Manite Ronalda, transfer ljeta je u Argentini!

Pretnje bombama, policijsko obezbeđenje, Munjino obećanje. . . I braća se posvađala zbog Maura Zaratea! Izdaja ili profesionalna odluka?

Fudbal 08.07.2018 | 10:00
Manite Ronalda, transfer ljeta je u Argentini!
Fudbalska planeta priča o selidbi Kristijana Ronalda iz Reala u Juventus, ali čini da će ovog leta najveću prašinu podići transfer jednog drugog, ni izbliza tako kvalitetnog igrača. Doduše, imao je Mauro Zarate svetle trenutke, ali i previše padova tokom karijere u kojoj je posle matičnog Veleza igrao, između ostalih, za Lacio, Birmingem Siti, Fjorentinu, Vest Hem, Votford..

Mada je bio dobar. Već sa 19 godina je sa Rodrigom Palasio podelio titulu najboljeg strelca argentinske Aperture. Potom je u finalu sa Češkom postigao gol koji je Argentini 2007. doneo titulu U20 šampiona sveta. Bila je to generacija sa Serhijem Aguerom, Everom Banegom, Anhelom Di Marijom... Velez je iskoristio trenutak i za 22.000.000 dolara ga prodao Al Sadu, ali se Zarate nije dugo zadržao u Kataru. Bio je veći od toga. Prvo Birmingem, na pozajmicu, pa po istom principu u Lacio, 2009. Rimljani su - a u to vreme klubovi još ludovali sa obeštećenjima – morali da izdvoje 20.000.000 da bi ga otkupili.

Imao je Zarate i tamo svetle trenutke, bio je na pozajmici i u Interu, kasnije branio boje Vest Hema, Fjorentine, Votforda... Ali za razliku od Aguera ili Di Marije nikako nije uspevao da silan talenat pretoči u veliku karijeru. I svaki put kada je nailazi na težak period u karijeri vraćao se u voljeni Velez.

“Nikada neće zaigrati za drugi klub u Argentini“, zahvaljivao se svojevremeno navijačima na ljubavi koju su mu neprestano poklanjali.

A onda je zvala Boka Juniors...

Rolando i Arijel Zarate, Maurova braća, već su sa upravom Veleza sve utanačila oko produžetka saradnje. Mauro je samo trebalo da potpiše. I pojavio se tog dana na zakazanom sastanku. Ali umesto parafa, saopštio je svima neočekivane vesti.

“Mauro mi je zabio nož u leđa. Uništen sam. Izdao je celu porodicu, 40 godina istorije koju imamo sa ovim klubom. Dođe mi da zaplačem. Mi smo svi rođeni u Velezu, odrasli smo ovde, moj stari je 40 godina radio ovde“, otvoreno je kasnije pričao očajni Rolando Zarate.

Kako i ne bi. Priča se već pronela. Velezovi navijači su pobesneli. Pretili su i braći. Krenule su i razne glasine. Posebno je odjeknula ona da je Zarate izabrao Boku zato što mu je predsednik tog velikana obećao i mesto u reprezentaciji Argentine. Danijel Anđeliči je uticajan čovek. Ne zovu ga džaba Munja. A svi znaju da je dres nacionalnog tima Maurov nedosanjani san. Taj gol u finalu Mundijalita je sve što ima. Mogao je zbog oca da igra za Čile – odbio je. Čak se pisalo da su ga hteli i Italijani. Navodno, odbio je i tu ponudu. Predsednik Veleza Serhio Raspisarda tvrdi da mu je sam Zarate rekao da mu je garantovan poziv u nacionalni tim. Mauro Zarate pak tvrdi da mu niko ništa nije obećavao, čak ni minute na terenu. Sam je odlučio i vodio se sportskim rezonom. Boka se ne odbija.

“Prihvatam svoju grešku i izvinjavam se Velezovim navijačima. Ali već 25 dana idem napred-nazad. Mnogo je neprespavanih noći iza mene. Razgovarao sam sa suprugom, pričali o tome kako će moje anije izjave sada zvučati... Sve sam stavio u kontekst i izabrao Boku. To je lep sportski izazov. Znaju oni da moja karijera nije tekla kako je trebalo. Znaju i koliko volim Velez. I znaju da mi je mnogo teško zbog ovoga. Svesno sam krenuo ovim putem i znam da sam razočarao navijače koji su mi dali toliko ljubavi“, oglasio se Zarate u intervjuu za TycSport.

Možda znaju, ali ne opraštaju. Zarateovoj porodici je posle učestalih pretnji dodeljeno policijsko obezbeđenje. Pre nekih sat vremena je škola koju pohađaju Maurova deca primila anonimnu pretnju da je u njenim prostorijama bomba. “Ovo je zbog Zaratea“, glasila je poruka.

“Nisam zaista mislio da će otići ovako daleko“.

Otišlo je. Baš daleko.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar