Историја: Енглези први пут прошли на пенале!

Трилер у Москви – Енглези преко пенала до четвртине финала! Репрезентације Енглеске пласирала се у четвртину финала Светског првенства пошто је после бољег извођена једанаестераца елиминисала Колумбију – 1:1 (0:0), пеналима - 4:3.  Острвљани успели што НИКАД нису - да на Мундијалу изборе пласман кроз једанаестерце! Енгелска која не губи! Преживела Мину и пенал проклетство за четвртфинале! Пенали решили последњег четвртфиналисту.

Фудбал 03.07.2018 | 23:10
Историја: Енглези први пут прошли на пенале!
'Горди албион' се после трилер завршнице у Москви домогао места међу осам најбољих селекција планете, за полуфинале ће се борити са Шведском, која је у првом мечу дана била боља од Швајцарске минималним резултатом.

Ко зна, можда ураде и незамисливо, па после 1966. још једном подигну највреднији трофеј у свету фудбала.

Епитет јунака понео је резервиста Ерик Дајер, погодивши одлучујући пенал. Међутим, најпре је Џордан Хендерсон промашио (одбрана Давида Оспине), али су му се потом реванширали Матеус Урибе (пречка) и Карлос Бака (одбрана Џордана Пикфорда) и најавили велико славље Енглеза.

Екипа Гарета Саутгејта поновила је успех из Немачке од пре дванаест година, када је заустављена у четвртини финала, односно донекле ублажила испадање већ у групи у Бразилу 2014, а сада ће имати прилику да учине исто што и генерација из Италије 90'.

Острвљани су почели далеко боље, држали су посед и диктирали ритам, да би већ у 16. минуту имали прву велику прилику, али Хари Кејн ипак није успео да скрене оштар центаршут Кевина Трипијеа у празну мрежу. 'Кафетеросе' ни то није продрмало, па смо до одласка на одмор гледали углавном нападе Енглеске, уз тек понеки покушај Колумбијаца – који су први пут шутирали у оквир гола тек у надокнади времена.

Ни сам почетак наставка није нам донео готово никакву промену на терену, али су Енглези зато у 56. минуту напокон успели да метеријализују бољу игру. Кристијан Сачес се дуго рвао с Кејном, арбитар Марк Гајгер није желео ништа да свира, али му Колумбијац није оставио ништа друго пошто је буквално зајахао центарфора Тотенхем Хотспура.

Дуго су трајали протести Јужноамериканаца који су захтевали да се прегледа ВАР снимак, али је Американац остао чврст у вези своје одлуке – Кејн је наместио лопту и рутински послао Оспину у једну, а њу у другу страну. Био је то трећи једанаестерац који је Кејн успешно извео на овом првенству, па сада већ има шест голова на свом конту.

Одмах је реаговао Хосе Пекерман уводећи Карлоса Баку, међутим – заиста је деловало да Колумбијци неће успети ништа да промене, пре свега јер су 'Три лава' била ближа поготку после брзих контри.

Ипак, када су се готово све наде угасиле Јери Мина у последњи час враћа своју репрезентацију у живот. Резеривста Матеус Урибе натерао је Пикфорда на феноменалну параду у последњим тренуцима сусрета после чега Колумбија добија први корнер, а штопер Барселоне постиже свој трећи гол главом у Русији, иако је Трипије можда могао и боље да реагује на гол линији.

У додатних пола часа фудбала обе селекције имале су по период боље игре, Колумбија у првом, Енглеска у другом полувремену, а најбоље прилике у увом делу сусрета пропуштају Ерик Дајер и Радамел Фалкао Гарсија, пре него што је после последњег шута Дајера еуфорију код Колумбијаца заменила огромна туга.

Енглеска је успела!

Иако је Хари Кејн голом из пенала у 57. минуту довео острвљане на минут до четвртфинала, пласман су изборили на тежи начин. Као никад пре!

Џери Мина је 60 секунди пре краја надокнаде другог полувремена главом изједначио на 1:1 и увео меч у продужетке, а потом и у пенале, који кроз историју нису доносили добро "Гордом Албиону". Штавише!

Енглези су до овог уторка и утакмице на московској "Откритје арени" три пута учествовали у пенал серијама на Мундијалу и сва три пута су били елиминисани. У Италији 1990. их је у полуфиналу победила Западна Немачка, у Француској 1998. у четвртфиналу су прецизнији били Аргентинци, а 2006. у Немачкој их је у такође у четвртфиналу зауставио Португалски голман Рикардо.

Та "клетва" скинута је вечерас у главном граду Русије, где су Енглези заказали четвртфиналну утакмицу против Шведске, у којој ће играти за своје треће полуфинале у историји, а друго од 1990. године!

У тврдом, напетом и на моменте "прљавом" мечу, Јужноамериканци су се без повређеног Џејмса Родригеза вратили "из мртвих", па у пенал серији имали велику шансу, али је нису искористили.

При вођству Колумбијаца 3:2, Џордан Хендерсон је завршавао трећу серију и шутирао тамо где се Давид Оспина и бацио, да донесе предност екипи у жутим дресовима уочи последње две рунде.

Међутим, резервиста Матеус Урибе није искористио шансу да донесе предност 4:2, јер је шутирао пуном и погодио пречку, а то је Киран Трипије казнио и изједначио на 3:3. Тензија је тако достигла врхунац и "сломила" је искусног Карлоса Баку, који је шутирао лоше у своју леву страну, што је голман Евертона Џордан Пикфорд и предвидео.

Енглези су тако стекли меч лопту, резервиста Ерик Дајер је преузео одговорност и послао фудбал је у мрежу, за коначан, историјски тријумф Енглеске!

Имала је Енглеска у џепу четвртфинале Мундијала, али је морала све да закомпликује и да тек кроз пенал драму нађе место међу осам најбољих на највећој смотри светског фудбала. Али овако је слађе. Не само да су у четвртфиналу, него су Енглези победом над пенале против Колумбије (1:1, пеналима 4:3) са себе скинули проклетство нације којој је бела тачка кроз ближу историју увек била црна. У последњих 30 година су на великим такмичењима чак шест пута испадали на пенале, од тога четири пута на  Мундијалима...

Стјуарт Пирс, данашњи селектор Гарет Саутгејт, Дејвод Бати, Џејми Карагер... Само су неки од енглеских пенал трагичара којима је вечерас могао да се придружи и Џордан Хендерсон али су га спасили пречка и голман Пикфорд и одвели Енгелску на мегдан Шведској у четвртфиналу Мундијала. Много пута је судбина на пенал лутрији била окрутна према Енгелској, али вечерас је окренула леђа Колумбији... 

Матијас Урибе је погодио пречку за вођство Колумбије у четвртој серији (пре тога Оспина маестрално прочитао Хендерсона), потом је Сајер погодио и на крају Пикфорд одбранио Баки! Енгелска је у Моксви устала из мртвих, растерала авети прошлости и резервисала карту за четвртфинале одакле се назире и полуфинале, па и финале.  

Тамо где су многи очекивали Немачку, Аргентину, Португалију или Шпанију, биће Енглеска у коју чак ни њихова еуфорична јавност није веровала. И играће против Шведске за полуфинале које чека од Гаскојнових суза 1990. А познајући како еуфорична и безглава енглеска јавност може да буде, вероватно добар део пијаног Острва вечерас види Горди Албион у финалу са Бразилом или Француском.

Има нешто у овој екипи Гарета Саутгејта што је одваја од претходних енгелских. Нешто што неке претходне генерације нису имале... Нешто чиме су заслужили вечерашњу срећу и натерали точак судбине да покаже на њихово место у четвртфиналу. Видело се и то вечерас у тријумфу над опасном Колумбијом који је подсетио на неке нокаут мечеве Енглеске на ранијим такмичењима. С тим што су обично Енглези губили на овакав начин, а никако побеђивали. И жалили злу судбину што су пукли на пенале, због несрећног гола, црвеног картона, судијске грешке, промашене шансе...

Није Енгелска вечерас нешто посебно блистала. Али је била стрпљива, намазана и искусна... Иако је реч о најмлађем тиму на Мундијалу са просеком од 26 година. И најнеискуснијем са само 20 репрезентативних мечева у просеку по играчу. Ипак, успели су да много искусније Колумбијце уведу у нервозу, да их поремете и да их навуку на грешку коју су искористили... Да преживе и примљен гол у надоканди времена када су им пред очима указали сви трагичари из ближе прошлости. Тада се и Саутгејт вероватно сетио оног пенала против Немачке '96. Зато је у продужецима деловало да Енгелска мора да нападне и избегне пенале. 

Цео меч је личио на тучу достојну неког четвртфинала Копа Либертадорес у којој је амерички судија Мет Гајгер губио контролу, пуцао под притиском и повремено чинио Енглезима мале услуге. Острвљани су „убијали“ Латиносе њиховом игром... Били су намазанији, прљавији, више сецкали игру и излуђивали противника.

У првом полувремену су Колумбијци лишени услуга најбољег играча Хамеса Родригеза били потпуно погубљени са фудбалом који су наметнули Енглези. Нису ни запретили Пикфроду, док је Енгелска тражила пролаз кроз прекиде, центаршутеве и имала неколико таквих опасних покушаја. Али, то је полувреме којег се нико неће сећати. За разлику од другог...

Било је питање када ће Енглези навући нервозне Колумбијце на неки пенал, црвени картон или кардиналну грешку... И десило се! У 57. минуту, у једном од многобројних вечерашњих кркљанаца је Хари Кјен натерао Карлоса Санчеза да се залепи на њега и притисне га таман довољно да се Енглез сруши, а да Американац покаже на белу тачку. Исти онај играч који је Колумбији „пуцао у колена“ у првом мечу на Мундијалу и режирао јој пораз од Јапана због којег је мало фалило да испадну...

Можда то и није била очигледна ситуација, можда је Гајгер могао да консултује ВАР, а Колумбијци су потпуно одлепили због тога. Хари Кејн је био неумољив са 11 метара и отворио Енглеској врата четвртфинала.

Колумбији до тада ништа није полазило за ногом, играчи су пуцали од нервозе, а Енглези су све добро контролисали и у наредних десетак минута чак били ближи још једном датом него примљеном голу.

Уласком Урибеа уместо трагичног Санчеза, Колумбија креће на све или ништа. Енглези олако препуштају простор Колумбијцима и полако се повлаче пред гол Пикфорда. Колумбија је добила шансу да нападне. И напала је!

Сјајну прилику је промашио Квадрадо, почео је све више да прети Фалкао, а Урибеову бомбу у надокнади времена је Пикфорд избацио у корнер и спречио најлепши гол турнира. Била је то последња шанса за Колумбију...

Торњеви близанци Давинсон Санчез и Џери Мина, чак и голман Оспина, су се преселили пред гол Енглеза и чекали центрашут Квадрада, а онда је Мина умакао пажњи чувару Хендерсону (он да га чува?!), запловио кроз ваздух, набо лопту главом и од земљу је послао под пречку изнад „скраћеног“ Трипијера. 

Енгелска је показала више у додатних пола сата, имала шансе преко Роуза и Дајера, покушавали су Острвљани да избегну пенал рулет, а Колумбијци да се некако дочепају обрачуна са бела тачке. Успели су ови други... И тамо су на болан начин капитулирали. У четвртфинале иде бољи тим. 

- Пенали! -

5. серија - 3:4: Пикфорд брани лош Бакин ударац, а Дајер доноси Енглеској победу!
4. серија - 3:3: Урибе погађа пречку, а Трипије изједначује, иако је Оспина био на лопти!
3. серија - 3:2: Муријел вара Пикфорда, а Оспина "чита" и брани Хендерсонов шут!
2. серија - 2:2: Квадрадо погађа под пречку, Рашфорд у доњи леви угао!
1. серија - 1:1: Фалкао даје гол, после њега погађа и Кејн!

КОЛУМБИЈА - ЕНГЛЕСКА 1:1 (0:0) - пеналима 3:4
/Мина 92 - Кејн 57пен/

ПЕНАЛИ: Фалкао 1:0, Кејн 1:1, Квадрадо 2:1, Рашфорд 2:2, Муријел 3:2, Хендерсон - брани Оспина, Урибе - пречка, Трипијер 3:3, Бака - брани Пикфорд, Дајер 3:4

Стадион: Аткритје Арена, Москва
Судија: Марк Гајгер (САД)

Колумбија (4-3-2-1): Оспина – Аријас (од 116. Запата), Мина, Д. Санчез, Мохика – К. Санчез (од 79. Урибе), Лерма (од 61. Бака), Бариос - Квинтеро (од 88. Муријел), Квадрадо - Фалкао.

Енглеска (5-1-3-1): Пикфорд – Трипије, Вокер (од 114. Рашфорд), Стонс, Мегвајер, Јанг (од 102. Роуз) – Хендерсон - Лингард, Али (од 81. Дајер), Стерлинг (од 88. Варди) – Кејн.

Извор: Моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар