Анализа: Шпански крах, кривци, узроци и ко послије Јера?

Два су Светска купа и један ЕУРО прошли откако је Фурија тукла Италију у финалу ЕП 2012. и одбранила европски трон. У Бразилу испадање у групи. У Француској пад у осмини финала. Јуче крај после пенала у истој фази. . .

Фудбал 03.07.2018 | 23:00
Анализа: Шпански крах, кривци, узроци и ко послије Јера?
Сеча великих глава настављена је и јуче у Русији. Последња (засад) пала је шпанска... Дебата је, очекивано, отворена одмах после сензационалне с једне (Русија) и трагичне (Шпанија) елиминације са друге стране. Ко је крив? Шта се догодило? Где је направљена грешка? Због чега једна од најдоминантнијих селекција 21. века већ шест година не може даље од осмине финала великог такмичења?

Два су Светска купа и један ЕУРО прошли откако је Фурија тукла Италију у финалу ЕП 2012. и одбранила европски трон. У Бразилу испадање у групи. У Француској пад у осмини финала. Јуче крај после пенала у истој фази...

Као и код Немаца, разлога за овакав епилог има на стотине, ситних детаља и детаљчића. Ми смо се одлучили за десетак најјачих. С тим што су се Шпанци баш својски потрудили на ударе темељ проблемима и лошем амбијенту у свлачионицу. 

Наравно - смена селектора. Оно што је Ђулен Лопетеги урадио свакако није најморалнији чин - преузети екипу два дана пред старт Шампионата света и тако практично саопштии свету да напушта клупу репрезентације, притом не обавестивши ни Савез ни своје играче - али шпански медији се и нису толико острвили на њега колико на Флорентина Переза и првог човека Савеза Луиса Рубијалеса који није желео да чује свлачионицу, да спута сујету и сачека са сменом Лопетегија тих месец дана. 

"Задовољан"? Тако гласи главни наслов на насловници Супер депортеа, уз доминантну Перезову фотографију и испод ње уплакани Родриго. Марка с друге стране истиче коментар једног од својих најбољих новинара Роберта Паломара и с насловом "Флорентино, Лопетеги, Рубијалес, много вам хвала", јасно ставља до знања да би та тројица требало да се договоре око поделе значајног дела кривице.    

То би биле неке вантеренске ствари. Оних других много је више. Број један јесте број један - Давид де Хеа. Пита се цео свет: шта се дигодило са човеком?! До пре месец дана по многима најбољим чуваром мреже на свету. Голман Манчестер јунајтеда на овом шампионату имао је ЈЕДНУ одбрану! Од седам удараца у оквир гола само један је зауставио. У прве две утакмице примио четири гола после четири ударца у оквир гола и био једини голман на шампионату без одбране. Укратко - најгори од 1966.

Али далеко од тога да је несрећни Де Хеа једини кривац. Заказали су и они најискусни, они најбољи. Шта је заједничко за Шпанце и Немце када се формира њихова коначна слика? Умор и исцрпљеност, сложиће се већина мадридских и каталонских медија. И лоша форма која произилази из тога. Инијеста, Давид Силва, Карвахал... Исцеђени. Уосталом, Јеро је изостављањем двојице од те тројице јуче само потврдио ту чињеницу. Иско је против Руса био најактивнији, покушавао је да нешто осмисли и организује, али није имао подршку.   

А бројке су егзактне. И производ су свега виђеног. У победничком циклусу (2008-2012) Фурија је одиграла 19 утакмица на два ЕУРА и једном Светском првенству. Чак 13 пута мрежа је остала мирна. У циклусу 2014-2018 Шпанија је одиграла 11 утакмица, а одбрана је поклекла невероватних 17 пута?! Гол примљен од Руса из пенала и она рука Пикеа слика су и прилика конфузије која је пратила национални тим на овом Мундијалу, пише Марка. 

Шпанци су нападали, нападали и нападали. Као и Немачка против Кореје. Оборили су и један рекорд - забележили су 1.111 успешних пасова. Никад нико. Али како стоји у тексту најтиражнијег мадридског спортског листа ниједан од тих пасова није заболео Русе. Недостајала је дубина. Све се сводило на кружење лопте око шеснаестерца. И кључна ствар - идеја. Или боље рећи план Б. Једноставно, није га било. Шпанија није умела са екипама које су се затвориле у бинкер. 

Ту долазимо и до стидљивих критика на рачун Фернанда Јера. Због чега није покушао са два шпица? Зашто је извукао Дијега Косту? Могао је да покуша са Аспасом и Костом заједно... Због чега Јеро није изашао из оквира које је направио Лоптеги? "Није желео да прави никакве варијације, а екипа му је јасно сигнализирала на више мечева да су оне неопходне", стоји у још једној анализи шпанског колапса на странама Марке. "Недостајала је и та фигура лидера. Када су ствари кренуле низбрдо, нико од ветерана није подигао глас". 

И за крај још мало о Јеру:

"Ни у једном од четири мече селектор није направио измену пре 65. минута. Замена Силве у 67. минуту против Руса његова је најранији одлука. А било је видљиво у свим утакмицама да недостаје свежина. Играчи исцрпљени, а ни минут за Саула, Монреала, Аспиликуету... И Кепа и Реина били су на клупи", подсећају шпански медији Јера и пецкају га због одлуке да Де Хеа брани по сваку цену.  

И то би било то за почетак. Што се тиче анализе дебакла. Само за почетак, јелте... Оно што сада занима фудбалску Шпанију јесте одговор на питање шта и како даље? Пре свега, ко уместо Фернанда Јера? Јутрос је са кандидатима изашао само мадридски АС и у првим план истакао Кикеа Санчеза Флореса. Каже се како Флорес задовољава тражени профил тренера, има искуства и нема уговор, што је важна ставка. Друга опција могао би да буде такође слободни Луис Енрике. Њега Ас узимао као опцију пре свега јер је сам пре одређеног времена казао како би волео да води национални тим. И Енрике је слободан, па Савез не би имао проблем у виду преговора са клубом и плаћања обештећења. У тексту се наводи да и Мичел спремно чека позив Рубијалеса...

То није све. АС наводи још неколико имена, међу којима су и нека под уговором. Као наводне опције наведени су још Пако Хемез, Кике Сетјен, Марселињо, те Рафа Бенитез и актуелни белгијски селектор Роберто Мартинез. 

Једно је сигурно, журбе неће бити. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар