Analiza: Španski krah, krivci, uzroci i ko poslije Jera?

Dva su Svetska kupa i jedan EURO prošli otkako je Furija tukla Italiju u finalu EP 2012. i odbranila evropski tron. U Brazilu ispadanje u grupi. U Francuskoj pad u osmini finala. Juče kraj posle penala u istoj fazi. . .

Fudbal 03.07.2018 | 23:00
Analiza: Španski krah, krivci, uzroci i ko poslije Jera?
Seča velikih glava nastavljena je i juče u Rusiji. Poslednja (zasad) pala je španska... Debata je, očekivano, otvorena odmah posle senzacionalne s jedne (Rusija) i tragične (Španija) eliminacije sa druge strane. Ko je kriv? Šta se dogodilo? Gde je napravljena greška? Zbog čega jedna od najdominantnijih selekcija 21. veka već šest godina ne može dalje od osmine finala velikog takmičenja?

Dva su Svetska kupa i jedan EURO prošli otkako je Furija tukla Italiju u finalu EP 2012. i odbranila evropski tron. U Brazilu ispadanje u grupi. U Francuskoj pad u osmini finala. Juče kraj posle penala u istoj fazi...

Kao i kod Nemaca, razloga za ovakav epilog ima na stotine, sitnih detalja i detaljčića. Mi smo se odlučili za desetak najjačih. S tim što su se Španci baš svojski potrudili na udare temelj problemima i lošem ambijentu u svlačionicu. 

Naravno - smena selektora. Ono što je Đulen Lopetegi uradio svakako nije najmoralniji čin - preuzeti ekipu dva dana pred start Šampionata sveta i tako praktično saopštii svetu da napušta klupu reprezentacije, pritom ne obavestivši ni Savez ni svoje igrače - ali španski mediji se i nisu toliko ostrvili na njega koliko na Florentina Pereza i prvog čoveka Saveza Luisa Rubijalesa koji nije želeo da čuje svlačionicu, da sputa sujetu i sačeka sa smenom Lopetegija tih mesec dana. 

"Zadovoljan"? Tako glasi glavni naslov na naslovnici Super deportea, uz dominantnu Perezovu fotografiju i ispod nje uplakani Rodrigo. Marka s druge strane ističe komentar jednog od svojih najboljih novinara Roberta Palomara i s naslovom "Florentino, Lopetegi, Rubijales, mnogo vam hvala", jasno stavlja do znanja da bi ta trojica trebalo da se dogovore oko podele značajnog dela krivice.    

To bi bile neke vanterenske stvari. Onih drugih mnogo je više. Broj jedan jeste broj jedan - David de Hea. Pita se ceo svet: šta se digodilo sa čovekom?! Do pre mesec dana po mnogima najboljim čuvarom mreže na svetu. Golman Mančester junajteda na ovom šampionatu imao je JEDNU odbranu! Od sedam udaraca u okvir gola samo jedan je zaustavio. U prve dve utakmice primio četiri gola posle četiri udarca u okvir gola i bio jedini golman na šampionatu bez odbrane. Ukratko - najgori od 1966.

Ali daleko od toga da je nesrećni De Hea jedini krivac. Zakazali su i oni najiskusni, oni najbolji. Šta je zajedničko za Špance i Nemce kada se formira njihova konačna slika? Umor i iscrpljenost, složiće se većina madridskih i katalonskih medija. I loša forma koja proizilazi iz toga. Inijesta, David Silva, Karvahal... Isceđeni. Uostalom, Jero je izostavljanjem dvojice od te trojice juče samo potvrdio tu činjenicu. Isko je protiv Rusa bio najaktivniji, pokušavao je da nešto osmisli i organizuje, ali nije imao podršku.   

A brojke su egzaktne. I proizvod su svega viđenog. U pobedničkom ciklusu (2008-2012) Furija je odigrala 19 utakmica na dva EURA i jednom Svetskom prvenstvu. Čak 13 puta mreža je ostala mirna. U ciklusu 2014-2018 Španija je odigrala 11 utakmica, a odbrana je poklekla neverovatnih 17 puta?! Gol primljen od Rusa iz penala i ona ruka Pikea slika su i prilika konfuzije koja je pratila nacionalni tim na ovom Mundijalu, piše Marka. 

Španci su napadali, napadali i napadali. Kao i Nemačka protiv Koreje. Oborili su i jedan rekord - zabeležili su 1.111 uspešnih pasova. Nikad niko. Ali kako stoji u tekstu najtiražnijeg madridskog sportskog lista nijedan od tih pasova nije zaboleo Ruse. Nedostajala je dubina. Sve se svodilo na kruženje lopte oko šesnaesterca. I ključna stvar - ideja. Ili bolje reći plan B. Jednostavno, nije ga bilo. Španija nije umela sa ekipama koje su se zatvorile u binker. 

Tu dolazimo i do stidljivih kritika na račun Fernanda Jera. Zbog čega nije pokušao sa dva špica? Zašto je izvukao Dijega Kostu? Mogao je da pokuša sa Aspasom i Kostom zajedno... Zbog čega Jero nije izašao iz okvira koje je napravio Loptegi? "Nije želeo da pravi nikakve varijacije, a ekipa mu je jasno signalizirala na više mečeva da su one neophodne", stoji u još jednoj analizi španskog kolapsa na stranama Marke. "Nedostajala je i ta figura lidera. Kada su stvari krenule nizbrdo, niko od veterana nije podigao glas". 

I za kraj još malo o Jeru:

"Ni u jednom od četiri meče selektor nije napravio izmenu pre 65. minuta. Zamena Silve u 67. minutu protiv Rusa njegova je najraniji odluka. A bilo je vidljivo u svim utakmicama da nedostaje svežina. Igrači iscrpljeni, a ni minut za Saula, Monreala, Aspilikuetu... I Kepa i Reina bili su na klupi", podsećaju španski mediji Jera i peckaju ga zbog odluke da De Hea brani po svaku cenu.  

I to bi bilo to za početak. Što se tiče analize debakla. Samo za početak, jelte... Ono što sada zanima fudbalsku Španiju jeste odgovor na pitanje šta i kako dalje? Pre svega, ko umesto Fernanda Jera? Jutros je sa kandidatima izašao samo madridski AS i u prvim plan istakao Kikea Sančeza Floresa. Kaže se kako Flores zadovoljava traženi profil trenera, ima iskustva i nema ugovor, što je važna stavka. Druga opcija mogao bi da bude takođe slobodni Luis Enrike. Njega As uzimao kao opciju pre svega jer je sam pre određenog vremena kazao kako bi voleo da vodi nacionalni tim. I Enrike je slobodan, pa Savez ne bi imao problem u vidu pregovora sa klubom i plaćanja obeštećenja. U tekstu se navodi da i Mičel spremno čeka poziv Rubijalesa...

To nije sve. AS navodi još nekoliko imena, među kojima su i neka pod ugovorom. Kao navodne opcije navedeni su još Pako Hemez, Kike Setjen, Marselinjo, te Rafa Benitez i aktuelni belgijski selektor Roberto Martinez. 

Jedno je sigurno, žurbe neće biti. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar