SP: Švedska u 1/4-finalu, Švajcarci šire krila - da idu kući!

Forsberg poslao Šaćirija, Džaku i Švajcarce kući! Fudbaleri Švedske pobedili su Švajcarsku sa 1:0 u osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji.  Skandinavci su pročitali Švajcarsku i bili strpljivi - što im se na kraju vratilo. "Sajdžije" su potrošile sreću i vraćaju se kući… Švedska akcija ne zna kada je dosta! Timčina bez zvezda, spakovala i Švajcarce! Nadtrčali ih, nadskočili ih, nadigrali ih, pobedili ih, poslali ih kući!

Fudbal 03.07.2018 | 18:15
SP: Švedska u 1/4-finalu, Švajcarci šire krila - da idu kući!
Švedska je zasluženo pobedila jer je tokom čitavog meča imala bolje prilike za gol, ali je jedini pogodak dao Emil Forsberg uz malo sreće u 66. minutu. 

A počelo je drugačije. Šaćiri je odmah u prvom minutu šutirao, ali je lopta otišla preko prečke i to je bila prva pretnja. 

U sedmom minutu je probao i Cuber da šutira po prvi put u okvir gola. Samo minut kasnije Akanđi spasava Švajcarsku. Berg je dobio dugu loptu u kaznenom prostoru šutirao je sam i propisno se obrukao jer je poslao loptu previsoko- 

Već na začetku naredne akcije greši Zomer, dodaje do Šveđana na sredini terena, lopta se odbija do Berga koji sa 14 metara šutira ali ga blokira Akanđi koji i raščišćava opasnost. 

Šaćiri je u prvih dvadesetak minuta bio najangažovaniji na desnom krilu odakle je slao oštre i potencijalno opasne centaršuteve koji uglavnom nisu pronalazili svoju metu. 

Švajcarci su tokom čitavog prvog dela imali posed lopte na oko 60 odsto, ali su Šveđani imali bolje prilike. 

Berg na isteku pola sata igre šalje "žabicu" u ćošak, Zomer se baca i krajnjim naporom brani. Deset minuta nakon toga Džemaili je imao odličnu priliku posle duplog pasa sa Cuberom i opet je šutirao preko prečke.

U smiraj prvog poluvremena Ekdal promašuje zicer, sa pet metara je volej poslao nebu pod oblake i na odmor se otišlo bez golova. 

Prvih dvadeset minuta nastavka igralo se sporo kao na šahovskoj tabli i utakmica je bila krajnje nezanimljiva. Bio je potreban jedan dobar, ili srećan potez i gol da bi se otvorila i to se desilo Emilu Forsbergu u 66. minutu. 

Imao je loptu na sredini ispred kaznenog prostora, šutirao je i pogodio loptom u nogu Akanđija. Ona je skrenula dovoljno da prevari Zomera i uđe u mrežu Švajcarske za 1:0. 

Već narednog minuta je Ekdal opasno šutirao, odgovorio je u sledećem napadu Rodriges istovetno – sa distance i nedovoljno dobro. 

Ušao je potom Bril Embolo, a Vladimir Petković je napad pojačao i ulaskom Harisa Seferovića umesto Blerima Džemailija. Rodriges je bio jedan od najagilnijih u napadu i posle njegovih centaršuteva su Švajcarci pretili.

Strelac jedinog gola Emil Forsberg je posle jednog od tih ubacivanja Rodrigesa izbacio loptu sa gol linije u 80. minutu. Embolo je šutirao glavom, Olsen je već bio savladan, ali je Forsberg bio tu. 

Poslednju šansu za Švajcarsku je propustio Seferović, takođe glavom jer je Olsen odbranio u nadoknadi vremena, ali je Švedska mogla do 2:0. 

Klason je prevario dvojicu Švajcaraca, pokrenuo je kontru u kojoj se Olson našao sam ispred Zomera. Sa leđa ga je stigao Lang, gurnuo i zaradio crveni karton. 

Sudija Damir Skomina je svirao penal, ali je nakon pregledanja VAR snimka promenjena odluka i dosuđen je slobodan udarac. 

Toivonen je opasno šutirao, siguran je bio Zomer i usledio je poslednji sudijski zvižduk posle kog Šaćiri, Džaka i Švajcarci idu kući, a Šveđani u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Švedska je sedmi učesnik četvrtfinala Svetskog prvenstva!

U ne tako zanimljivom meču protiv Švajcarske, na "Krestovski stadionu" u Sankt Peterburgu, videlo se da su Skandinavci odlično pročitali "sajdžije" i onemogućili im da im naprave probleme u tranziciji, dok su do kraja verovali da će neko od njihovih igrača zablistati.

Tako je bilo u 66. minutu kada je Forsberg ušao s krila u sredinu, driblingom se oslobodio Džake, a onda snažnim udarcem, koji je pogodio Akanžija u stopalo, prevario Zomera.

Bio je to njegov čak 13. šut na Mundijalu i prvi pogodak, pa može da se kaže da mu se upornost isplatila pošto je izbacio Švajcarce koji su ušli kao blagi favorit u ovaj meč, ali im je ovoga puta sreća okrenula leđa…

Pokušali su da kao protiv Srbije dođu do gola u 90. minutu i zapravo su imali veliku šansu i prvi šut u okvir gola u drugom poluvremenu preko Seferovića, ali istakao se Olsen.

Šveđani slave prvo četvrtfinale od 1994. godine, a tamo ih čeka Engleska ili Kolumbija.

ŠVEDSKA - ŠVAJCARSKA 1:0 (0:0)

U prvom poluvremenu gledali smo fudbal bez pravog ritma i šanse koje su se dešavale bez pravog povoda - posle grešaka odbrambenih igrača ili golmana. 

Tako je Zomer slabim ispucavanjem omogućio Bergu i Ekdalu da uđu u šansu, potom je Kleson imao priliku posle konfuzije nakon centaršuta Augustinsona, da bi dobru saradnju Cubera i Džemalija - upropastio ovaj drugi slabim udarcem sa 12-13 metara iz natrčavanja.

Najbolju šansu na meču ipak imao je Ekdal u 41. minutu kada je na drugoj stativi očajno zahvtio loptu iako ga niko nije čuvao, ali se to nije obilo o glavu Šveđanima.

Švajcarci su lošije igrali u drugom poluvremenu, kao da su se čuvali za produžetke, a Emil Forsberg je poželeo da pokaže svoj raskošan talenat koji do sada nije dolazio do izražaja. Posle lepih driblinga pobegao je Džaki i poentirao, da bi Švajcarac, koji je i Srbiji dao gol, potom ušao u potpuni kontra-ritam i ređao greške.

Pokušao je Petković uvođenjem svežijih igrača, ali sem pomenute šanse Seferovića - Švajcarci su bili bezopasni i imali sreće da u nadoknadi ne prime još jedan gol.

Otvorilo se mnogo prostora za Martina Olsona koji je istrčao kontru, oborio ga je Lang i za to dobio crveni karton, a sudija Skomina se nakon pregledanja video-snimka ipak predomislio i poništio najstrožu kaznu. 

Šutirao je oštro Toivonen sa ivice kaznenog, a to je bio ujedno i poslednji detalj na meču.

Švajcarci tako treći put zaredom nisu prošli 1/8 finala.

Eliminisali su Holandiju u kvalifikacionoj grupi, izbacili su Italiju u baražu, pobedili Meksiko i prošli Nemačku u grupi na Mundijalu, a danas su pobedom od 1:0 poslali kući i Švajcarsku.

Švedska je u četvrtfinalu Mundijala gde je čeka bolji iz duela Kolumbije i Engleske! I kod da prođe, neće biti favorit protiv ovih ludih Šveđana. 

Imaju li ovi momci granice? Znaju li oni za limite? Plaše li se oni bilo koga? Kada će im biti dosta? Kako uspevaju bez ijedne zvezde da izgledaju tako muški, tako hrabro? Kao prava timična... 

Šveđanima mnogi nisu davali ni šanse da će proći grupu sa Meksikom i Nemačkom, a sada napadaju plasman u polufinale Mundijala! Možda čak i finale s obzitrom kako se odvajaju stvari u njihovom delu kostura. Dok su ih mediji zamarali pitanjima o Ibrahimoviću i šansama da se veliki Zlatan ipak pojavi na Mundijalu, oni su jačali timski duh, znali da je jedini put do uspeha timska igra i hteli svima da dokažu da se u Švedskoj igra fudbal i bez Zlatana. I da on nije bio jedini razlog njihovih redovnih učešća na velikim takmičenjima. Danas su svima dokazali... 

Nadtrčali su, nadskočili, nadigrali, pobedili i poslali kući Švajcarce. Ubili su ih njihovom igrom. Pokazali im da su organizovaniji, jači, brži, skočniji i opasniji... Da su veći TIM! Mogli su na kraju da ih dotuku i stopostotnom kontrom za 2:0 koju je Lang isekao faulom za crveni karton i umalo za penal. 

Potkresali su krila švajcarskim "orlovima" i potpuno neutralisali njihove najbolje irgače. Švajcarska je prvi šut u okvir gola imala u nadoknadi vremena!? Švedska je ogolila sve limite te švajcarske "mašine" kako su je mnogi nazivali posle pobede nad Srbijom. Pokazala je i nama koliko je lako izlaći na kraj sa Švajcarcima kada se ima jasan cilj, stil igre i maksimalna posvećenost. 

Švedska je odmah napala Švajcarce tražeći gol. Pretio je Berg nekoliko puta, pretio Ekdal šutevima sa distance, pokušavali su Forsberg i Toivonen dok su pogubljeni Švajcarci pokušavali centaršutevima Langa sa desnog krila da nađu Cubera ili nekog drugog u skoku i da tako okrenu meč na svoju vodenicu. Leteća tvrđava Grankvist ih je osujetio u tim planovima, dok je samo bilo pitanje vremena kada će jedna od švedskih bombi sa distance završiti u mrežu sjajnog Zomera. Završila je ona Forsbergova iz 66. minutu uz pomoć Manuela Akanađija koji je loptu skrenuo u svoju mrežu. Pre toga se Forsberg sjajno rešio verne senke Džake... 

A posle gola su Šveđani rešili da zasluženo stečenu prednost brane do kraja. I uspeli u tome. tek u poslednjijh desetak minuta su Švajcarci pripretili stihijskim napadima, ali to je bilo sve. Na kraju su mogli da budu zadovoljni i što nisu primili drugi kada je Lang srušio Telina koji je išao sam na Zomera. 

Švedska je nadmašila sva očekivanja, među osam najboljih je, ali sa velikim motivom, pa i šansama, da ponovi uspeh one generacije iz 1994. godine koja je dogurala do polufinala. Švajcarci idu kući. Zasluženo. Pogotovo s obzirom na obilatu pomoć sudija koju su imali u mečevima sa Brazilom i Srbijom. 

ŠVEDSKA - ŠVAJCARSKA 1:0 (0:0)
/Forsberg 66/

Stadion: Sankt Peterbug; Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Švedska (4-4-2): Olsen – Lustig (od 80. Kraft), Lindelef, Grankvist, Augustinson – Klaeson, Svenson, Ekdal, Forsberg (od 80. Olson) – Berg (od 90. Telin), Toivonen.

Švajcarska (4-2-3-1): Zomer – Lang, Đuru, Akanđi, Rodrigez – Behrami, Džaka – Šaćiri, Džemaili (od 73. Seferović), Cuber (od 73. Embolo) – Drmić

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar