“Мухамед“ планирао напад

Двије особе терете се за планирање терористичког напада у БиХ, у чему су откривене и спријечене од тужилаштва и полицијских агенција, саопштено је из Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 03.07.2018 | 18:31
“Мухамед“ планирао напад
Тужилац Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против Божић Максима, званог “Мухамед“, рођеног 1990. године у Бијељини и Хастор Едина, званог „Амиџа“, рођеног 1972. године у Горажду.

Оптужени се терете за кривично дјело тероризма из чланка 201. КЗ БиХ.

"Они су оптужени да су, као припадници радикалног селефијског покрета, у контакту са другим особама, набављали оружје и експлозивна средства те планирали и припремали на подручју БиХ извршење терористичког напада, на зграду Државне агенције за истраге и заштиту - СИПА и зграду МУП-а ТК, чиме би озбиљно дестабилизовали политичке и уставне структуре и нарушили сигурносну ситуацију у Босни и Херцеговини и региону", наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Додају да су у својим намјерама, оптужени откривени од стране Тужилаштва БиХ и СИПА, те су лишени слободе, чиме је спријечено извршење терористичког акта, а приликом претреса просторија које користе пронађено је више бомби и аутоматско наоружање, као и јуришни прслуци и војна опрема.  

"Током истраге пронађени су докази о нелегалним активностима оптуженика, са циљем припреме и извршења терористичког акта. Оптужени се терете да су набављали и припремали средства те предузимали друге радње којима су стварали услове за извршење терористичког чина, чиме су починили кривично дјело Тероризам из чланка 201. став 4. КЗ БиХ", напомињу из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се налазе у притвору, а оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар