Održan pomen ubijenim Srbima

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno- otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na bratunačkom groblju i odali počast nastradalim Srbima u Srednjem Podrinju.

Republika Srpska 07.07.2018 | 12:48
Održan pomen ubijenim Srbima
Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin, delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Željkom Cvijanović i delegacija Narodne skupštine Srpske u kojoj je i predsjednik SDS Vukota Govedarica,koji je šef poslaničke grupe SDS-a.

Cvijeće su položili i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, delegacija Srba u institucijama na nivou BiH, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/ Oružanih snaga BiH, delegacije udruženja - boračke organizacije, porodica nestalih, zarobljenih i poginulih, veterana, logoraša Republike Srpske, te delegacije opština iz regije Birač i boračkih organizacija iz ove regije.

Prije polaganja cvijeća služen je parastos za 3.267 srpskih civila i boraca iz Srednjeg Podrinja koji su poginuli u posljednjem ratu u BiH.

Nakon odavanja počasti stradalima i parastosa na bratunačkom groblju, program obilježavanja srpskog stradanja nastavlja se obraćanjem značinika u bratunačkom Domu kulture, a potom prikazivanjem dokumentarnog filma "Suze anđela", koji govori o ubistvu 12-godišnjeg srpskog dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika, koga je 1992. godine na svirep način ubila Elfeta Veseli, kojoj se sudi u Sudu BiH.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(BN/Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

stradali

07.07.2018 12:33

"Prije polaganja cvijeća služen je parastos za 3.267 srpskih civila i boraca"??? NE MOŽE borac stradati, civili mogu stradati, borac može samo poginuti, vojnici su samo "brojke" za generale, "potrošni materijal", a niko nikada nije pokrenuo pitanje da li su generali i komandanti krivi za gubitak 3.500 boraca. Srpski narod treba biti svjestan da za poginule borce nikada niko neće odgovarati, činjenica je jasna, sudovi u RS po tom pitanju ne rade ništa, prema tome sve je jasno.

ODGOVORITE
Name

Zrtva

07.07.2018 13:26

Meni to isto nije jasno. Mozda sam mlad da to sve razumijem. Ako je rat idu vojnici na jednu stranu, suprotna strana na drugu i pucaju jedni u druge i ko pogine, pogine to je rat. Ali zasto govore zrtve? Zrtve su za mene neduzni i nezasticeni civili.

Name

Joksim

07.07.2018 12:35

Ovo je sve politika i da se sto vise naroda vrbuje za SNSD na izborima, Dodik da bi dosao do cilja ne bira sredstva , gaui preko mrtvih, ovo je politicki skup, a popovi dosli da potvrde. Nije narod tako naivan vise.

ODGOVORITE
Name

Младен

07.07.2018 13:34

Овај скуп како га ти називаш организује се сваке године и ту попови ништа не потврђују,него долазе и служе парастос годинама.Замисли шта би било да нису дошли.Линч на Цркву. Други је проблем што у изборним годинама на оваквим манифестацијама долази више политичара да би се показали,то је њихов образ. Сад у изборној години не мошеш ни да схватиш да у једном дану стигну на више мјеста,да окрећу колаче славске и да се сликају око Цркава,споменика итд.Спремни на све.

Name

Joksim re Mladen

07.07.2018 13:59

Ova vlast jedino moze parastose i pomene obiljezavati, narod trovati i izm.sebe zavadjati, a ekonomija ne postoji u RS nikako, zato nam mladi odlaze, uskoro ce i nama zivim pomen obiljezavati, jel ti mislis da je njima stalo do poginuli u ratu??? Gdje su gradjani tu da masovno dodju ?? Nema ih, osim iz stranaka clanova da se slikaju. To je bruka, a narodu je bitno da se srbuje i da gleda popove kako masu kandilima i uzimaju pare , uz to se dobro pojede a i dobra rakija popije. Nasim glupostima nikad kraja.

Name

Za Mladena

07.07.2018 15:01

Mladene reci mi sta je crkva uradila konkretno dobro za narod, al argumentuj molim te. Crkva samo uzima od naroda a nista ne daje, a prodali su se Dodiku za saku dolara i za njegov SNSD lobiraju svi popovi, imaju korist od toga, a sta mi imamo razmisli malo. Svako selo ima krsnu slavu, svaka kuca, zgrada, opstina.... A da bi slava bila slava mora se dobro obiljeziti, a bez para ne moze, a gdje su pare tu su i popovi. Meni se ovo vise zgadilo. Mi kao narod i nacija propadamo, nestajemo, omladina ide, ne vraca se, jel to uredu???

Name

Сфебренчанин

07.07.2018 14:34

Људи неможе мени братија око доде дезертера и кошаркаша Опова заједно са папцима око њега одређивати када је био покољ и када су нам најмилији изгинули. Зато 12 . 07 .на Залазје да одамо почаст нашим најмилијим.Живјела Република Српска.Правда за све жртве иДавида..

ODGOVORITE
Name

re

07.07.2018 15:59

Zaboravio si jos i Za dom spremni da dodas.

Name

Сребренчанин

07.07.2018 20:47

Није он ре него мееее

Name

Izraelac

08.07.2018 16:51

Ako tako budete ganjali pravud nikad je necete izganjati.. samo zovnete popove i otpjevaju i odu kuci.. pravnike svijetske da unajmite i pravne timove pa da ganjaju i sudski i politicki.. ovako samo pjevate svoju pjesmu

ODGOVORITE
Name

Vukota

08.07.2018 17:24

Rece Cifut , auuu koji filozof. Nego brale stani ispred onog zida s kikama na glavi i placi i dalje, mani se ti nas srba sa svojim retardiranim komentarima.