Повучени лијекови за крвни притисак

Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине донијела је одлуку да се са тржишта повуку лијекови који садрже активну супстанцу валсартан, кинеског произвођача Зхејианг Хуахаи Пхармацеутицал Цо. Лтд.

Босна и Херцеговина 06.07.2018 | 14:25
Повучени лијекови за крвни притисак
Агенција је одлуку донијела због сумње у неисправност и лош квалитет активне супстанце овог лијека и наложила свим носиоцима дозвола који на тржишту БиХ имају одобрење за стављање у промет овог лијека да обуставе даљу испоруку. Повлачење ће се спровести до нивоа апотека.

Лијекови с валсартаном користе се за лијечење високог крвног притиска.

Како се наводи на интернет страници Агенције повлачење лијекова услиједило је на основу одлуке Европске агенција за лијекове и националних надлежних тијела земаља ЕУ задужених за лијекове.

Европски медицински стручњаци раније су установили како лијекови с валсартаном произведени у Кини садрже нечистоће и примјесе које могу изазвати рак, преноси портал "клиx.ба".

"Одлука о повлачењу и примјени свих серија лијекова биће на снази до завршетка истраге о чему ће јавност бити благовремено обавијештена. Пацијенти који користе наведене лијекове за сва питања у вези наставка терапије требају се обратити свом љекару или апотекару", наводи се у саопштењу Агенције.

Додаје се да повлачење ових лијекова неће утицати на снабдијевање тржишта јер су у БиХ доступне серије других лијекова који садрже валсартан произведену од стране другог произвођача које стога нису захваћене предметном сумњом у неисправност.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ТБ

06.07.2018 17:33

Како се зову те таблете ја користим витроприл

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

06.07.2018 20:20

Није то иста активна материја,наставите да пијете витоприл.

Name

Стрелац

06.07.2018 20:53

А Валсацомби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

07.07.2018 00:27

Зашто нису објавили списак љекова који имају тај кинески састојак? Како људи да знају? Ако њихов породични љекар заступа баш тог ризичног произвођача, сигурно им неће рећи да престану то пити, јер остаде без провизије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаспер

08.07.2018 12:55

Да ли Новасц има тај кинески састојак? Молим некога да ми одговори, пошто ми од њега отичу ноге.....хвала...

ОДГОВОРИТЕ