Одржан помен убијеним Србима

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено- отаџбинског рата положили су данас вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу и одали почаст настрадалим Србима у Средњем Подрињу.

Република Српска 07.07.2018 | 12:48
Одржан помен убијеним Србима
Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Александар Вулин, делегација Владе Републике Српске на челу са предсједником Жељком Цвијановић и делегација Народне скупштине Српске у којој је и предсједник СДС Вукота Говедарица,који је шеф посланичке групе СДС-а.

Цвијеће су положили и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Срба у институцијама на нивоу БиХ, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ, делегације удружења - борачке организације, породица несталих, заробљених и погинулих, ветерана, логораша Републике Српске, те делегације општина из регије Бирач и борачких организација из ове регије.

Прије полагања цвијећа служен је парастос за 3.267 српских цивила и бораца из Средњег Подриња који су погинули у посљедњем рату у БиХ.

Након одавања почасти страдалима и парастоса на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања наставља се обраћањем значиника у братуначком Дому културе, а потом приказивањем документарног филма "Сузе анђела", који говори о убиству 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

(БН/Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

страдали

07.07.2018 12:33

"Прије полагања цвијећа служен је парастос за 3.267 српских цивила и бораца"??? НЕ МОЖЕ борац страдати, цивили могу страдати, борац може само погинути, војници су само "бројке" за генерале, "потрошни материјал", а нико никада није покренуо питање да ли су генерали и команданти криви за губитак 3.500 бораца. Српски народ треба бити свјестан да за погинуле борце никада нико неће одговарати, чињеница је јасна, судови у РС по том питању не раде ништа, према томе све је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зртва

07.07.2018 13:26

Мени то исто није јасно. Мозда сам млад да то све разумијем. Ако је рат иду војници на једну страну, супротна страна на другу и пуцају једни у друге и ко погине, погине то је рат. Али засто говоре зртве? Зртве су за мене недузни и незастицени цивили.

Name

Јоксим

07.07.2018 12:35

Ово је све политика и да се сто висе народа врбује за СНСД на изборима, Додик да би досао до циља не бира средства , гауи преко мртвих, ово је политицки скуп, а попови досли да потврде. Није народ тако наиван висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

07.07.2018 13:34

Овај скуп како га ти називаш организује се сваке године и ту попови ништа не потврђују,него долазе и служе парастос годинама.Замисли шта би било да нису дошли.Линч на Цркву. Други је проблем што у изборним годинама на оваквим манифестацијама долази више политичара да би се показали,то је њихов образ. Сад у изборној години не мошеш ни да схватиш да у једном дану стигну на више мјеста,да окрећу колаче славске и да се сликају око Цркава,споменика итд.Спремни на све.

Name

Јоксим ре Младен

07.07.2018 13:59

Ова власт једино мозе парастосе и помене обиљезавати, народ тровати и изм.себе завадјати, а економија не постоји у РС никако, зато нам млади одлазе, ускоро це и нама зивим помен обиљезавати, јел ти мислис да је њима стало до погинули у рату??? Гдје су градјани ту да масовно додју ?? Нема их, осим из странака цланова да се сликају. То је брука, а народу је битно да се србује и да гледа попове како масу кандилима и узимају паре , уз то се добро поједе а и добра ракија попије. Насим глупостима никад краја.

Name

За Младена

07.07.2018 15:01

Младене реци ми ста је црква урадила конкретно добро за народ, ал аргументуј молим те. Црква само узима од народа а ниста не даје, а продали су се Додику за саку долара и за његов СНСД лобирају сви попови, имају корист од тога, а ста ми имамо размисли мало. Свако село има крсну славу, свака куца, зграда, опстина.... А да би слава била слава мора се добро обиљезити, а без пара не мозе, а гдје су паре ту су и попови. Мени се ово висе згадило. Ми као народ и нација пропадамо, нестајемо, омладина иде, не враца се, јел то уреду???

Name

Сфебренчанин

07.07.2018 14:34

Људи неможе мени братија око доде дезертера и кошаркаша Опова заједно са папцима око њега одређивати када је био покољ и када су нам најмилији изгинули. Зато 12 . 07 .на Залазје да одамо почаст нашим најмилијим.Живјела Република Српска.Правда за све жртве иДавида..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.07.2018 15:59

Заборавио си јос и За дом спремни да додас.

Name

Сребренчанин

07.07.2018 20:47

Није он ре него мееее

Name

Израелац

08.07.2018 16:51

Ако тако будете гањали правуд никад је нецете изгањати.. само зовнете попове и отпјевају и оду куци.. правнике свијетске да унајмите и правне тимове па да гањају и судски и политицки.. овако само пјевате своју пјесму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукота

08.07.2018 17:24

Реце Цифут , аууу који филозоф. Него брале стани испред оног зида с кикама на глави и плаци и даље, мани се ти нас срба са својим ретардираним коментарима.