Analiza: Zvezdina budućnost po receptu prošlosti...

Rad crveno-belih u poslednje vreme po mnogo čemu podseća na neke prošle (bolje) dane.

Fudbal 08.07.2018 | 23:00
Analiza: Zvezdina budućnost po receptu prošlosti...
"Nek se vrate dani, slavni dani naše prošlosti", glase stihovi pesme Delije koja često odzvanja stadionom Rajko Mitić.

I svi je pevaju sa posebno izraženom emocijom. I oni na severnoj i oni na zapadnoj ili istočnoj tribini.

Zašto? Zato što navijači Crvene zvezde posle godina i godina gledanja kako njihov klub posrće, žude za nekim prošlim vremenima, kada su bili bezbrižni barem što se tiče uvodnih evropskih utakmica u sezoni i kada su njihovi ljubimci stajali rame uz rame sa najvećim imenima kontinentalnog fudbala. Često čak i pobeđujući najbolje od najboljih.

To vreme odavno je prošlo. Ima već 27 godina kako je Crvena zvezda postala šampion Evrope, a politika joj oduzela privilegiju da uživa u tom uspehu i, ko zna, možda ga ponovi.

Zato se plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope (ne Lige šampiona) trenutno među navijačima Crvene zvezde doživljava kao istorijski uspeh. Povratak na veliku scenu.

Taj uspeh ostvaren je prošle sezone, a ove se - najviše zbog ostanka Vladana Milojevića na mestu trenera - očekuje da bude u najmanju ruku ponovljen.

Vladan Milojević uspeo je da vrati titulu na "Marakanu", uspeo je da vrati Zvezdi velike evropske utakmice, ali ono što je najbitnije - uz svo poštovanje sportskom direktoru Mitru Mrkeli i kompletnom klupskom rukovodstvu, čiji doprinos svemu sigurno nije mali - uspeo je klubu da vrati sistem funkcionisanja.

Oformio je Milojević stručni štab u kojem se tačno zna ko šta radi i u čiji se rad niko ne meša. Uspostavio je vezu sa Omladinskom školom dajući šansu nekolicini igrača da tokom priprema treniraju sa prvim timom, a neki i za vreme sezone, pa su već i skupili određenu minutažu u seniorskoj konkurenciji. I, ono što je izuzetno važno, uspeo je da ovog leta okupi tim pre početka prve takmičarske utakmice, za razliku od prošle sezone, kada je u hodu uigravao i menjao ekipu.

"Sve je lakše kada imate sistem", izjavio je Milojević posle duela sa češkim Bohemijansom i poslednje od pet pobeda u pet utakmica tokom aktuelnih priprema.

vladan milojevićFoto: MN Press Jasno je sada već svima da je na vreme odrađen prelazni rok, kada su u pitanju dolasci, bio jedan od glavnih zahteva mladog trenera tokom pregovora o produžetku ugovora.

Ne pamti se kada je Zvezda poslednji put imala formiran tim dve-tri nedelje uoči početka sezone. Kao nekada, kada su dovođeni najbolji fudbaleri iz države (danas regiona) i kada su se igrači sami nudili (na primer, u to vreme već osvajač Kupa šampiona, Miodrag Belodedić), tako su ovog leta dovedeni igrači za koje se tačno zna šta se od njih očekuje i koji su unapred analizirani, a ne preporučivani od kojekakvih menadžera i prijatelja kluba.

Kostur ekipe je zadržan, a novi igrači došli su da popune rupe nastale odlascima ili pojačaju konkurenciju kako ne bi bilo opuštanja.

Na Milojeviću i njegovim saradnicima je "samo" da im prenesu ideje i uvedu ih u već proveren i dokazan sistem rada.

Naravno, da bi sve prethodno pomenuto bilo ostvareno trebalo je uložiti određenu - ne malu - svotu novca, ali to je rizik za koji u Zvezdi veruju da će im se isplatiti ponovnim plasmanom u grupnu fazu evropskog takmičenja. Iako svi tvrde da bi bili zadovoljni još jednim igranjem u Ligi Evrope, jasno je da se mašta o takmičenju među elitom u Ligi šampiona, za koju su i UEFA bonusi drastično veći.

DOŠLI U ZVEZDU u aktuelnom prelaznom roku:

Miloš Degenek (štoper, reprezentativac Australije, ponikao u Štutgartu),
Lorenco Ebesilio (ofanzivni vezista, član najboljih 11 kiparskog prvenstva prošle sezone, ponikao u Ajaksu),
Rašid Sumaila (štoper, reprezentativac Gane),
Dušan Jovančić (defanzivni vezista, prošle sezone kapiten Vojvodine),
Nikola Stojiljković (napadač, povremeni reprezentativac Srbije, pod Milojevićevom komandom u Čukaričkom došao do istorijskog osvajanja Kupa Srbije i trećeg mesta u Superligi),
Dejan Meleg (ofanzivni vezista, svojevremeno među najvećima domaćim talentima i član Ajaksa, bivši omladinski šampion Evrope i omladinski prvak Srbije pod komandom Milana Kosanovića, sada pomoćnika Vladana Milojevića),
Milan Jevtović (ofanzivni vezista, šampion Norveške sa Rozenborgom, čiju ponudu je odbio zbog želje da dođe u Zvezdu).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar