначе, није уобичајена пракса.

* Кришке лимуна у пићу и уз пиће у кафићима и ресторанима такође треба избегавати, јер су "обогаћене" различитим инфективним агенсима опасним по здравље. Истраживачи који су наручивали пића у 21 ресторану, открили су 25 различитих бацила, укључујући и ешерихију коли, али и остале бактерије. Одређеном методологијом установили су да чак 70 одсто кришки лимуна није "чисто", па препоручују да се пиће радије наручује без лимуна и воћа уопште.

* Сапуни на јавним местима такође су пуни бацила. Чак 25 одсто сапуна препуно је бактерија, јер се већина држача никада не чисте детаљно. Зато је упутно да се руке перу под млазом вруће воде око 20 секунди, и по могућству користи гел за прање који у себи садржи алкохол.

* Тоалети у авионима су посебна прича што се тиче чистоће. Приликом одређивања степена чистоће, истраживања су показала да су површине у авионским тоалетима препуне ешерихије коли.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар