Маните Роналда, трансфер љета је у Аргентини!

Претње бомбама, полицијско обезбеђење, Муњино обећање. . . И браћа се посвађала због Маура Заратеа! Издаја или професионална одлука?

Фудбал 08.07.2018 | 10:00
Маните Роналда, трансфер љета је у Аргентини!
Фудбалска планета прича о селидби Кристијана Роналда из Реала у Јувентус, али чини да ће овог лета највећу прашину подићи трансфер једног другог, ни изблиза тако квалитетног играча. Додуше, имао је Мауро Зарате светле тренутке, али и превише падова током каријере у којој је после матичног Велеза играо, између осталих, за Лацио, Бирмингем Сити, Фјорентину, Вест Хем, Вотфорд..

Мада је био добар. Већ са 19 година је са Родригом Паласио поделио титулу најбољег стрелца аргентинске Апертуре. Потом је у финалу са Чешком постигао гол који је Аргентини 2007. донео титулу У20 шампиона света. Била је то генерација са Серхијем Агуером, Евером Банегом, Анхелом Ди Маријом... Велез је искористио тренутак и за 22.000.000 долара га продао Ал Саду, али се Зарате није дуго задржао у Катару. Био је већи од тога. Прво Бирмингем, на позајмицу, па по истом принципу у Лацио, 2009. Римљани су - а у то време клубови још лудовали са обештећењима – морали да издвоје 20.000.000 да би га откупили.

Имао је Зарате и тамо светле тренутке, био је на позајмици и у Интеру, касније бранио боје Вест Хема, Фјорентине, Вотфорда... Али за разлику од Агуера или Ди Марије никако није успевао да силан таленат преточи у велику каријеру. И сваки пут када је наилази на тежак период у каријери враћао се у вољени Велез.

“Никада неће заиграти за други клуб у Аргентини“, захваљивао се својевремено навијачима на љубави коју су му непрестано поклањали.

А онда је звала Бока Јуниорс...

Роландо и Аријел Зарате, Маурова браћа, већ су са управом Велеза све утаначила око продужетка сарадње. Мауро је само требало да потпише. И појавио се тог дана на заказаном састанку. Али уместо парафа, саопштио је свима неочекиване вести.

“Мауро ми је забио нож у леђа. Уништен сам. Издао је целу породицу, 40 година историје коју имамо са овим клубом. Дође ми да заплачем. Ми смо сви рођени у Велезу, одрасли смо овде, мој стари је 40 година радио овде“, отворено је касније причао очајни Роландо Зарате.

Како и не би. Прича се већ пронела. Велезови навијачи су побеснели. Претили су и браћи. Кренуле су и разне гласине. Посебно је одјекнула она да је Зарате изабрао Боку зато што му је председник тог великана обећао и место у репрезентацији Аргентине. Данијел Анђеличи је утицајан човек. Не зову га џаба Муња. А сви знају да је дрес националног тима Мауров недосањани сан. Тај гол у финалу Мундијалита је све што има. Могао је због оца да игра за Чиле – одбио је. Чак се писало да су га хтели и Италијани. Наводно, одбио је и ту понуду. Председник Велеза Серхио Расписарда тврди да му је сам Зарате рекао да му је гарантован позив у национални тим. Мауро Зарате пак тврди да му нико ништа није обећавао, чак ни минуте на терену. Сам је одлучио и водио се спортским резоном. Бока се не одбија.

“Прихватам своју грешку и извињавам се Велезовим навијачима. Али већ 25 дана идем напред-назад. Много је непреспаваних ноћи иза мене. Разговарао сам са супругом, причали о томе како ће моје аније изјаве сада звучати... Све сам ставио у контекст и изабрао Боку. То је леп спортски изазов. Знају они да моја каријера није текла како је требало. Знају и колико волим Велез. И знају да ми је много тешко због овога. Свесно сам кренуо овим путем и знам да сам разочарао навијаче који су ми дали толико љубави“, огласио се Зарате у интервјуу за ТyцСпорт.

Можда знају, али не опраштају. Заратеовој породици је после учесталих претњи додељено полицијско обезбеђење. Пре неких сат времена је школа коју похађају Маурова деца примила анонимну претњу да је у њеним просторијама бомба. “Ово је због Заратеа“, гласила је порука.

“Нисам заиста мислио да ће отићи овако далеко“.

Отишло је. Баш далеко.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар