Злочин на Купресу: Због чега ћуте?

Полиција Републике Хрватске ухапсила је Данета Лукајића као осумњиченог за ратне злочине у логору Мањача и тако пореметила „пакт о ненападању“ између Милорада Додика и Драгана Човића за процесуирање појединих ратних злочина. Журнал анализира колико ово хапшење има узрочно-посљедичну везу са истрагом Тужилаштва БиХ о ратним злочинима ХВО-а на подручју Купреса.

Босна и Херцеговина 03.07.2018 | 19:28
Злочин на Купресу: Због чега ћуте?
Хапшење пензионисаног пуковника Војске Републике Српске Данета Лукајића у Хрватској, изазвало је неувијену реакцију предсједника Републике Српске Милорада Додика. Запријетио је посљедицама уколико Лукајић не буде брзо ослобођен.

“Хрватској би то било најпаметније да учини због добрих односа које његујемо и покушавамо изградити и с Хрватима у БиХ”, рекао је Додик.

Хрватска је полиција саопштила да је Лукајић ухапшен због сумње да је као припадник служби безбједности ЈНА и Војске РС током септембра 1992. наредио и учествовао у нечовјечном поступању према заточеницима логора Мањача. Више детаља није саопштено, као ни разлог зашто је Лукајић ухапшен баш сада, иако је претходних година више пута долазио на подручје Хрватске.

Постоји међутим један детаљ, који би могао бити повезница овог хапшења и истраге Тужилаштва БиХ која се води против неколико припадника Хрватске војске те ХВО-а за ратне злочине над цивилима и заробљеницима српске националности са подручја Купреса.

ГЛАСНОВИЋИ НА КУПРЕСУ И МАЊАЧИ

Давор Гласновић, заробљен код Книна као припадник Хрватске војске, био је заробљеник у логору Мањача од јуна 1992. Према сопственом казивању спашен је након годину дана захваљујући исплати 20 хиљада марака да би га уврстили у размјену заробљеника.



Давор Гласновић брат је близанац Жељка Гласновића, генерала Хрватске војске и актуелног независног заступника у Хрватском сабору у који је изабран са тзв. листе за дијаспору, тачније из Босне и Херцеговине. Упркос оштрој конкуренцији у Хрватској, издваја се по изузетно радикалним, националистичким иступима, а не либи се јавног објављивања наоружања којег посједује (види насловну фотографију).



Жељко Гласновић првоосумњичени је у вишегодишњој истрази Тужилаштва БиХ о ратним злочина над цивилима и заробљеницима српске националности на подручју Купреса током првих дана априла 1992, у данима прије него што ће Купрес заузети тенковске јединице бивше ЈНА. Другоосумњичени је у међувремену преминули ратни заповједник 13.бојне ХОС-а из Томиславграда Иван Мамић Ићола. Трећи на листи је Миљенко Филиповић, генерал-бојник Хрватске војске и ратни заповједник бојне „Зрински“. Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је по преузимању свог мандата, Филиповића именовала у Вијеће за домовинску сигурност.

Четврти осумњичени је Миливој Петковић, бивши начелник Главног стожера ХВО-а, којег је прошле године Хашки трибунал осудио на 20 година затворске казне због ратних злочина на подручју под контролом ХЗ Херцег-Босне.

Тужилаштво БиХ као осумњичене истражује и Божу Рајића, сада пензионера, предсједника ХДЗ БиХ од1995 до 1998. који је почетком рата водио купрешки огранак ове странке, потом Марка Вилу, команданта Оперативног штаба општине Купрес,Драгана Матића, заповједника затвора и Анте Алиловића званог Тоне, заповједника Војне полиције у Љубушком.

УБИСТВА, МУЧЕЊА, СИЛОВАЊА

Журнал је у посједу обимне документације у овом предмету достављене Тужилаштву БиХ. Десетине свједока, цивила и ратних заробљеника из Купреса били су подвргнути премлаћивању, силовању те другим видовима злостављања у објектима под контролом ХВО-а и Хрватске војске, у Томиславграду, Љубушком, те логору „Лора“ у Сплиту. Свједочили су о убиствима заробљених ватреним оружјем или умирањима усљед посљедица тортуре, док судбина тридесетак несталих цивила и заробљеника из тих група није позната.

„У вријеме док сам био заробљен у фабрици „Квалитет“ видио сам да су Хрвати из групе заробљених Срба издвојили једног затвореника, затим га везали за један трактор да би га потом угушили издувним гасовима.“

„У Лори сам свакодневно био изложен тучи. Одвели су ме у неку просторију, везали очи, а затим ми на сљепоочнице прикопчали жице, па су ме поливали водом и у исто вријеме пуштали струју. Једном су ме три дана држали разапетог за решетке затворске челије“, неки су од тих исказа свједока.



Десетак година траје истрага о ратним злочинима на подручју Купреса, а Милорад Додик их није никада споменуо, за разлику од оштре реакције након хапшења Данета Лукајића. Пријетња да би због тога Хрвати у Босни и Херцеговини могли сносити посљедице, директно је упућена његовом актуелном политичком сабрату Драгану Човићу, који на Додикове пријетње за сада не одговара.

Обојица, у већој или мањој мјери контролишу (не)рад државног тужилаштва. Активирање оптужнице против хрватских генерала, поготово Филиповића који је близак предсједници Хрватске, не одговара Човићу у ово предизборно вријеме. Зато има логике у закључку да тзв (ратни) генералски лоби, који је посљедњих година поново добио на важности у Хрватској, иницира хапшења припадника Војске РС те тако изврше притисак како би се рецирпочно обуставиле истраге против њих у Босни и Херцеговини.

Наравно, изузетно је мучно што се на такав начин тргује и жртвама и у коначници правдом као таквом. Но, шта више може изненадити од Човића и Додика. Избори су ту, треба обезбједити још четири години профитабилне власти, па је тешко очекивати да су им спрам тога, важнија правда и очекивања жртава ратних злочина, па макар то били „њихови“..

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Никола

03.07.2018 17:32

Додик је човјек хрватске обавјештајне службе! Врло мудро су нам га подметнули да подијели,опљачка,осиромаши и протјера српски народ!? У великој мјери је успио у томе,а Срби му и даље аплаудирају!? Велика превара,невидјена у историји српског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2018 17:45

Двије српске премијерке имају хрватску крв.

Name

Скептик

03.07.2018 17:48

Тако је, лукаво је увукао хрватски Конзум у РС. Прво је одобрио отварање Меркатора на сваком ћошку а које је касније преузела хрватска компанија. И не само Конзум. Поставио је и Хрватицу Жељку Цвијановић за премијера РС. Предао је јасеновацку архивску грађу хрватима. Усташа!

Name

Никола кидМАН

03.07.2018 17:52

Чак је и ауто-пут који финансира РС више у функцији ХР него БиХ.

Name

малена

03.07.2018 18:10

Зашто ови злочини нису пре покренути?

Name

Марко

03.07.2018 18:25

Зашто нико не поставља питање за колико је новца Милорад Додик продао комплетну архивску грађу Републике Српске коју је посједовала о Јасеновцу и Доњој Градини и коме је то продао? Па Хрватској наравно. Све што смо имали у музејима о страдању срба у Јасеновцу Миле је предао усташама у Хрватској. Наш један, једини и непоновљиви чувар Српске.

Name

РОМАНИЈА

03.07.2018 18:53

Браво БН ТВ за ове информације, а глумци који глуме србе и србују с устасама попут Додика нама це србима главе доци , овакве вијести никад ни РТРС ни АТВ ни многе у РС не би објавили никад јер воле да се устасама улизују, а ми главама на колац набијеним плацамо. Увијек сам писао и говорио, за нас србе је једини спас везање заставе с босњацима и добри односи, пуно тога нас везе, ал нас кљусине воде и зато никад напријед. Устаске су каме пуно српских глава исјекле, и то се заборавља и аминује. У октобру не падне ли СНСД ми срби дефинитивно нестајемо с ових простора, народ масовно одлази, Романија је пуста остала, цијела РС губи младост, због кога него Додика и издајника. Ово у Купресу треба потјерати до краја на свим судовима, а и за остала мјеста гдје је устаска цизма загазила.

Name

сагласан

03.07.2018 20:22

И много више. Он је агент многима, а своме народу највећи непријетељ, јер ће народ тотално осиромашити и послати на запад у најам.

Name

075

03.07.2018 21:33

Невелики криж на улазу у гробље Рабић бит ће од сада симбол молитве за погинуле и нестале бранитеље 103. Дервентске бригаде. Њега је благословио и опијело за покојне војнике измолио дервентски жупник влч. Филип Маршић. Потом су вијенце пред криж положили ратни заповједник бригаде генерал Мато Билоњић, генерал Илија Рашић.

Name

ааа

03.07.2018 22:21

Тито, Додиг и... не дај Бозе!

Name

ЈОШ ЈЕДНО ПИТАЊЕ

03.07.2018 17:32

Зашто судови у РС не процесуирају предмете ратних злочина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

03.07.2018 17:51

Зато што то није у интересу хрватских обавјестајних служби!

Name

Ма дај

03.07.2018 17:53

Ције злоцине ? Српске или хрватске ?

Name

Милош

03.07.2018 18:04

Прије свега хрватске,злочин на Купресу,злочине у Мркоњић граду итд...врло симишљена и подла игра са Додиком који је у раљама Хрватске политике.

Name

ре Ма дај

03.07.2018 18:31

Није битно, било које злочине? рецимо злочини над Србима.? ЗАШТО СУДОВИ У РС НЕ ПРОЦЕСУИРАЈУ ПРЕДМЕТЕ РАТНИХ ЗЛОЧИНА, то се очито види али нико неће да каже ЗАШТО? Само се прича у празно: злочин овај, злочин онај, тамо овамо, за злочин још нико није одговарао, само се Срби окривљују бла бла бла .....и тако годинама....а судови у РС мртва тишина?

Name

Родјени Купресак

03.07.2018 19:40

Имамо ми насих патриота колко хоцес који се сепуре и данас по Купресу.Један од тих је и Ратко Мариц велики пријатељ Бозе Рајица.Они су и зарили и палили један у ХДЗ други у СДС.Овај је други као прави патриота одмаглио у Сведску док је јадни народ около Купреса оставио на милост и немилост устасама.Бољи свједок од њега не мозе бити.

Name

!!!

03.07.2018 20:14

На жалост може се поставити читаво туце питања на која одговора једноставно нема. Спомиње се на порталу артиљеријски часник 103 Дервентске бригаде ХВО-а који би могао бити ни мање ни више него рођени ујак једног од кандидата за предсједника нам једине РС за коју изгину више од 30000 бораца и цивила. Ако неко зна прецизније податке о овоме било би добро да се нађе на порталу. Имам утисак да је нашем одлазећем предсједнику више стало до побратимства са Човићем него до истине о страдању Срба на Купресу и широм БиХ. Бојим се да нису далеко од истине ови који Милу вежу за Хрватску обавјештајну службу.

Name

Немања

03.07.2018 17:53

Браво Никола! Сада иду корак даље,преко Додика гурају нам хрватицу за предсједника Републике Српске Зељку Цвијановиц,хрватицу цији је дјед био чувени усташа у Дервенти!? Опасна игра и превара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица

04.07.2018 07:43

Тако је.Сви То да знају.

Name

стојанка

03.07.2018 18:03

Како вас све није срамота да нађе жртве и страхоте употребљавате у предизборну кампању. Ово је срамота свих. Никада ми нећемо осудити кривце када се овако понашамо према жртвама које заслужују да сви Срби неуморно раде да се све расвијетли. Срам да вас буде свију, предизборну кампању у кући правите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА ре Стојанка

03.07.2018 18:57

Коју бона кампању, јел треба да се цути на устаске крволоке који побисе србе насу брацу на Купресу?? Ти си за психијатрије, а да те знам вјеруј да би ти у име српски зртава самар опалио с пјесмом. Није те стид ко ни твог Додика да ти неком лекцију дрзис, ено ти РТРС па тамо сери и писи коментаре. На БНТВ ти није мјесто.

Name

Ре Стојанка

04.07.2018 05:18

Стојанка ти си битанга, ниси мајка Кнежопољка , каква предизборна кампања , па људи побијени , а нико нити покреће истрагу нити процесуира злочинце,Имаш ли ти ишта морално у себи.Па зар због ситних шићарских интереса Милокрада Дудука и његових криминалаца треба одустати од проналажења истине и уз то предмете ратних злочина против Срба држати у фијокама,Не видим разлику између онога ко је убио и онога који скрива убице због својих приватних интереса,А ти код психијатра под хитно,Нико неће нажалост вратити побијене у живот , али је наша обавеза да нађемо и казнимо починиоце,

Name

Несо Република Српска

03.07.2018 18:04

Давор гласновиц није заробљен код книна вец на купресу,слабе су анализе зурнала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

03.07.2018 18:15

Овај из Мањача је изгледа чист, твде бивши логораши Извор- Вијести.ба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

03.07.2018 18:17

Ако није злоцинац не треба да се брине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик так 2

03.07.2018 18:19

Хрватска има везе са Манхацом....Хаx па њене регуларне јединице војсја и полиција су уске на територију БиХ и лоцинили стравицне злоцине код Мркоњиц Града ,Сиппва ,Купреса,Гламоца....Петровца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

03.07.2018 21:07

Засто су онда срби против предлига Босњака да се хрватска тузи за агресију и злоцине? Сулуда политика насих је да се ради против сваког предлога Босњака па и свесно против интереса срба.

Name

Познавалац прилика

04.07.2018 05:20

Било је ту и заробљеника у акцији "Маестрал" а посебно послије Олује ,онај мјесец мјесец и по између наведених акција, Неко је нешто потегао из ладице у Хрватској.

Name

Са стране

03.07.2018 18:23

Питајте министра безбедности и шефа СИПЕ. Они су у позицији да покрену то питање, а не покрећу га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ромео

03.07.2018 18:26

Процитајте ста је тема,па онда коментарисите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

03.07.2018 19:55

Па и потпредсједница Нада Тешановић наравно и она је хрватица

Name

Маx

03.07.2018 21:17

То је вама Миле све учиниа због Анице и бокала вина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК

03.07.2018 22:09

ДОДИК ЈЕ СМИСЉЕНО ПОСЛАТ ДА РАЗБИЈЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ,НАРОДЕ УПАМЕТ НА ИЗБОРИМА У ОКТОБРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кад изтекне мандат

04.07.2018 00:44

лукави лисац полусрблн баја има по изтеку мандата да у договору са спц постане иринеј други јер су загрљаји са кацавендом испали настрани.

ОДГОВОРИТЕ