Konflikt SAD i EU vodi u rat?!

Odnosi EU i SAD ne treba da prerastu u trgovinski rat zbog američkih carina, ali je za to potrebna saradnja, izjavila je kancelarka Njemačke Angela Merkel, govoreći u Bundestagu.

Svijet 04.07.2018 | 19:51
Konflikt SAD i EU vodi u rat?!
"To već ima konture trgovinskog konflikta, ne želim da navodim druge riječi. Potrebno je uraditi sve da se pokuša kako bi se riješio taj konflikt, kako ne bi prerastao u pravi rat", rekla je Merkelova.

Ona je izjavila da će Njemačka, u skladu sa svojim obavezama, povećati vojne rashode i ostati pouzdani partner NATO-a.

"Mi ćemo intenzivno sarađivati u okviru 'sedmorke' i 'dvadesetorke'. Naravno, mi računamo i na takve saveze kao što je NATO", navela je Merkelova.

Ona je podsjetila da će sljedeće nedjelje biti održan samit NATO-a.

"Iz SAD stižu kritike da Njemačka nedovoljno troši za odbranu. U našem budžetu je propisano povećanje rashoda za odbranu, kao i na razvoj. Imajući u vidu koliko drugi rade, to je nedovoljno, zato smo preuzeli na sebe obaveze da do 2025. godine trošimo 1,5 odsto BDP-a u ove svrhe", izjavila je kancelarka Njemačke.

"Njemačka je pouzdani partner u okviru NATO-a", zaključila je ona.

U posljednje vrijeme je došlo do razmimoilaženja u odnosima država EU i SAD. Države nisu uspjele da prevaziđu nesuglasice ni za vrijeme posljednjeg samita G7.

Jedan od razloga nesuglasica su postale carine na uvoz gvožđa i aluminijuma koje su SAD uvele u martu. EU su već odgovorile na taj korak: Evropa je uvela carine na američku robu.

(Sputniknews.com)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pa

04.07.2018 18:13

Sama si kriva, sto si se prije rede odlucila za Clintonovu. Vlast napravi pogresan potez, pa na kraju narod ispasta. Na kraju moras sa Rusima !!! Ali greske se placaju i to dobro. Obri !!!

ODGOVORITE
Name

А што не би

04.07.2018 19:10

Са Русима, географски близу, привреде усмерене једна на другу и још много тога. Желим Немачкој што већу самосталност у односу на фашисте амере, окупаторе 21 века, нељуде, ђаволе на челу са трампом примитивцем и незналицом. Живела Русија !

Name

Samo Svabe

04.07.2018 19:52

Vise volim naj gore Njemacko pivo nego Americku koka-kolu.

ODGOVORITE
Name

Zun

04.07.2018 23:06

Ti baba bolje gledaj sta ti se desava u zemlji. izbjeglice napadaju narod, ljudi se spremaju na gradjanske ratove. tjeraju je javno vec ali ona po svom.

ODGOVORITE