Конфликт САД и ЕУ води у рат?!

Односи ЕУ и САД не треба да прерасту у трговински рат због америчких царина, али је за то потребна сарадња, изјавила је канцеларка Њемачке Ангела Меркел, говорец́и у Бундестагу.

Свијет 04.07.2018 | 19:51
Конфликт САД и ЕУ води у рат?!
"То вец́ има контуре трговинског конфликта, не желим да наводим друге ријечи. Потребно је урадити све да се покуша како би се ријешио тај конфликт, како не би прерастао у прави рат", рекла је Меркелова.

Она је изјавила да ц́е Њемачка, у складу са својим обавезама, повец́ати војне расходе и остати поуздани партнер НАТО-а.

"Ми ц́емо интензивно сарађивати у оквиру 'седморке' и 'двадесеторке'. Наравно, ми рачунамо и на такве савезе као што је НАТО", навела је Меркелова.

Она је подсјетила да ц́е сљедец́е недјеље бити одржан самит НАТО-а.

"Из САД стижу критике да Њемачка недовољно троши за одбрану. У нашем буџету је прописано повец́ање расхода за одбрану, као и на развој. Имајуц́и у виду колико други раде, то је недовољно, зато смо преузели на себе обавезе да до 2025. године трошимо 1,5 одсто БДП-а у ове сврхе", изјавила је канцеларка Њемачке.

"Њемачка је поуздани партнер у оквиру НАТО-а", закључила је она.

У посљедње вријеме је дошло до размимоилажења у односима држава ЕУ и САД. Државе нису успјеле да превазиђу несугласице ни за вријеме посљедњег самита Г7.

Један од разлога несугласица су постале царине на увоз гвожђа и алуминијума које су САД увеле у марту. ЕУ су вец́ одговориле на тај корак: Европа је увела царине на америчку робу.

(Спутникнеwс.цом)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па

04.07.2018 18:13

Сама си крива, сто си се прије реде одлуцила за Цлинтонову. Власт направи погресан потез, па на крају народ испаста. На крају морас са Русима !!! Али греске се плацају и то добро. Обри !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А што не би

04.07.2018 19:10

Са Русима, географски близу, привреде усмерене једна на другу и још много тога. Желим Немачкој што већу самосталност у односу на фашисте амере, окупаторе 21 века, нељуде, ђаволе на челу са трампом примитивцем и незналицом. Живела Русија !

Name

Само Свабе

04.07.2018 19:52

Висе волим нај горе Њемацко пиво него Америцку кока-колу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зун

04.07.2018 23:06

Ти баба боље гледај ста ти се десава у земљи. избјеглице нападају народ, људи се спремају на градјанске ратове. тјерају је јавно вец али она по свом.

ОДГОВОРИТЕ