Počinje!

Početak trke duge 3. 329 km (21 etapa) zakazan je za subotu pre podne, a uvodna deonica je od Noarmutjea do Fontne le Konta, dok je završetak planiran trasom Uj - Pariz.

Ostali sportovi 06.07.2018 | 21:45
Počinje!
Njegošev ’’Gorski vijenac’’ nije deo obavezne biciklističke lektire, a mogao bi da bude.

Pedaliranje dvotočkaša i čuveno delo velikana s Lovćena naizgled nemaju ništa zajedničko. Samo naizgled!

Već od sredine najvažnije biciklističke trke u istoriji na značaju dobija filozofsko zapažanje velikog vladike da ’’ko na brdu ak’ imalo stoji , više vidi no onaj pod brdom’, jer takmičar čiji metalni ’’konjić’’ bude najbrže galopirao francuskim brdima i bez durbina će videti bljesak ciljne linije u ’’gradu svetlosti’’ 29. jula, a svojoj karijeri će navući žutu majicu sportske besmrtnosti .

Ko će biti taj srećnik niko ne može sa sigurnošću reći pre kraja trke, ali zato postoje prognoze.

U odnosu na prošlost, ovoga puta će priliku da se proslavi umesto 198 učesnika imati njih 176, pošto je Međunarodna biciklistička federacija konačno prihvatila predlog organizatora o redukciji broja vozača.

Početak trke duge 3.329 km (21 etapa) zakazan je za subotu pre podne, a uvodna deonica je od Noarmutjea do Fontne le Konta, dok je završetak planiran trasom Uj- Pariz. Predviđene su 2 hronometarske etape- prvo će se ekipe trkati protiv štoperice u 3. epizodi trke, a pretposlednja deonica je ostavljena za individualnu borbu čoveka i vremena. Teške brdske etape biće na programu od sredine nadmetanja, pa ko bude imao telo od kamena, taj će biti u stanju i tunel kroz galske planine da prokopa.

Ime prvog favorita izgovaraju i bebe koje još nisu izustile ’’mama’’.

Britanac Kris Frum (Tim Skaj, 33 godine), četvorostruki pobednik, čovek koji je trijumfalno završavao poslednja 3 izdanja Tur de Fransa, pred sobom ima zadatak da po 5. put postigne najbolje vreme i ’’zasvira’’ zajedno s dosadašnjim rekorderima u broju prvih mesta u generalnom plasmanu po završetku ovog prestižnog nademetanja. Bernar Ino, Žak Anketil (Francuska), Edi Merks (Belgija)i Migel Indurain (Španija) izvodili su šampionske melodije kao kvartet, a već 2 decenije ciklo-svet vapi za proširenjem sastava i formiranjem ’’žutog kvinteta’’.

Prvoplasirani na svetskoj rang listi, jedan od sedmorice biciklista u čijim biografijama stoji podatak da su pobeđivali na sve tri Grend tur trke (Kroz Francusku, Kroz Italiju i Kroz Španiju), zabeležio je važnu pobedu pre starta trke.

Višemesečni proces po optužbi da je na proslosezonskoj Vuelti koristio nedozvoljene stimulanse okončan je oslobođajućom presudom (u nedostatku dokaza) odstrane UCI, pa će britanski vitez imati motiv više da osudi konkurente na još jedan poraz, ionako su i oni nezvanično bili deo tužilaštva.

Loš sprinter, odličan ’’brdaš-hronometraš’’ sklon je padanju sa bicikla i na doping kontrolama, dok se po pitanju plasmana penje sve više i više, tako i ne čudi što je na vrhu liste onih od kojih se očekuje najviše i na ovoj trci.

Krici Tasmanijskog đavola iz tima BMC Rejsing, Australijanca Ričija Porta, do sada nisu dovoljno zastrašili učesnike Tur de Fransa da bi se našao na podijumu na kraju trke, pa mu ostaje da iskoristi svoj drugi nadimak (Riba) i omresti se na trostepenom postolju, jer mu je najbolji plasman do sada na Trci kroz Francusku bio 5. mesto 2016. godine, a pre godinu dana nije završio takmičenje . Pobeda na Trci kroz Švajcarsku prethodnog meseca znači da je s Alpima na ’ti’’, što mu daje dobru osnovu i pravo na nadu.

Fudbaleri Kolumbije su mesto glavne uzdanice nacije prepustili Najru Kintani (28), vozaču Movistar tima.

Kondor sa Anda je bio blizu vrha, a malo jača krila su mu potrebna da na njega sleti, čemu u prilog ide i činjenica da je dva puta u Parizu stajao na srebrnom stepeniku podijuma, a jednom je bio na najnižem.

Majstor za brdske etape braniće 12. mesto s prošlosezonskog izdanja, a treća pozicija na Trci kroz Švajcarsku znači da Kafeterosu osim banana prija i alpska kuhinja, pa posle sira želi da čvakne i francuski hleb, a on je najukusniji kad se jede u žutoj majici.

Još jedan član Movistar tima se visoko kotira na listi mogućih pobednika. Po državljanstvu Španac, po nacionalnosti Baskijac, Mikel Landa se odlično snalazi u prelasku preko brda na svojoj mašini, a da je stvarno tako govori i statistika. Istina je da 4. mesto s Tur de Fransa 2017. godine može biti i frustrirajuće za mnoge, za njega bi to trebalo da bude motiv više. Nekadašnji član Tim Skaja će za takmaca imati doskorašnjeg klupskog kolegu Krisa Fruma, a 2. mesto na ovogodišnjem izdanju Trke kroz Baskiju bivšem kralju brdskih ciljeva na Điru ojačalo je noge, pa ostaje da se vidi koliko će lanci njegovog bicikla biti snažni.

Vremena i ljudi su se promenili, pa je umesto mafije prva asocijacija pri pomenu Sicilije Vićenco Nibali. Ajkula iz Mesine je 2014. svojim čeljustima zagrizla pobednički trofej na Trci kroz Francusku, ostvario je tridesetčetvorogodišnji član Bahrein-Meride i 5 etapnih pobeda, uz to je ovaj ’’ol raunder’’ jedan od sedmorice biciklista u čijim vitrinama sijaju pehari namenjeni pobedniku sve 3 Grend tur trke.

Jahač broj 9 sa UCI liste prošle godine nije učestvovao, ove godine ga nije bilo u TOP 10 na značajnijim etapnim trkama, a prva pozicija na legendarnom klasiku Milano- San Remo u ovom slučaju igra manje bitnu ulogu.

Zemlja- domaćin na svom kontu ima najviše titula (36, 23 vozača), ali od 1985. nikako da uveća saldo, pa joj ostaje mogućnost osvajanja ’’utešnih’’ nagrada, a jednu od njih bi mogao da prigrabi veteran, 39-ogodišnji Silvan Šavanel, kome bi jedno okretanje pedala bilo dovoljno da se upiše u istoriju kao biciklista s najviše učešća na asfaltskom Vimbldonu. Do sada je 17 puta trošio pneumatike na najprestižnijoj takmičarskoj smotri bicikala.

Nijedna etapa se neće voziti u vazduhu , a na trci bi trebalo da fijukne raketa. Mark Kevendiš, popularna Raketa sa ostrva Man, ciljaće etapne pobede ne bi li (pre)stigao vodećeg na večnoj listi u toj kategoriji Edija Merksa. Trenutni skor je 34-30 u korist belgijskog barona,s tim što je čuveni Kanibal odavno povadio biciklističke zube, pa neće moći dublje da ih zarije u istoriju ovog sporta.

U pesmi Neše Leptira se na Šanzelizeu gubi glava, a na Trci kroz Francusku će oko nje najuspešnijem nadviti oreol. U skladu sa mukom koju će proći.

’’Bez muke se sablja ne sakova’’, a bez pobede na Tur de Fransu se u antologiju ne ulazi. Znamo svi!

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar