СП: Белгија избацила Бразил! А сад - Француска!

Спектакуларни Куртоа, Белгија у полуфиналу, Бразил иде кући! Репрезентација Белгије пласирала се у полуфинале Светског првенства у Русији пошто је у другом четвртфиналном сусрету поразила Бразил – 2:1 (2:0).  Испао и Бразил! Куртоа одвео Белгију на Француску! По четврти пут узастопно добићемо светског првака из Европе.  Ђаволски добра Белгија иде по титулу, Бразил опет у сузама! Белгијанци у Казању славили са 2:1 и сада иду на Французе у полуфиналу.

Фудбал 06.07.2018 | 22:10
СП: Белгија избацила Бразил! А сад - Француска!
'Ђаволи' су избацили најтрофејнију селекцију Мундијала и изједначили најбољи резутлат у историји, јер су 1986. у Мексику заузели четврто место, док су истовремено направили корак више у односу на турнир у Бразилу пред четири године.

За прво велико финале бориће се против Француске, која је на отварању ове фазе такмичења избацила репрезентацију Уругваја резултатом 2:0, а меч је обележила катастрофална грешка голмана 'Уруса' Фернанда Муслере.

С друге стране, петоструки шампион света и шести пут у низу није стигао барем до полуфинала, док је четврти узастони пут по 'Селесао' кобна била екипа са тла Европе.

Такође, мора се истаћи и да је наш Милорад Мажић, заједно са својим помоћницима Далибором Ђурђевићем и Милованом Ристићем, обавио беспрекоран посао и још једном истакао кандидатуру да се и 15. јула нађе на центру терена у Москви.

Преостала два сусрета ове фазе такмичења на програму су у суботу у истим терминима. Најпре ће на терен Енглези и Швеђани од 16 часова, док се у 20.00 састају домаћин Русија и Хрватска.

Полуфинале између Француске и Белгије на програму је 10. јула на стадиону Крестовски у Санкт Петербургу, а друго дан касније на Лужњикију у Москви.

Помало неочекивано, имајући у виду важност сусрета, уводних десетак минута сусрета протекло је у отвореној и брзој игри на обе стране, а Бразил је био тим који је био ближи поготку. Тијаго Силва погодио је пречку после ударца из угла, пошто је Жоао Миранда само закачио лопту на првој стативи, али се све променило већ у 13. минуту.

Кевин де Брејне извео је корнер, деловало је да ће или Миранда или Фернандињо рутински отклонити опасност, али су њих двојица засметали један другом и лопта се од руке несрећног Фернандиња одбила иза леђа Алисона.

Титеова екипа покушала је одмах да одговори, појачала је интензитет напада и наставила да ствара шансе, док је Тибо Куртоа истовремено показивао да је веома расположен за игру.

Овакво стање ствари оставило је још више простора за брзе контра нападе 'Ђавола', а није прошло превише времена пре него што су то и искористили.

После одбитка, Фернандињо је пропустио шансу да на средини терена обори Ромелуа Лукакуа, овај издржао налете њега и Паулиња и одложио лопту до Де Брејнеа, који је снажним ударцем са 25 метара закуцава у даљи, доњи угао гола ривала.

До одласка на одмор гледали смо нову серију налета 'Селесаа', уз нове две добре интервенције голмана Челсија. Лепа парада после шута Филипеа Кутиња са дистанце, односно рефлексна реакција после центаршута Марсела који је променио правац.

Старт другог дела игре такође је обележила отворенија игра на обе стране, да би Бразил убрзо преузео контролу услед велике жеље да што пре преполови заостатак и покуша да стигне и до тоталног преокрета.

Али, све што су Бразилци послали ка његовој мрежи Куртоа је спремно чекао, а тако је било и после шута Паулиња са ивице казненог простора. Све је могло и дефинитивно да буде готово у 62. минуту, после још једне муњевите контре Белгије, Еден Азар само био мало прецизнији.

Последњих пола часа игре обележила је тотална офанзива Јужноамериканаца, на шта је противник покушао да одговори изузетно високо постављеном задњом линијом, па је све до самог финишта успео да сачува два гола вишка, док Мажић није подлегао притиску Бразилаца да им свира пенал.

Да све не протекне без драме побринуо се резервиста Ренато Аугусто у 76. минуту, само 180 секунди пошто је ушао на терен, иако тај напад није превише обећавао. Кутињо је искористио празан простор испред себе, наместио се и послао идеалну лопту, а Аугусто је главом сместио у гол.

Исти играч могао је да израсте у апсолутног јунака само пет минута касније, када је морао боље да шутира са ивице казненог простора, где су га Белгијанци потпуно заборавили. Гађао је унутрашном, али није погодио.

Ипак, интервенцију вечери за звање играча сусрета уписао је феноменални Куртоа у последњим тренуцима сусрета. Играо се чеврти минут надокнаде, лопта је дошла до Нејмара да Силве који се одмах наместио и дивно гађао саме рашље, али је Тибо надреалном парадом успео да пребаци лопту преко пречке и огромно славље могло је да почне.

Добићемо новог првака света у фудбалу, али не са новог континента.

У другом четвртфиналном дуелу Мундијала у Русији, Белгија је елиминисала Бразил победом 2:1 (2:0), што значи да ће пехар од - већ у групној фази елиминисане - Немачке преузети поново нека европска репрезентација. Биће то Француска, Шведска, Енглеска, Русија, Хрватска или управо Белгија.

Белгијанци су у Казању приказали сјајну партију против петоструких светских првака и првог фаворита овогодишњег турнира, али предстоји им још један изузетно тежак тест - Француска, 10. јула.

Ако буду одиграли тактички зрело као овог петка, када су у првом полувремену потпуно неутралисали прву звезду бразилског тима - Нејмара, свашта је могуће...

Биће ово четврти пут узастопно да светски шампион долази из Европе. Претходна три били су Немачка, Шпанија и Италија.

Већ у првом полувремену екипа Роберта Мартинеза дошла је до одличне предности, пошто је Фернандињо у 13. минуту после корнера савладао свог голмана, а онда је Кевин Де Брујне у 31. сјајно шутирао из контранапада у режији Ромелуа Лукакуа.

У другом делу утакмице Белгијанци су били "сабијени" пред свој гол, међутим, маестрални Тибо Куртоа успевао је да скине све што је ишло у оквир његовог гола. А, таквих шутева је било девет од укупно 26!

Куртоа се посебно истакао у трећем минуту надокнаде, када је рефлексом мачке успео да одбрани шут Нејмара из прве. Лопта је ишла под пречку, али ју је високи голман успешно скренуо у корнер. Био је то и крај надама Бразила, који је претходно имао још неколико сјајних прилика за гол, али је искористио само ону у 75. минуту, када је резервиста Ренато Аугусто два минута по уласку у игру успео да главом спроведе лопту у мрежу на прелепо додавање Кутиња.

Поред сјајног чувара мреже, у другом полувремену из редова белгијског тима издвојио се и Еден Азар. Омалена "десетка" је кидао живце бразилским навијачима сваки пут када би добио лопту, јер су га противнички играчи најчешће заустављали једино фаулом и на тај начин губили драгоцено време у покушају да дођу до изједначења.

Белгијанци се ће вечерас сигурно славити, али ће се већ од сутра посветити дуелу са Француском, а у њему неће моћи да рачунају на помоћ десног бека Томаса Мунијеа, који је добио жути картон и предстоји му меч паузе.

Иначе, победом над Бразилом, Белгија је продужила низ на фантастичне 24 утакмице без пораза, а ово им је била максимална пета победа у Русији!

У првом четвртфиналу Француска је савладала Уругвај 2:0, а у суботу се састају Шведска - Енглеска (16.00) и Русија - Хрватска (20.00).

Одлично суђење Мажића

Дерби четвртфиналне фазе Мундијала у Русији судио је Милорад Мажић са својим помоћницима Милованом Ристићем и Далибором Ђурђевићем. Сва тројица одлично су одрадили посао и озбиљно се наметнули и за финалну утакмицу.

Белгија је у полуфиналу Светског првенства, Бразил иде кући, а сада је јасно да ће дефинитивно Европа опет дати новог  шампиона. Белгијанци су у четвртфиналу одиграном у Казању победили Бразилце са 2:1 и поновили највећи успех у историји. Корак даље могу да направе ако у полуфиналу савладају Француску.

Белгијанци су заслужено прошли даље, маде су у последњих пола сата потпуно препустили терен и лопту противнику. Ипак, маестралном игром до тог тренутка селекција Роберта Мартинеза је "поништила" главног фаворита у борби за титулу. Кевин де Брујне, Еден Азар и Ромелу Лукаку, док су имали снаге, радили су шта су хтели на половини Бразила. 

Овај трио фантастико дефинитивно је потврдио да је кадар за велика дела. А полуфинале Мундијала свакако је велика ствар за Белгију и ову генерацију која сада са поносом може да каже да је стала уз раме националном легендама као што су Мишел Прудом, Енцо Шифо, Френки ван дер Елст и Јан Кулеманс. Сада ће клинци у Бриселу, Брижу, Лијежу и осталим белгијским градовима имати своје идоле. 

Елем, у ред великих јунака уз поменути белгијски трио свакако је стао и голман Тибо Куртоа је ванвременском парадом у трећем минуту судијске надокнаде извукао лопту из гола после шута Нејмара и убио све наде бразилских навијача.

Белгијанци су храбро и отресито ушли меч, али је прву озбиљну прилику на утакмици имао Бразил, и то какву! Играо се осми минут, био је корнер са леве стране, Миранда је закачио лопту, проследио је до Тијага Силва а овај некако послао као голу. Она је путовала споро, али је Куртоа већ пао и деловало је да је савладан. Међутим, на путу ка мрежи испречила се статива која је дала Куртои времена да из другог пута боље реагује.

Врло брзо су узвратили Белгијанци и то тако да се Бразил нашао у шоку. Расположени Кевин де Брујне извео је корнер са леве стране, а малерозни Миранда је руком окрзнуо лопту таман толико да је пошаље у сопствену мрежу у убаци Селесао у озбиљне проблеме. Тај погодак био је прави протеински шејк за Белгијанце који су заиграли на турбо погон.

Најпре су се паметно бранили, комплетна задња линија Црвених ђавола у првом полувремену је зауставила Нејмара. Најбољи бразилски фудбалер није се видео у том делу утакмице, а ништа боље није прошао ни Филипе Кутињо.

А онда ремек дело белгијске репрезентације. У 31. минуту Ромелу Лукаку је на 40 метара од гола примио лопту, па окренуо чувара и отишао у напад, проиграо Де Брујнеа, а овај са 20-ак метара посла ракету у доњи десни угао. Ништа није могао да уради Алисон, а Бразил је полако кренуо да клизи у амбис.

Требало је да прође неко време да Селесао почне да долази себи. То се десило у 38. минуту када јеКутињо пробао са дистанце, али је Тибо Куртоа био на месту и показао да би ово могло да буде и његово вече. А у финишу првог полувремена истакао се и Алисон који је одбранио слободан ударац Кевину де Брујнеу.

У другом полувремену ситуација се, као што је било очекивано, променила. Паулињо је у 55. минуту могао да затресе мрежу, али је веома слабо шутирао и Куртоа је то искористио на прави начин. Доста живости у игри Бразила донео је улазак Дагласа Косте, који је у 75. минуту шутирао посла продора са десног крила, али је голман Белгије опет маестрално реаговао.

Ипак, само минут касније, Бразил је коначно успео да затресе противничку акцију и то после лепе акције. Филипе Кутињо је дугом лоптом маестрално пронашао Рената Аугуста, а овај главом посла лопту у малу мрежу, тамо где Куртоа није могао да је испрати.

А онда су за само три минута Бразилци имали две колосалне шансе да се потпуно врате у меч и дуго ће жалити за њима. Првој је у 78. минуту Фирмино послао лопту изнад пречке, а у 81. је Аугусто остао сам као дух на ивици казненог простора, могао је да бира где да гађа, а послао је лопту поред леве стативе.

БРАЗИЛ - БЕЛГИЈА 1:2 (0:2)
/Ренато Августо 76 - Фернандињо 13аг, Де Брујне 32/

Стадион: Казањ Арена
Капацитет: 42.836 гледалаца
Судија: Милорад Мажић (Србија)

БРАЗИЛ (4-3-3): Алисон - Фагнер, Тијаго Силва, Миранда, Марсело - Фернандињо, Паулињо (од 73. Ренато Августо), Кутињо - Вилијан (од 46. Фирмино), Нејмар, Габријел Жезус (од 58. Даглас Коста).

БЕЛГИЈА (3-5-2): Куртоа - Вертонген, Компани, Алдервејрелд - Меније, Фелаини, Витсел, Де Брујне, Шадли (од 83. Вермален) - Азар, Лукаку (од 86. Тилеманс).

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар