Хорст Зехофер понудио оставку

Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер понудио је оставку на место министра и лидера Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ).

Свијет 02.07.2018 | 07:21
Хорст Зехофер понудио оставку
Он је то учинио због неслагања са канцеларком Ангелом Меркел око миграционе политике.

То је јавио Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе у ЦСУ.

Извори су навели да је Зехофер понудио оставку на састанку председништва партије који је био затворен за јавност. 

Како је прецизирано, Зехофер још није званично поднео оставку и неки у партији још увек покушавају да га убеде да се предомисли. 

Зехофер је раније данас рекао да не види алтернативу враћању неких миграната са немачке границе, мере која га доводи у сукоб са немачком канцеларком.

Спор око решавања мигрантске кризе гурнуло је Меркелову три месеца стару "велику коалицију" у кризу и ослабило позицију канцеларке, приморавши је да покуша да постигне споразуме са чланицама Уније понаособ.

Спор у немачкој коалиционој влади због политике азила поново се данас разбуктао када се министар унутрашњих послова Хорст Зехофер успротивио канцеларки Меркел по том питању, преноси "Дојче веле", уз оцену да се Меркел суочава с новом кризом у влади.

Зехофер је драматично погоршао ионако напету ситуацију поводом политике Немачке према тражиоцима азила рекавши да споразум Меркелове са ЕУ с тим у вези "нема исти ефекат" као националне мере за које се он залаже.

Према неименованим изворима унутар Хришћанко-социјалне уније (ЦСУ), баварске сестринске партије Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Меркел, страначки лидер Зехофер је рекао и да његов састанак са Меркеловом у суботу увече није имао никаквог ефекта.

Његова изјава је у директној противречности са изјавом канцеларке о том састанку.

Наиме, она је у интервјуу немачкој телевизији ЗДФ данас рекла да "све што су одлуцили има исти ефекат као националне мере".

"То је мој лични закључак. Наравно, ЦСУ ће морати да донесе свој закључак", рекла је Меркел.

Она је навела и да је учинила уступке пред Зехоферовим захтевима.

"Веома бих волела да ЦДУ и ЦСУ наставе да раде заједно. Јер, ми смо за Немачку прича о успеху", закључила је немачка канцеларка.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Д

02.07.2018 05:29

Једино ти и правис проблеме,поднеси оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

02.07.2018 05:56

Зар постоји опција да политицар да оставку на функцију..то код нас нема од како смо постали дрзава ..ево преко двадесет љета,невидјох да иједан даде оставку...зато их треба изгласовати,све у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРАУ Меркел

02.07.2018 06:47

љуља ти се столица. Сад је она на реду. Пуца коалиција нови избори у Њемацкој ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2018 07:17

Љуља се теби а не њој,она цисти око себе.

Name

Љуља

02.07.2018 13:39

Не љуља, "има да љуља код бабе". Она је своју дрзаву увукла у проблеме са избјеглицама. Мозес замиалит ста ради са тудјим дрзавама ( ЕУ ). Она би одредјивала свима. Е' мао МОРГЕН !!! Ипак је ту Господин. Он не зборавља, ако се она пресла. Казе: ако сам могао Цлинтонову, сто не би могао Ангелу. Поздрав Гаврило Принцеза !

Name

Боскос

02.07.2018 13:09

Ех да ми имамо такве политицаре које воде бригу о народу и дрзави небих били данас ту гдје јесмо.Само један примјер ми дозволите код нас се продају предузеца и несмије се знати који су то потенцијални купци а у њемацкој да се тако несто уради одлази министар за јавност сам од себе а ако се противи влада га сутне.

ОДГОВОРИТЕ