SP, 1/4-finale - najava: Engleska - Švedska...

Niko se ne seća poslednjeg puta! Samo šestorica Engleza iz ovog tima bili su rođeni kada je Gordi Albion prošao četvrtfinale velikog takmičenja. Danas (16, RTS) ih čeka švedska prepreka.

Fudbal 07.07.2018 | 13:45
SP, 1/4-finale - najava: Engleska - Švedska...
Engleska je u prethodnoj rundi protiv Kolumbije uspela da odagna mračne duhove prošlosti koji su godinama opsedali selekciju Tri lava. Gordi Albion je konačno uspeo da izbegne poraz sa bele tačke posle produžetaka, zatim da posle gotovo decenije prođe famoznu prvu rundu takmičenja, kao i da pronađe dobrog golmana na poziciji koja kao da je bila ukleta kada se radi o ovoj reprezentaciji.

Sve to daje za pravo pulenima Gareta Sautgejta da veruju u trijumf i protiv Švedske u četvrtfinalu koje se igra u Samari od 16 časova.

Engleska je do sada u istoriji igrala osam četvrtfinala svetskog prvenstva, ali je samo dva puta uspevala da ih prođe: protiv Argentine 1966. godine (1:0) i u Italiji 1990. protiv Kameruna (3:2). Neuspesi su usledili u okršajima sa Urugvajem (1954), Brazilom (1962), Zapadnom Nemačkom (1970), Argentinom (1986), Brazilom (2002) i Portugalom na penale (2006) kada su poslednji put igrali nokaut fazu.

Na evropskim prvenstvima, preskočili su dva četvrtinala (Italija 1968. i Engleska 1996. godine), ali i izgubli dva (Portugalija 2004. i Poljska 2012).

"Imamo veliku šansu da ispišemo istoriju. Jedna smo od najneiskusnijih selekcija u Rusiji, najmlađa, ali smo postigli i najviše golova i želimo da nastavimo da pišemo novu istoriju jer Engleska nije igrala u polufinalu od 1990. godine. Ali, prvo je važno da pobedimo Švedsku", podvlači Garet Sautgejt.

Na njegovu priču nadovezao se i Hari Kejn.

"Rano je pričati o tituli Svetskog šampiona", opominje kapiten Engleske.

Upravo je golgeter Totenhema jedan od 17 fudbalera u ovoj selekciji Engleske koji nije bio ni rođen kada je reprezentacija poslednji put prošla četvrtfinale velikog takmičenja (1996). Tu "privilegiju" imali suJang, Kejhil, Vardi, Delf, Voker i Henderson, a ova poslednja dvojica rođeni su nekoliko dana ranije.

U svakom slučaju, ova generacija Engleza probudila je iz apatije čitavu naciju, a danas popodne će na Ostrvu bukvalno sve stati pa čak i čuveni Vimbldon. Organizatori su odbili da na džinovskim ekranima prenose meč sa Švedskom, a zbog te činjenice zadovoljno trljaju ruke vlasnici pabova u okolini teniskog kompleksa koji očekuju najezdu navijača.

Ali, ne pitaju se samo Englezi. Švedska je pokazala u post-Zlatanovoj eri da je izrasla u pravog ubicu velikih i da joj uloga autsajdera kao što je i sada slučaj, savršeno odgovara. Selekcija Janea Andersonanije sastavljena od velikih zvezda, ali je timski težak protivnik kojeg je gotovo nemoguće slomiti, što se videlo ne samo na ovom šampionatu već i u baražu protiv Italije.

Na ovom meču neće moći da računaju na suspendovanog desnog beka Lustiga (zameniće ga Kraft iz Bolonje), ali bi mogli da budu osetno pojačani ako se do početka susreta oporavi iskusni vezistaSebastijan Larson, koji je srce ovog tima na sredini terena. Iako nas istorija uči da su Šveđani i Englezi u poslednje vreme međusobno vrlo često igrali mečeve sa po tri i više datih golova, ovo je ipak Svetsko prvenstvo u kojem pobednika odlučuju najsitniji detalji.

ŠVEDSKA - ENGLESKA (16, RTS)

Stadion: Kosmos Arena u Samari
Kapacitet: 44.807
Sudija: Bjern Kujpers (Holandija)

ŠVEDSKA (4-4-2): Olsen - Kraft, Lindelef, Grankvist, Augustinson - Klason, Larson, Ekdal, Forsberg - Toivonen, Berg. 

ENGLESKA (3-4-2-1): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije, Ali, Henderson, Jang - Lingard, Sterling - Kejn.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar