Dva lica optužena za terorizam

Tužilac Tužilašzva BiH podigao je optužnicu protiv dva lica krivičnog djela terorizma. Optužnica je podignuta protiv Maksima Božić, zv. “Muhamed“, rođenog 1990. godine u Bijeljini Edina Hastor,  zv. „Amidža“, rođenog 1972. godine u Goraždu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 03.07.2018 | 14:40
Dva lica optužena za terorizam
Usaopštenju se navodi da su pomenuta lica optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu- SIPA i zgradu MUP-a TK, čime bi ozbiljno destabilizovali političke i ustavne strukture i narušili bezbjednosnu situaciju u BiH i regionu.

"U svojim namjerama, optuženi su otkriveni od strane Tužilaštva BiH i Sipe, te su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da su tokom istrage pronađeni dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta.

"Optuženi se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uslove za izvršenje terorističkog čina, čime su počinili krivično djelo terorizam iz članka 201. stavak 4. KZ BiH", kaže se u saopštenju.

Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH na čelu je Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja okuplja predstavnike policijskih i bezbjednosnih agencija s nivoa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i spriječavanja aktivnosti povezanih sa terorizmom.

(BN TV)
 

Komentari / 0

Ostavite komentar