СП, 1/4-финале - најава: Енглеска - Шведска...

Нико се не сећа последњег пута! Само шесторица Енглеза из овог тима били су рођени када је Горди Албион прошао четвртфинале великог такмичења. Данас (16, РТС) их чека шведска препрека.

Фудбал 07.07.2018 | 13:45
СП, 1/4-финале - најава: Енглеска - Шведска...
Енглеска је у претходној рунди против Колумбије успела да одагна мрачне духове прошлости који су годинама опседали селекцију Три лава. Горди Албион је коначно успео да избегне пораз са беле тачке после продужетака, затим да после готово деценије прође фамозну прву рунду такмичења, као и да пронађе доброг голмана на позицији која као да је била уклета када се ради о овој репрезентацији.

Све то даје за право пуленима Гарета Саутгејта да верују у тријумф и против Шведске у четвртфиналу које се игра у Самари од 16 часова.

Енглеска је до сада у историји играла осам четвртфинала светског првенства, али је само два пута успевала да их прође: против Аргентине 1966. године (1:0) и у Италији 1990. против Камеруна (3:2). Неуспеси су уследили у окршајима са Уругвајем (1954), Бразилом (1962), Западном Немачком (1970), Аргентином (1986), Бразилом (2002) и Португалом на пенале (2006) када су последњи пут играли нокаут фазу.

На европским првенствима, прескочили су два четвртинала (Италија 1968. и Енглеска 1996. године), али и изгубли два (Португалија 2004. и Пољска 2012).

"Имамо велику шансу да испишемо историју. Једна смо од најнеискуснијих селекција у Русији, најмлађа, али смо постигли и највише голова и желимо да наставимо да пишемо нову историју јер Енглеска није играла у полуфиналу од 1990. године. Али, прво је важно да победимо Шведску", подвлачи Гарет Саутгејт.

На његову причу надовезао се и Хари Кејн.

"Рано је причати о титули Светског шампиона", опомиње капитен Енглеске.

Управо је голгетер Тотенхема један од 17 фудбалера у овој селекцији Енглеске који није био ни рођен када је репрезентација последњи пут прошла четвртфинале великог такмичења (1996). Ту "привилегију" имали суЈанг, Кејхил, Варди, Делф, Вокер и Хендерсон, а ова последња двојица рођени су неколико дана раније.

У сваком случају, ова генерација Енглеза пробудила је из апатије читаву нацију, а данас поподне ће на Острву буквално све стати па чак и чувени Вимблдон. Организатори су одбили да на џиновским екранима преносе меч са Шведском, а због те чињенице задовољно трљају руке власници пабова у околини тениског комплекса који очекују најезду навијача.

Али, не питају се само Енглези. Шведска је показала у пост-Златановој ери да је израсла у правог убицу великих и да јој улога аутсајдера као што је и сада случај, савршено одговара. Селекција Јанеа Андерсонаније састављена од великих звезда, али је тимски тежак противник којег је готово немогуће сломити, што се видело не само на овом шампионату већ и у баражу против Италије.

На овом мечу неће моћи да рачунају на суспендованог десног бека Лустига (замениће га Крафт из Болоње), али би могли да буду осетно појачани ако се до почетка сусрета опорави искусни везистаСебастијан Ларсон, који је срце овог тима на средини терена. Иако нас историја учи да су Швеђани и Енглези у последње време међусобно врло често играли мечеве са по три и више датих голова, ово је ипак Светско првенство у којем победника одлучују најситнији детаљи.

ШВЕДСКА - ЕНГЛЕСКА (16, РТС)

Стадион: Космос Арена у Самари
Капацитет: 44.807
Судија: Бјерн Кујперс (Холандија)

ШВЕДСКА (4-4-2): Олсен - Крафт, Линделеф, Гранквист, Аугустинсон - Класон, Ларсон, Екдал, Форсберг - Тоивонен, Берг. 

ЕНГЛЕСКА (3-4-2-1): Пикфорд - Вокер, Стоунс, Мегвајер - Трипије, Али, Хендерсон, Јанг - Лингард, Стерлинг - Кејн.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар