СП: Шведска у 1/4-финалу, Швајцарци шире крила - да иду кући!

Форсберг послао Шаћирија, Џаку и Швајцарце кући! Фудбалери Шведске победили су Швајцарску са 1:0 у осмини финала Светског првенства у Русији.  Скандинавци су прочитали Швајцарску и били стрпљиви - што им се на крају вратило. "Сајџије" су потрошиле срећу и враћају се кући… Шведска акција не зна када је доста! Тимчина без звезда, спаковала и Швајцарце! Надтрчали их, надскочили их, надиграли их, победили их, послали их кући!

Фудбал 03.07.2018 | 18:15
СП: Шведска у 1/4-финалу, Швајцарци шире крила - да иду кући!
Шведска је заслужено победила јер је током читавог меча имала боље прилике за гол, али је једини погодак дао Емил Форсберг уз мало среће у 66. минуту. 

А почело је другачије. Шаћири је одмах у првом минуту шутирао, али је лопта отишла преко пречке и то је била прва претња. 

У седмом минуту је пробао и Цубер да шутира по први пут у оквир гола. Само минут касније Аканђи спасава Швајцарску. Берг је добио дугу лопту у казненом простору шутирао је сам и прописно се обрукао јер је послао лопту превисоко- 

Већ на зачетку наредне акције греши Зомер, додаје до Швеђана на средини терена, лопта се одбија до Берга који са 14 метара шутира али га блокира Аканђи који и рашчишћава опасност. 

Шаћири је у првих двадесетак минута био најангажованији на десном крилу одакле је слао оштре и потенцијално опасне центаршутеве који углавном нису проналазили своју мету. 

Швајцарци су током читавог првог дела имали посед лопте на око 60 одсто, али су Швеђани имали боље прилике. 

Берг на истеку пола сата игре шаље "жабицу" у ћошак, Зомер се баца и крајњим напором брани. Десет минута након тога Џемаили је имао одличну прилику после дуплог паса са Цубером и опет је шутирао преко пречке.

У смирај првог полувремена Екдал промашује зицер, са пет метара је волеј послао небу под облаке и на одмор се отишло без голова. 

Првих двадесет минута наставка играло се споро као на шаховској табли и утакмица је била крајње незанимљива. Био је потребан један добар, или срећан потез и гол да би се отворила и то се десило Емилу Форсбергу у 66. минуту. 

Имао је лопту на средини испред казненог простора, шутирао је и погодио лоптом у ногу Аканђија. Она је скренула довољно да превари Зомера и уђе у мрежу Швајцарске за 1:0. 

Већ наредног минута је Екдал опасно шутирао, одговорио је у следећем нападу Родригес истоветно – са дистанце и недовољно добро. 

Ушао је потом Брил Емболо, а Владимир Петковић је напад појачао и уласком Хариса Сеферовића уместо Блерима Џемаилија. Родригес је био један од најагилнијих у нападу и после његових центаршутева су Швајцарци претили.

Стрелац јединог гола Емил Форсберг је после једног од тих убацивања Родригеса избацио лопту са гол линије у 80. минуту. Емболо је шутирао главом, Олсен је већ био савладан, али је Форсберг био ту. 

Последњу шансу за Швајцарску је пропустио Сеферовић, такође главом јер је Олсен одбранио у надокнади времена, али је Шведска могла до 2:0. 

Класон је преварио двојицу Швајцараца, покренуо је контру у којој се Олсон нашао сам испред Зомера. Са леђа га је стигао Ланг, гурнуо и зарадио црвени картон. 

Судија Дамир Скомина је свирао пенал, али је након прегледања ВАР снимка промењена одлука и досуђен је слободан ударац. 

Тоивонен је опасно шутирао, сигуран је био Зомер и уследио је последњи судијски звиждук после ког Шаћири, Џака и Швајцарци иду кући, а Швеђани у четвртфинале Светског првенства.

Шведска је седми учесник четвртфинала Светског првенства!

У не тако занимљивом мечу против Швајцарске, на "Крестовски стадиону" у Санкт Петербургу, видело се да су Скандинавци одлично прочитали "сајџије" и онемогућили им да им направе проблеме у транзицији, док су до краја веровали да ће неко од њихових играча заблистати.

Тако је било у 66. минуту када је Форсберг ушао с крила у средину, дриблингом се ослободио Џаке, а онда снажним ударцем, који је погодио Аканжија у стопало, преварио Зомера.

Био је то његов чак 13. шут на Мундијалу и први погодак, па може да се каже да му се упорност исплатила пошто је избацио Швајцарце који су ушли као благи фаворит у овај меч, али им је овога пута срећа окренула леђа…

Покушали су да као против Србије дођу до гола у 90. минуту и заправо су имали велику шансу и први шут у оквир гола у другом полувремену преко Сеферовића, али истакао се Олсен.

Швеђани славе прво четвртфинале од 1994. године, а тамо их чека Енглеска или Колумбија.

ШВЕДСКА - ШВАЈЦАРСКА 1:0 (0:0)

У првом полувремену гледали смо фудбал без правог ритма и шансе које су се дешавале без правог повода - после грешака одбрамбених играча или голмана. 

Тако је Зомер слабим испуцавањем омогућио Бергу и Екдалу да уђу у шансу, потом је Клесон имао прилику после конфузије након центаршута Аугустинсона, да би добру сарадњу Цубера и Џемалија - упропастио овај други слабим ударцем са 12-13 метара из натрчавања.

Најбољу шансу на мечу ипак имао је Екдал у 41. минуту када је на другој стативи очајно захвтио лопту иако га нико није чувао, али се то није обило о главу Швеђанима.

Швајцарци су лошије играли у другом полувремену, као да су се чували за продужетке, а Емил Форсберг је пожелео да покаже свој раскошан таленат који до сада није долазио до изражаја. После лепих дриблинга побегао је Џаки и поентирао, да би Швајцарац, који је и Србији дао гол, потом ушао у потпуни контра-ритам и ређао грешке.

Покушао је Петковић увођењем свежијих играча, али сем поменуте шансе Сеферовића - Швајцарци су били безопасни и имали среће да у надокнади не приме још један гол.

Отворило се много простора за Мартина Олсона који је истрчао контру, оборио га је Ланг и за то добио црвени картон, а судија Скомина се након прегледања видео-снимка ипак предомислио и поништио најстрожу казну. 

Шутирао је оштро Тоивонен са ивице казненог, а то је био уједно и последњи детаљ на мечу.

Швајцарци тако трећи пут заредом нису прошли 1/8 финала.

Елиминисали су Холандију у квалификационој групи, избацили су Италију у баражу, победили Мексико и прошли Немачку у групи на Мундијалу, а данас су победом од 1:0 послали кући и Швајцарску.

Шведска је у четвртфиналу Мундијала где је чека бољи из дуела Колумбије и Енглеске! И код да прође, неће бити фаворит против ових лудих Швеђана. 

Имају ли ови момци границе? Знају ли они за лимите? Плаше ли се они било кога? Када ће им бити доста? Како успевају без иједне звезде да изгледају тако мушки, тако храбро? Као права тимична... 

Швеђанима многи нису давали ни шансе да ће проћи групу са Мексиком и Немачком, а сада нападају пласман у полуфинале Мундијала! Можда чак и финале с обзитром како се одвајају ствари у њиховом делу костура. Док су их медији замарали питањима о Ибрахимовићу и шансама да се велики Златан ипак појави на Мундијалу, они су јачали тимски дух, знали да је једини пут до успеха тимска игра и хтели свима да докажу да се у Шведској игра фудбал и без Златана. И да он није био једини разлог њихових редовних учешћа на великим такмичењима. Данас су свима доказали... 

Надтрчали су, надскочили, надиграли, победили и послали кући Швајцарце. Убили су их њиховом игром. Показали им да су организованији, јачи, бржи, скочнији и опаснији... Да су већи ТИМ! Могли су на крају да их дотуку и стопостотном контром за 2:0 коју је Ланг исекао фаулом за црвени картон и умало за пенал. 

Поткресали су крила швајцарским "орловима" и потпуно неутралисали њихове најбоље иргаче. Швајцарска је први шут у оквир гола имала у надокнади времена!? Шведска је оголила све лимите те швајцарске "машине" како су је многи називали после победе над Србијом. Показала је и нама колико је лако излаћи на крај са Швајцарцима када се има јасан циљ, стил игре и максимална посвећеност. 

Шведска је одмах напала Швајцарце тражећи гол. Претио је Берг неколико пута, претио Екдал шутевима са дистанце, покушавали су Форсберг и Тоивонен док су погубљени Швајцарци покушавали центаршутевима Ланга са десног крила да нађу Цубера или неког другог у скоку и да тако окрену меч на своју воденицу. Летећа тврђава Гранквист их је осујетио у тим плановима, док је само било питање времена када ће једна од шведских бомби са дистанце завршити у мрежу сјајног Зомера. Завршила је она Форсбергова из 66. минуту уз помоћ Мануела Аканађија који је лопту скренуо у своју мрежу. Пре тога се Форсберг сјајно решио верне сенке Џаке... 

А после гола су Швеђани решили да заслужено стечену предност бране до краја. И успели у томе. тек у последњијх десетак минута су Швајцарци припретили стихијским нападима, али то је било све. На крају су могли да буду задовољни и што нису примили други када је Ланг срушио Телина који је ишао сам на Зомера. 

Шведска је надмашила сва очекивања, међу осам најбољих је, али са великим мотивом, па и шансама, да понови успех оне генерације из 1994. године која је догурала до полуфинала. Швајцарци иду кући. Заслужено. Поготово с обзиром на обилату помоћ судија коју су имали у мечевима са Бразилом и Србијом. 

ШВЕДСКА - ШВАЈЦАРСКА 1:0 (0:0)
/Форсберг 66/

Стадион: Санкт Петербуг; Судија: Дамир Скомина (Словенија)

Шведска (4-4-2): Олсен – Лустиг (од 80. Крафт), Линделеф, Гранквист, Аугустинсон – Клаесон, Свенсон, Екдал, Форсберг (од 80. Олсон) – Берг (од 90. Телин), Тоивонен.

Швајцарска (4-2-3-1): Зомер – Ланг, Ђуру, Аканђи, Родригез – Бехрами, Џака – Шаћири, Џемаили (од 73. Сеферовић), Цубер (од 73. Емболо) – Дрмић

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар