Istorija: Englezi prvi put prošli na penale!

Triler u Moskvi – Englezi preko penala do četvrtine finala! Reprezentacije Engleske plasirala se u četvrtinu finala Svetskog prvenstva pošto je posle boljeg izvođena jedanaesteraca eliminisala Kolumbiju – 1:1 (0:0), penalima - 4:3.  Ostrvljani uspeli što NIKAD nisu - da na Mundijalu izbore plasman kroz jedanaesterce! Engelska koja ne gubi! Preživela Minu i penal prokletstvo za četvrtfinale! Penali rešili poslednjeg četvrtfinalistu.

Fudbal 03.07.2018 | 23:10
Istorija: Englezi prvi put prošli na penale!
'Gordi albion' se posle triler završnice u Moskvi domogao mesta među osam najboljih selekcija planete, za polufinale će se boriti sa Švedskom, koja je u prvom meču dana bila bolja od Švajcarske minimalnim rezultatom.

Ko zna, možda urade i nezamislivo, pa posle 1966. još jednom podignu najvredniji trofej u svetu fudbala.

Epitet junaka poneo je rezervista Erik Dajer, pogodivši odlučujući penal. Međutim, najpre je Džordan Henderson promašio (odbrana Davida Ospine), ali su mu se potom revanširali Mateus Uribe (prečka) i Karlos Baka (odbrana Džordana Pikforda) i najavili veliko slavlje Engleza.

Ekipa Gareta Sautgejta ponovila je uspeh iz Nemačke od pre dvanaest godina, kada je zaustavljena u četvrtini finala, odnosno donekle ublažila ispadanje već u grupi u Brazilu 2014, a sada će imati priliku da učine isto što i generacija iz Italije 90'.

Ostrvljani su počeli daleko bolje, držali su posed i diktirali ritam, da bi već u 16. minutu imali prvu veliku priliku, ali Hari Kejn ipak nije uspeo da skrene oštar centaršut Kevina Tripijea u praznu mrežu. 'Kafeterose' ni to nije prodrmalo, pa smo do odlaska na odmor gledali uglavnom napade Engleske, uz tek poneki pokušaj Kolumbijaca – koji su prvi put šutirali u okvir gola tek u nadoknadi vremena.

Ni sam početak nastavka nije nam doneo gotovo nikakvu promenu na terenu, ali su Englezi zato u 56. minutu napokon uspeli da meterijalizuju bolju igru. Kristijan Sačes se dugo rvao s Kejnom, arbitar Mark Gajger nije želeo ništa da svira, ali mu Kolumbijac nije ostavio ništa drugo pošto je bukvalno zajahao centarfora Totenhem Hotspura.

Dugo su trajali protesti Južnoamerikanaca koji su zahtevali da se pregleda VAR snimak, ali je Amerikanac ostao čvrst u vezi svoje odluke – Kejn je namestio loptu i rutinski poslao Ospinu u jednu, a nju u drugu stranu. Bio je to treći jedanaesterac koji je Kejn uspešno izveo na ovom prvenstvu, pa sada već ima šest golova na svom kontu.

Odmah je reagovao Hose Pekerman uvodeći Karlosa Baku, međutim – zaista je delovalo da Kolumbijci neće uspeti ništa da promene, pre svega jer su 'Tri lava' bila bliža pogotku posle brzih kontri.

Ipak, kada su se gotovo sve nade ugasile Jeri Mina u poslednji čas vraća svoju reprezentaciju u život. Rezerivsta Mateus Uribe naterao je Pikforda na fenomenalnu paradu u poslednjim trenucima susreta posle čega Kolumbija dobija prvi korner, a štoper Barselone postiže svoj treći gol glavom u Rusiji, iako je Tripije možda mogao i bolje da reaguje na gol liniji.

U dodatnih pola časa fudbala obe selekcije imale su po period bolje igre, Kolumbija u prvom, Engleska u drugom poluvremenu, a najbolje prilike u uvom delu susreta propuštaju Erik Dajer i Radamel Falkao Garsija, pre nego što je posle poslednjeg šuta Dajera euforiju kod Kolumbijaca zamenila ogromna tuga.

Engleska je uspela!

Iako je Hari Kejn golom iz penala u 57. minutu doveo ostrvljane na minut do četvrtfinala, plasman su izborili na teži način. Kao nikad pre!

Džeri Mina je 60 sekundi pre kraja nadoknade drugog poluvremena glavom izjednačio na 1:1 i uveo meč u produžetke, a potom i u penale, koji kroz istoriju nisu donosili dobro "Gordom Albionu". Štaviše!

Englezi su do ovog utorka i utakmice na moskovskoj "Otkritje areni" tri puta učestvovali u penal serijama na Mundijalu i sva tri puta su bili eliminisani. U Italiji 1990. ih je u polufinalu pobedila Zapadna Nemačka, u Francuskoj 1998. u četvrtfinalu su precizniji bili Argentinci, a 2006. u Nemačkoj ih je u takođe u četvrtfinalu zaustavio Portugalski golman Rikardo.

Ta "kletva" skinuta je večeras u glavnom gradu Rusije, gde su Englezi zakazali četvrtfinalnu utakmicu protiv Švedske, u kojoj će igrati za svoje treće polufinale u istoriji, a drugo od 1990. godine!

U tvrdom, napetom i na momente "prljavom" meču, Južnoamerikanci su se bez povređenog Džejmsa Rodrigeza vratili "iz mrtvih", pa u penal seriji imali veliku šansu, ali je nisu iskoristili.

Pri vođstvu Kolumbijaca 3:2, Džordan Henderson je završavao treću seriju i šutirao tamo gde se David Ospina i bacio, da donese prednost ekipi u žutim dresovima uoči poslednje dve runde.

Međutim, rezervista Mateus Uribe nije iskoristio šansu da donese prednost 4:2, jer je šutirao punom i pogodio prečku, a to je Kiran Tripije kaznio i izjednačio na 3:3. Tenzija je tako dostigla vrhunac i "slomila" je iskusnog Karlosa Baku, koji je šutirao loše u svoju levu stranu, što je golman Evertona Džordan Pikford i predvideo.

Englezi su tako stekli meč loptu, rezervista Erik Dajer je preuzeo odgovornost i poslao fudbal je u mrežu, za konačan, istorijski trijumf Engleske!

Imala je Engleska u džepu četvrtfinale Mundijala, ali je morala sve da zakomplikuje i da tek kroz penal dramu nađe mesto među osam najboljih na najvećoj smotri svetskog fudbala. Ali ovako je slađe. Ne samo da su u četvrtfinalu, nego su Englezi pobedom nad penale protiv Kolumbije (1:1, penalima 4:3) sa sebe skinuli prokletstvo nacije kojoj je bela tačka kroz bližu istoriju uvek bila crna. U poslednjih 30 godina su na velikim takmičenjima čak šest puta ispadali na penale, od toga četiri puta na  Mundijalima...

Stjuart Pirs, današnji selektor Garet Sautgejt, Dejvod Bati, Džejmi Karager... Samo su neki od engleskih penal tragičara kojima je večeras mogao da se pridruži i Džordan Henderson ali su ga spasili prečka i golman Pikford i odveli Engelsku na megdan Švedskoj u četvrtfinalu Mundijala. Mnogo puta je sudbina na penal lutriji bila okrutna prema Engelskoj, ali večeras je okrenula leđa Kolumbiji... 

Matijas Uribe je pogodio prečku za vođstvo Kolumbije u četvrtoj seriji (pre toga Ospina maestralno pročitao Hendersona), potom je Sajer pogodio i na kraju Pikford odbranio Baki! Engelska je u Moksvi ustala iz mrtvih, rasterala aveti prošlosti i rezervisala kartu za četvrtfinale odakle se nazire i polufinale, pa i finale.  

Tamo gde su mnogi očekivali Nemačku, Argentinu, Portugaliju ili Španiju, biće Engleska u koju čak ni njihova euforična javnost nije verovala. I igraće protiv Švedske za polufinale koje čeka od Gaskojnovih suza 1990. A poznajući kako euforična i bezglava engleska javnost može da bude, verovatno dobar deo pijanog Ostrva večeras vidi Gordi Albion u finalu sa Brazilom ili Francuskom.

Ima nešto u ovoj ekipi Gareta Sautgejta što je odvaja od prethodnih engelskih. Nešto što neke prethodne generacije nisu imale... Nešto čime su zaslužili večerašnju sreću i naterali točak sudbine da pokaže na njihovo mesto u četvrtfinalu. Videlo se i to večeras u trijumfu nad opasnom Kolumbijom koji je podsetio na neke nokaut mečeve Engleske na ranijim takmičenjima. S tim što su obično Englezi gubili na ovakav način, a nikako pobeđivali. I žalili zlu sudbinu što su pukli na penale, zbog nesrećnog gola, crvenog kartona, sudijske greške, promašene šanse...

Nije Engelska večeras nešto posebno blistala. Ali je bila strpljiva, namazana i iskusna... Iako je reč o najmlađem timu na Mundijalu sa prosekom od 26 godina. I najneiskusnijem sa samo 20 reprezentativnih mečeva u proseku po igraču. Ipak, uspeli su da mnogo iskusnije Kolumbijce uvedu u nervozu, da ih poremete i da ih navuku na grešku koju su iskoristili... Da prežive i primljen gol u nadokandi vremena kada su im pred očima ukazali svi tragičari iz bliže prošlosti. Tada se i Sautgejt verovatno setio onog penala protiv Nemačke '96. Zato je u produžecima delovalo da Engelska mora da napadne i izbegne penale. 

Ceo meč je ličio na tuču dostojnu nekog četvrtfinala Kopa Libertadores u kojoj je američki sudija Met Gajger gubio kontrolu, pucao pod pritiskom i povremeno činio Englezima male usluge. Ostrvljani su „ubijali“ Latinose njihovom igrom... Bili su namazaniji, prljaviji, više seckali igru i izluđivali protivnika.

U prvom poluvremenu su Kolumbijci lišeni usluga najboljeg igrača Hamesa Rodrigeza bili potpuno pogubljeni sa fudbalom koji su nametnuli Englezi. Nisu ni zapretili Pikfrodu, dok je Engelska tražila prolaz kroz prekide, centaršuteve i imala nekoliko takvih opasnih pokušaja. Ali, to je poluvreme kojeg se niko neće sećati. Za razliku od drugog...

Bilo je pitanje kada će Englezi navući nervozne Kolumbijce na neki penal, crveni karton ili kardinalnu grešku... I desilo se! U 57. minutu, u jednom od mnogobrojnih večerašnjih krkljanaca je Hari Kjen naterao Karlosa Sančeza da se zalepi na njega i pritisne ga taman dovoljno da se Englez sruši, a da Amerikanac pokaže na belu tačku. Isti onaj igrač koji je Kolumbiji „pucao u kolena“ u prvom meču na Mundijalu i režirao joj poraz od Japana zbog kojeg je malo falilo da ispadnu...

Možda to i nije bila očigledna situacija, možda je Gajger mogao da konsultuje VAR, a Kolumbijci su potpuno odlepili zbog toga. Hari Kejn je bio neumoljiv sa 11 metara i otvorio Engleskoj vrata četvrtfinala.

Kolumbiji do tada ništa nije polazilo za nogom, igrači su pucali od nervoze, a Englezi su sve dobro kontrolisali i u narednih desetak minuta čak bili bliži još jednom datom nego primljenom golu.

Ulaskom Uribea umesto tragičnog Sančeza, Kolumbija kreće na sve ili ništa. Englezi olako prepuštaju prostor Kolumbijcima i polako se povlače pred gol Pikforda. Kolumbija je dobila šansu da napadne. I napala je!

Sjajnu priliku je promašio Kvadrado, počeo je sve više da preti Falkao, a Uribeovu bombu u nadoknadi vremena je Pikford izbacio u korner i sprečio najlepši gol turnira. Bila je to poslednja šansa za Kolumbiju...

Tornjevi blizanci Davinson Sančez i Džeri Mina, čak i golman Ospina, su se preselili pred gol Engleza i čekali centrašut Kvadrada, a onda je Mina umakao pažnji čuvaru Hendersonu (on da ga čuva?!), zaplovio kroz vazduh, nabo loptu glavom i od zemlju je poslao pod prečku iznad „skraćenog“ Tripijera. 

Engelska je pokazala više u dodatnih pola sata, imala šanse preko Rouza i Dajera, pokušavali su Ostrvljani da izbegnu penal rulet, a Kolumbijci da se nekako dočepaju obračuna sa bela tačke. Uspeli su ovi drugi... I tamo su na bolan način kapitulirali. U četvrtfinale ide bolji tim. 

- Penali! -

5. serija - 3:4: Pikford brani loš Bakin udarac, a Dajer donosi Engleskoj pobedu!
4. serija - 3:3: Uribe pogađa prečku, a Tripije izjednačuje, iako je Ospina bio na lopti!
3. serija - 3:2: Murijel vara Pikforda, a Ospina "čita" i brani Hendersonov šut!
2. serija - 2:2: Kvadrado pogađa pod prečku, Rašford u donji levi ugao!
1. serija - 1:1: Falkao daje gol, posle njega pogađa i Kejn!

KOLUMBIJA - ENGLESKA 1:1 (0:0) - penalima 3:4
/Mina 92 - Kejn 57pen/

PENALI: Falkao 1:0, Kejn 1:1, Kvadrado 2:1, Rašford 2:2, Murijel 3:2, Henderson - brani Ospina, Uribe - prečka, Tripijer 3:3, Baka - brani Pikford, Dajer 3:4

Stadion: Atkritje Arena, Moskva
Sudija: Mark Gajger (SAD)

Kolumbija (4-3-2-1): Ospina – Arijas (od 116. Zapata), Mina, D. Sančez, Mohika – K. Sančez (od 79. Uribe), Lerma (od 61. Baka), Barios - Kvintero (od 88. Murijel), Kvadrado - Falkao.

Engleska (5-1-3-1): Pikford – Tripije, Voker (od 114. Rašford), Stons, Megvajer, Jang (od 102. Rouz) – Henderson - Lingard, Ali (od 81. Dajer), Sterling (od 88. Vardi) – Kejn.

Izvor: Mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar