Povučeni lijekovi za krvni pritisak

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se sa tržišta povuku lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu valsartan, kineskog proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd.

Bosna i Hercegovina 06.07.2018 | 14:25
Povučeni lijekovi za krvni pritisak
Agencija je odluku donijela zbog sumnje u neispravnost i loš kvalitet aktivne supstance ovog lijeka i naložila svim nosiocima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka da obustave dalju isporuku. Povlačenje će se sprovesti do nivoa apoteka.

Lijekovi s valsartanom koriste se za liječenje visokog krvnog pritiska.

Kako se navodi na internet stranici Agencije povlačenje lijekova uslijedilo je na osnovu odluke Evropske agencija za lijekove i nacionalnih nadležnih tijela zemalja EU zaduženih za lijekove.

Evropski medicinski stručnjaci ranije su ustanovili kako lijekovi s valsartanom proizvedeni u Kini sadrže nečistoće i primjese koje mogu izazvati rak, prenosi portal "klix.ba".

"Odluka o povlačenju i primjeni svih serija lijekova biće na snazi do završetka istrage o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Pacijenti koji koriste navedene lijekove za sva pitanja u vezi nastavka terapije trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru", navodi se u saopštenju Agencije.

Dodaje se da povlačenje ovih lijekova neće uticati na snabdijevanje tržišta jer su u BiH dostupne serije drugih lijekova koji sadrže valsartan proizvedenu od strane drugog proizvođača koje stoga nisu zahvaćene predmetnom sumnjom u neispravnost.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

TB

06.07.2018 17:33

Kako se zovu te tablete ja koristim vitropril

ODGOVORITE
Name

dr

06.07.2018 20:20

Nije to ista aktivna materija,nastavite da pijete vitopril.

Name

Strelac

06.07.2018 20:53

A Valsacombi?

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

07.07.2018 00:27

Зашто нису објавили списак љекова који имају тај кинески састојак? Како људи да знају? Ако њихов породични љекар заступа баш тог ризичног произвођача, сигурно им неће рећи да престану то пити, јер остаде без провизије!

ODGOVORITE
Name

Casper

08.07.2018 12:55

Da li Novasc ima taj kineski sastojak? Molim nekoga da mi odgovori, pošto mi od njega otiču noge.....hvala...

ODGOVORITE