Анализа: Звездина будућност по рецепту прошлости...

Рад црвено-белих у последње време по много чему подсећа на неке прошле (боље) дане.

Фудбал 08.07.2018 | 23:00
Анализа: Звездина будућност по рецепту прошлости...
"Нек се врате дани, славни дани наше прошлости", гласе стихови песме Делије која често одзвања стадионом Рајко Митић.

И сви је певају са посебно израженом емоцијом. И они на северној и они на западној или источној трибини.

Зашто? Зато што навијачи Црвене звезде после година и година гледања како њихов клуб посрће, жуде за неким прошлим временима, када су били безбрижни барем што се тиче уводних европских утакмица у сезони и када су њихови љубимци стајали раме уз раме са највећим именима континенталног фудбала. Често чак и побеђујући најбоље од најбољих.

То време одавно је прошло. Има већ 27 година како је Црвена звезда постала шампион Европе, а политика јој одузела привилегију да ужива у том успеху и, ко зна, можда га понови.

Зато се пласман у шеснаестину финала Лиге Европе (не Лиге шампиона) тренутно међу навијачима Црвене звезде доживљава као историјски успех. Повратак на велику сцену.

Тај успех остварен је прошле сезоне, а ове се - највише због останка Владана Милојевића на месту тренера - очекује да буде у најмању руку поновљен.

Владан Милојевић успео је да врати титулу на "Маракану", успео је да врати Звезди велике европске утакмице, али оно што је најбитније - уз сво поштовање спортском директору Митру Мркели и комплетном клупском руководству, чији допринос свему сигурно није мали - успео је клубу да врати систем функционисања.

Оформио је Милојевић стручни штаб у којем се тачно зна ко шта ради и у чији се рад нико не меша. Успоставио је везу са Омладинском школом дајући шансу неколицини играча да током припрема тренирају са првим тимом, а неки и за време сезоне, па су већ и скупили одређену минутажу у сениорској конкуренцији. И, оно што је изузетно важно, успео је да овог лета окупи тим пре почетка прве такмичарске утакмице, за разлику од прошле сезоне, када је у ходу уигравао и мењао екипу.

"Све је лакше када имате систем", изјавио је Милојевић после дуела са чешким Бохемијансом и последње од пет победа у пет утакмица током актуелних припрема.

владан милојевићФото: МН Пресс Јасно је сада већ свима да је на време одрађен прелазни рок, када су у питању доласци, био један од главних захтева младог тренера током преговора о продужетку уговора.

Не памти се када је Звезда последњи пут имала формиран тим две-три недеље уочи почетка сезоне. Као некада, када су довођени најбољи фудбалери из државе (данас региона) и када су се играчи сами нудили (на пример, у то време већ освајач Купа шампиона, Миодраг Белодедић), тако су овог лета доведени играчи за које се тачно зна шта се од њих очекује и који су унапред анализирани, а не препоручивани од којекаквих менаџера и пријатеља клуба.

Костур екипе је задржан, а нови играчи дошли су да попуне рупе настале одласцима или појачају конкуренцију како не би било опуштања.

На Милојевићу и његовим сарадницима је "само" да им пренесу идеје и уведу их у већ проверен и доказан систем рада.

Наравно, да би све претходно поменуто било остварено требало је уложити одређену - не малу - своту новца, али то је ризик за који у Звезди верују да ће им се исплатити поновним пласманом у групну фазу европског такмичења. Иако сви тврде да би били задовољни још једним играњем у Лиги Европе, јасно је да се машта о такмичењу међу елитом у Лиги шампиона, за коју су и УЕФА бонуси драстично већи.

ДОШЛИ У ЗВЕЗДУ у актуелном прелазном року:

Милош Дегенек (штопер, репрезентативац Аустралије, поникао у Штутгарту),
Лоренцо Ебесилио (офанзивни везиста, члан најбољих 11 кипарског првенства прошле сезоне, поникао у Ајаксу),
Рашид Сумаила (штопер, репрезентативац Гане),
Душан Јованчић (дефанзивни везиста, прошле сезоне капитен Војводине),
Никола Стојиљковић (нападач, повремени репрезентативац Србије, под Милојевићевом командом у Чукаричком дошао до историјског освајања Купа Србије и трећег места у Суперлиги),
Дејан Мелег (офанзивни везиста, својевремено међу највећима домаћим талентима и члан Ајакса, бивши омладински шампион Европе и омладински првак Србије под командом Милана Косановића, сада помоћника Владана Милојевића),
Милан Јевтовић (офанзивни везиста, шампион Норвешке са Розенборгом, чију понуду је одбио због жеље да дође у Звезду).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар