Осморици 60 година затвора

Осморица Бошњака осуђена су данас пред Судом БиХ на укупно 60 година затвора због ратних злочина почињених над српским и хрватским цивилима у логорима на подручју сарајевске општине Хаџићи.

Босна и Херцеговина 05.07.2018 | 10:38
Осморици 60 година затвора
Судско вијеће прогласило их је кривим за ратни злочин против цивилног становништва, почињен од маја 1992. до јануара 1996. године.

Бивши предсједник Скупштине општине Хаџићи, те кризног штаба и ратног предсједништва те општине Мустафа Ђелиловић и командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић осуђени су на по 10 година затвора.

Бивши начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан кризног штаба Фадил Човић, те управник логора "Силос" Бећир Хујић осуђени су на по осам година затвора.

Командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника логора "Силос" Халид Човић осуђени су на по шест година, док је управник логора у магацину у касарни "Крупа" у Зовику Шериф Мешановић осуђен на седам година затворске казне.

Стражар у логосу "Силос" Нермин Калембер осуђен је на пет година затвора.

Предсједавајућа судског вијећа Минка Крехо рекла је да су оптужени криви што су од маја 1992. друге до јануара 1996. године на ширем подручју Сарајева, па и општине Хаџићи, свјесно и вољно омогућили и организовали затварање српских и хрватских цивила у логору "Силос", Основној школи "9. мај" у Пазарићу и магацину касарне "Крупа" у Зовику.

Крехо је навела да су затвореницима током заточења била ускраћена основна људска права, те да су им нечовјечним поступањем наношене тешке тјелесне повреде и да су тјерани на присилни рад. 

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

М

05.07.2018 11:39

А насер ориц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

05.07.2018 12:30

Минка, şвака част на професионалности! Поздрав од колеге из ђачких дана ОШ МЦ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

05.07.2018 12:46

Браво тако и треба ко год је радио недјела марс у затвор , па и даје мој бабо неинтересује ме у затвор , ево ја сам Босњак , али то је моље мисљење (а сад оплетите по мени )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

05.07.2018 15:14

Тако је свима исто који су муцили и убијали недузне.

Name

Зоран

05.07.2018 14:57

Казне су мале то је вец опсте познато,опет главни нису обухвацени,Мујица из смуцке,браца Боје из Тарцина, Јапалак зв,Гумени и др....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михо

06.07.2018 01:19

и 22 године послије рата, одлежи 5 то је 2/3... Треба бити једнако за све...

Name

Лија

06.07.2018 11:31

Невјероватно мале казне за онолика злодјела и терор над недужним цивилима у Силосу. Преносим вам причу једног од заробљених Срба који је имао срећу да буде размијењен у љето 1992. године на Игману. Након размјене њега и још четворице мјештана Тарчина, прегледао их је љекар у КПЗ ''Кула'', гдје је на врату тог заробљеника, испод потиљка, уочио рану која се уцрвала. На питање, као је задобио ту рану, човјек је рекао да га је један од стражара ''зарезао'' ножем, а потом му је на главу истресао канту са људским фекалијама и мокраћом у коју су вршили нужду заробљеници. Данима му нико није пружао било какву помоћ, већ су га други стражари приморавали да клекне на кољена, а потом га уринирали по тој рани и глави.Приче о пребију, копању ровова уз једну шниту хљеба дневно и тањур нечега што није ни личнило на јело, иживљавању од стране чувара на начин да су приликом одласка на копање ровова, идући пјешке кроз шуму, морали на леђима ности стражаре итд.

ОДГОВОРИТЕ