Почиње!

Почетак трке дуге 3. 329 км (21 етапа) заказан је за суботу пре подне, а уводна деоница је од Ноармутјеа до Фонтне ле Конта, док је завршетак планиран трасом Уј - Париз.

Остали спортови 06.07.2018 | 21:45
Почиње!
Његошев ’’Горски вијенац’’ није део обавезне бициклистичке лектире, а могао би да буде.

Педалирање двоточкаша и чувено дело великана с Ловћена наизглед немају ништа заједничко. Само наизглед!

Већ од средине најважније бициклистичке трке у историји на значају добија филозофско запажање великог владике да ’’ко на брду ак’ имало стоји , више види но онај под брдом’, јер такмичар чији метални ’’коњић’’ буде најбрже галопирао француским брдима и без дурбина ће видети бљесак циљне линије у ’’граду светлости’’ 29. јула, а својој каријери ће навући жуту мајицу спортске бесмртности .

Ко ће бити тај срећник нико не може са сигурношћу рећи пре краја трке, али зато постоје прогнозе.

У односу на прошлост, овога пута ће прилику да се прослави уместо 198 учесника имати њих 176, пошто је Међународна бициклистичка федерација коначно прихватила предлог организатора о редукцији броја возача.

Почетак трке дуге 3.329 км (21 етапа) заказан је за суботу пре подне, а уводна деоница је од Ноармутјеа до Фонтне ле Конта, док је завршетак планиран трасом Уј- Париз. Предвиђене су 2 хронометарске етапе- прво ће се екипе тркати против штоперице у 3. епизоди трке, а претпоследња деоница је остављена за индивидуалну борбу човека и времена. Тешке брдске етапе биће на програму од средине надметања, па ко буде имао тело од камена, тај ће бити у стању и тунел кроз галске планине да прокопа.

Име првог фаворита изговарају и бебе које још нису изустиле ’’мама’’.

Британац Крис Фрум (Тим Скај, 33 године), четвороструки победник, човек који је тријумфално завршавао последња 3 издања Тур де Франса, пред собом има задатак да по 5. пут постигне најбоље време и ’’засвира’’ заједно с досадашњим рекордерима у броју првих места у генералном пласману по завршетку овог престижног надеметања. Бернар Ино, Жак Анкетил (Француска), Еди Меркс (Белгија)и Мигел Индураин (Шпанија) изводили су шампионске мелодије као квартет, а већ 2 деценије цикло-свет вапи за проширењем састава и формирањем ’’жутог квинтета’’.

Првопласирани на светској ранг листи, један од седморице бициклиста у чијим биографијама стоји податак да су побеђивали на све три Гренд тур трке (Кроз Француску, Кроз Италију и Кроз Шпанију), забележио је важну победу пре старта трке.

Вишемесечни процес по оптужби да је на прослосезонској Вуелти користио недозвољене стимулансе окончан је ослобођајућом пресудом (у недостатку доказа) одстране УЦИ, па ће британски витез имати мотив више да осуди конкуренте на још један пораз, ионако су и они незванично били део тужилаштва.

Лош спринтер, одличан ’’брдаш-хронометраш’’ склон је падању са бицикла и на допинг контролама, док се по питању пласмана пење све више и више, тако и не чуди што је на врху листе оних од којих се очекује највише и на овој трци.

Крици Тасманијског ђавола из тима БМЦ Рејсинг, Аустралијанца Ричија Порта, до сада нису довољно застрашили учеснике Тур де Франса да би се нашао на подијуму на крају трке, па му остаје да искористи свој други надимак (Риба) и омрести се на тростепеном постољу, јер му је најбољи пласман до сада на Трци кроз Француску био 5. место 2016. године, а пре годину дана није завршио такмичење . Победа на Трци кроз Швајцарску претходног месеца значи да је с Алпима на ’ти’’, што му даје добру основу и право на наду.

Фудбалери Колумбије су место главне узданице нације препустили Најру Кинтани (28), возачу Мовистар тима.

Кондор са Анда је био близу врха, а мало јача крила су му потребна да на њега слети, чему у прилог иде и чињеница да је два пута у Паризу стајао на сребрном степенику подијума, а једном је био на најнижем.

Мајстор за брдске етапе браниће 12. место с прошлосезонског издања, а трећа позиција на Трци кроз Швајцарску значи да Кафетеросу осим банана прија и алпска кухиња, па после сира жели да чвакне и француски хлеб, а он је најукуснији кад се једе у жутој мајици.

Још један члан Мовистар тима се високо котира на листи могућих победника. По држављанству Шпанац, по националности Баскијац, Микел Ланда се одлично сналази у преласку преко брда на својој машини, а да је стварно тако говори и статистика. Истина је да 4. место с Тур де Франса 2017. године може бити и фрустрирајуће за многе, за њега би то требало да буде мотив више. Некадашњи члан Тим Скаја ће за такмаца имати доскорашњег клупског колегу Криса Фрума, а 2. место на овогодишњем издању Трке кроз Баскију бившем краљу брдских циљева на Ђиру ојачало је ноге, па остаје да се види колико ће ланци његовог бицикла бити снажни.

Времена и људи су се променили, па је уместо мафије прва асоцијација при помену Сицилије Вићенцо Нибали. Ајкула из Месине је 2014. својим чељустима загризла победнички трофеј на Трци кроз Француску, остварио је тридесетчетворогодишњи члан Бахреин-Мериде и 5 етапних победа, уз то је овај ’’ол раундер’’ један од седморице бициклиста у чијим витринама сијају пехари намењени победнику све 3 Гренд тур трке.

Јахач број 9 са УЦИ листе прошле године није учествовао, ове године га није било у ТОП 10 на значајнијим етапним тркама, а прва позиција на легендарном класику Милано- Сан Ремо у овом случају игра мање битну улогу.

Земља- домаћин на свом конту има највише титула (36, 23 возача), али од 1985. никако да увећа салдо, па јој остаје могућност освајања ’’утешних’’ награда, а једну од њих би могао да приграби ветеран, 39-огодишњи Силван Шаванел, коме би једно окретање педала било довољно да се упише у историју као бициклиста с највише учешћа на асфалтском Вимблдону. До сада је 17 пута трошио пнеуматике на најпрестижнијој такмичарској смотри бицикала.

Ниједна етапа се неће возити у ваздуху , а на трци би требало да фијукне ракета. Марк Кевендиш, популарна Ракета са острва Ман, циљаће етапне победе не би ли (пре)стигао водећег на вечној листи у тој категорији Едија Меркса. Тренутни скор је 34-30 у корист белгијског барона,с тим што је чувени Канибал одавно повадио бициклистичке зубе, па неће моћи дубље да их зарије у историју овог спорта.

У песми Неше Лептира се на Шанзелизеу губи глава, а на Трци кроз Француску ће око ње најуспешнијем надвити ореол. У складу са муком коју ће проћи.

’’Без муке се сабља не сакова’’, а без победе на Тур де Франсу се у антологију не улази. Знамо сви!

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар