Два лица оптужена за тероризам

Тужилац Тужилашзва БиХ подигао је оптужницу против два лица кривичног дјела тероризма. Оптужница је подигнута против Максима Божић, зв. “Мухамед“, рођеног 1990. године у Бијељини Едина Хастор,  зв. „Амиџа“, рођеног 1972. године у Горажду, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 03.07.2018 | 14:40
Два лица оптужена за тероризам
Усаопштењу се наводи да су поменута лица оптужени да су, као припадници радикалног селефијског покрета, у контакту са другим особама, набављали оружје и експлозивна средства те планирали и припремали на подручју БиХ извршење терористичког напада, на зграду Државне агенције за истраге и заштиту- СИПА и зграду МУП-а ТК, чиме би озбиљно дестабилизовали политичке и уставне структуре и нарушили безбједносну ситуацију у БиХ и региону.

"У својим намјерама, оптужени су откривени од стране Тужилаштва БиХ и Сипе, те су лишени слободе, чиме је спријечено извршење терористичког акта, а приликом претреса просторија које користе пронађено је више бомби и аутоматско наоружање, као и јуришни прслуци и војна опрема", каже се у саопштењу.

Даље се наводи да су током истраге пронађени докази о нелегалним активностима оптуженика, са циљем припреме и извршења терористичког акта.

"Оптужени се терете да су набављали и припремали средства те подузимали друге радње којима су стварали услове за извршење терористичког чина, чиме су починили кривично дјело тероризам из чланка 201. ставак 4. КЗ БиХ", каже се у саопштењу.

Оптужени се налазе у притвору, а оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ на челу је Ударне групе за борбу против тероризма, која окупља представнике полицијских и безбједносних агенција с нивоа БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, са циљем откривања, процесуирања и спријечавања активности повезаних са тероризмом.

(БН ТВ)
 

Коментари / 0

Оставите коментар