“Muhamed“ planirao napad

Dvije osobe terete se za planiranje terorističkog napada u BiH, u čemu su otkrivene i spriječene od tužilaštva i policijskih agencija, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 03.07.2018 | 18:31
“Muhamed“ planirao napad
Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Božić Maksima, zvanog “Muhamed“, rođenog 1990. godine u Bijeljini i Hastor Edina, zvanog „Amidža“, rođenog 1972. godine u Goraždu.

Optuženi se terete za krivično djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

"Oni su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i zgradu MUP-a TK, čime bi ozbiljno destabilizovali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaju da su u svojim namjerama, optuženi otkriveni od strane Tužilaštva BiH i SIPA, te su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.  

"Tokom istrage pronađeni su dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta. Optuženi se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te preduzimali druge radnje kojima su stvarali uslove za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili krivično djelo Terorizam iz članka 201. stav 4. KZ BiH", napominju iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar