Седам заповијести Ника Ковача за Баварце...

Хрват уводи многе новине у највећи немачки клуб.

Фудбал 08.07.2018 | 23:15
Седам заповијести Ника Ковача за Баварце...
Пре неколико дана када је промовисан Нико Ковач писали смо о новом Бајерну. Какве промене у игри и тактици ће донети хрватски стручњак, како ће Бајерн играти, у којој формацији, како би могао да изгледа тим за премијеру у новој сезони... Ковач дефинитивно доноси неке нове методе, а да је тако потврђује и нова анализа у немачким медијима која се тиче седам правила која је са собом донео нови тренер и која ће играчи без поговора морати да поштују. 

Билд пише о великој реорганизацији која чека Баварце, а желећи да покаже о каквим ће све детаљима Нико Ковач бринути наводи како је заједно са братом Робертом претходних дана надгледао како мајстори раде на реновинарњу терена за тренинг.

Али да се вратимо на тих седам правила...

ЈА САМ ОВДЕ ШЕФ

Чим је преузео дужност Нико Ковач се ухватио у коштац са највећим проблем - незадовољством најбољег стрелца екипе Роберта Левандовског. "Позвао сам га телефоном и изнео му своје виђење. Реако сам му да мора да остане и да подигне ниво квалитета својих игара". Док је био селектор Хрватске Ковач није дозвољавао никоме да му се меша у посао, а трпео је разне пристиске, поготово око састављања списка репрезентативаца. Одолео је више пута.

СВАКОДНЕВНО ВАЂЕЊЕ КРВИ

Прва три радна дана Ковач је посветио медицинским анализама. Као и у Франкфурту, тражиће од фудбалера да свког дана ваде крв, како би проверио њихове цк вредности (лактат тестови). На основу вредности креатина он прецизно анализира какви су капацитети сваког играча појединачно за тај дан. Нико је једном изјавио да није постао фудбалер сигурно би био спортски доктор...

ТРЕНИНГ ПРЕ МАРКЕТИНГА

Једно важнијих правила: тренинг па тек онда маркетинг. Никакве маркетиншке акције везане за играче нису дозвољене пре 20.30. Тако ће бити и на турнеји по САД-у, где Бајерн углавном и иде збогт маркетинга, али тренерова ће се поштовати. Тренинг па све остало. Ковачеви тренинзи, иначе, врло често трају два и по сата или више... 

БАЛКАНСКИ ГЕН - ПОБЕДНИЧКИ

"Увек сам морао да се пробијам кроз живот. Био сам талентован, али то није било довољно. Морао сам много да радим", изјавио је недавно Ковач. Он каже да ће покушати да играчима "усади" победнички балкански ген који је њему помаже да никада не одустане, нити да попушта. Пример из приватног живота: никада ни у простим играма са картама није желео да победу препусти својој ћерки. 

СТРЧЊАЦИ ЗНАЈУ НАЈБОЉЕ

Нико Ковач није сујетан тип и масу ствари препушта стручњацима. Стручњацима је и окружен. У његовом стручном штабу свако ради свој посао и не меша се у посао оног другог. У Франкфурту је, рецимо, чак ангажовао учитеља јоге...

ХРАНА НИЈЕ ЗА УЖИВАЊЕ

Ковач много рачуна води око исхране и за ту област је ангажовао стручњака. Једно од златних правила гласи: много житарица, мало меса. И млака вода за што бољи метаболизам. Након тријумфа управо над Бајерном у финалу купа Немачке извинио се својим играчима што их малтретирао с исхраном: "Жао ми је, али то је мој посао". 

ТИМ ЈЕ ВАЖНИЈИ ОД СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА

Тимски дух Ковач је стекао на улицама Берлина, играјући фудбал са својим друговима против дечака из других улица. Става је да екипа мора да функционише као тим без обзира на то колико звезда у њој има. И нико није важнији од тима, ма како се звао. "Увек идем напред, волим да радим, али очекујем и од вас да ме пратите", једба је од ствари које је изговорио на првом окупљању у свлачионици Бајерна. 

Па, како вам звучи?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар