СП: Делиријум! Русија у четвртфиналу!!!

Акинфејев избацио Шпанију, Руси у четвртфиналу! Фудбалери Русије избацили су Шпанију са Светског првенства у Русији после пенала 4:3. Одлучујући пенал за Шпанију је промашио Јаго Аспас, а у регуларном делу меча је било 1:1.  Руси победили Шпанију у осмини финала Светског првенства после пенала. Акинфејев херој Русије! Руси први пут у нокаут фаза откако наступају под именом Русија. Инијеста се опрашта од шпанске репрезентације. . .  АДИОС! Велика Русија и цар Игор угасили шпанску династију! Каква лудница у Москви, Русија је у четвртфиналу!

Фудбал 01.07.2018 | 19:00
СП: Делиријум! Русија у четвртфиналу!!!
Он је "скинуо пенал Јагу Аспасу у четвртој серији па су Руси захваљујући њему прошли даље. Пенал за Шпанију је претходно промашио и Коке, па су њих двојица трагичари "Фурије". За Русе су били прецизни Смолов, Игнашевич, Головин и Черишев.

Ниједна од екипа није успела озбиљније да припрети у првих десет минута, али је већ тада постало јасно да ће Шпанци стрпљиво чекати пропуст у одбрани Руса, док су Руси меркали контре.

Прво се десио пропуст Руса. Жирков је врло несмотрено и опасно кренуо отвореним ђоном на ногу Нача поред казненог простора у 11. минуту. Из идеалне ситуације за убацивање, лопта је ишла на другу стативу до Серхија Рамоса.

Њега је у том тренутку држао искусни Игнашевич, обојица су пали на земљу али је Шпанија који тренутак касније повела 1:0 јер се лопта од Игнашевича одбила у мрежу, иако је испрва деловало као да је Рамос дао гол.

Од тог тренутка је Шпанија почела да притиска последње линије одбране Руса, али није могла до гола.

Руси су тек спорадично покушавали да нападну, а једна од бољих прилика била је за Головина у 36. минуту. Ушао је у казнени простор после додавања Дзјубе и шутирао мало пред стативе Де Хее.

Пет минута касније рука Пикеа је после руског корнера била превисоко, Дзјуба је лопту главом послао ка њој и судија Бјерн Кујперс је свирао пенал.

Де Хеа скаче у погрешну страну, Дзјуба је прецизан и Русија до полувремена успева да изједначи на 1:1.

Имала је "Фурија" проток лопте, пробали су играчи у црвеним дресовима чак 438 додавања и имали лопту у ногама 72 одсто времена, али и само три шута ка голу Руса.

Тешко је било пробити одбрану Русије и у наставку и уследило је једно од најдосаднијих полувремена на првенству. Тактика Руса је била јасна – преживети у одбрани, а у нападу шта бог да.

Прва прилика је била за Иска који се лепо прикрао у казнени простор и примио лопту од Косте. Успео је да шутира, али му је Акинфејев одбранио.

Руси су се потом затворили у бункер који Шпанци нису могли да начну све до краја. Мало је енергије у игру "Фурије" унео Родриго, али изузев шута Инијесте из 85. минута.

Доскорашњи везиста Барселоне је циљао у доњи десни угао гола Акинфејева који је тај ударац одбио до Аспаса. Игор је и то одбранио и практично одвео свој тим у продужетке.

У продужецима су Шпанци "давили" лопту, али нису стварали прилике, а видело се да су и једни и други поприлично уморни и потрошени.

Руси нису примили гол до 120. минута иако се искључиво играло на њиховој половини терена, што ће се испоставити као добитно јер су у пенал серији они успели да буду сконцентрисанији и обезбеде велику победу и сензацију.

Играчи Русије сада чекају противника из дуела Хрватска – Данска, а ово је први пут од осамостаљења да су прошли међу осам најбољих репрезентација на свету.

Да подсетимо, на Мундијал су дошли као 70. селекција на ФИФА ранг листи.

Москва је у трансу, шпанска династија је угашена - Русија је први пут у четвртфиналу Светског првенства! Зборнаја команда бацила је шпанску Фурију на колена после апсолутно луде пенал серије и 120 минута крајње досадног фудбала! На крају два полувремена и исто толико продужетака 1:1, а после пенала 4:3 за Русију!

Русији заиста треба одати признање јер се борила лавовски за циљ који је остварила - ултрадефанзивном поставком упропастила је утакмицу, али исту одвела у пенал завршницу из које је изашла као апсолутни победник! И све то захваљујући невероватним одбранама Игора Акинфејева, који је „скинуо“ ударце Кокеу у трећој и Јагу Аспасу у петој серији. Москва је пала у невероватну еуфорију, Шпанија је завршила своје учешће, чиме је стављена тачка на једну од највећих фудбалских генерација икада виђених. 

Тужна фудбалска представа у Москви. Бар по квалитету фудбала, уз безмало два часа мучних сцена, превише додавања и премало узбуђења! Русија је успела да увуче Шпанију у прљаву борбу без имало квалитетног интензитета, ни превише конкретних потеза. Прилично смушено, безидејно, споро. Све оно што Шпанија није, а што је Русији одговарало да утакмица оде у продужетке и да се тамо тражи шанса из неке непосредне опасности или контре која би изненадила некадашњег светског шампиона. Упркос томе што је Фурија имала већи посед лопте и опасније ситуације пред голом неприкосновеног Игора Акинфејева, дешавања на терену у Москви на моменте подсећала су на сусрет Француске и Данске. Односно, као да је нерешен исход оба тима водио у наредну фазу.

Очекивало се, заиста, много више од два гола. Пре свега, много више од аутогола и поготка са креча. Већ у 12. минуту Шпанија је стигла до вођства после слободног ударца који је са десног бока упутиоМарко Асенсио. Лопта је „гађала“ Серхија Рамоса, који се у датом моменту нашао у физичком контакту са Сергејем Игнашевичем. Прекаљени ветеран није био свестан да му лопта иде право у ноге, што је само најавило гол Шпаније за велико славље малобројних навијача са Пиринеја. Ипак, до краја утакмице видели смо само још један погодак. И то онај бесмислени поклон Ђерара Пикеа кога је лопта погодила у руку, после чега је Бјерн Кујперс показао на креч. Као друга страна јатука био је хладан Артем Дзјуба, човек-стена, како га фудбалски стручњаци сада зову.

Шпанија је озбиљно заказала у утакмици која је требало да буде рутинска изведба за четвртфинале, али се тако само показало да је зенит овог тима одавно прошао. Није било довољно конкретности у нападачкој половини, лопта се превише вртела око противничке одбране, а то је довело до тога да је Фурија на крају извела четвороцифрен број додавања! Тачније 1.140, уз 1.030 успешних. Али, све су то махом била хоризонтална додавања, не у простор, што је само додатно успавало цео Лужњики, али и „умртвило“ саму утакмицу. 

Русија се одлично бранила, што је била тактика којој се Станислав Черчесов окренуо практично још у првом, целим другим делом утакмице, а онда и у додатних пола часа игре. На моменте је изгледало панично, али је било доста успешно. Уосталом, не би било продужетака, нити би Шпанија изгледала тако дезоријентисано. Додатну енергију уливао је заиста перфектни Акинфејев, чије су дуге руке спречиле Инијесту, Аспаса, раније иКосту да се прославе. После оног кикса Сергеја Игнашевича, Русији је било потребно да се дефанзивни бедем поново учврсти и да се тако заустави фаворизованог противника. 

Када се то догодило, утакмица је добила јасно усмерење - ка пеналима! Русија је схватила да једино тако може да заустави силу са Иберијског полуострва и зато се бранила са девет играча у пољу и сви изузев Артема Дзјубе, касније и Федора Смолова. То је на крају уродило плодом. Шпанија је наставила безуспешно да облеће око руског зида и у покушају да се докопа слободног простора за шут остала без шансе да угрозиАкинфејева. Осим Инијестиног ударца у финишу другог полувремена Шпанија није имала конкретну прилику све до ударца Ђерара Пикеа у последњим тренуцима првог од два продужетка и то после прекида, када је његов ударац главом осујетио руски капитен и лако спречио опасност. До распуцавања у пенал серијама тек две спорадичне шансе, као увод за пенал лудило које је уследило! 

Утакмица ће се, ето, поред тога што су одиграни први продужеци на овом турниру и поред нестварних шпанских процената са додавањима, остати упамћена и по томе што је први пут на највећем фудбалском такмичењу изведена толико чекана "четврта" измена, пошто су Александар Јерохин и Родриго ушли на терен у наставку. Али, све остало је за потпуни заборав! 

Игор Акинфејев је када је имао само четири године уписан у академију фудбала московског ЦСКА. После готово три деценије, Акинфејев је нови руски херој!

Голман руске репрезентације (32) одбранио је два пенала у мечу осмине финала против Шпаније, зауставио је неколико веома тешких удараца током игре, у два наврата је вадио свој тим...

Русија је избацила Шпанију у осмини финала Светског првенства, после правог бункера на којем би јој позавидели и Италијани!

Русија - Шпанија 1:1 (1:1), пеналима 4:3 за Русију.

Шпанија је водила, после изједначујућег гола Русије је константно била на половини домаћина, али онај фудбал од ноге до ноге овог пута није дао жељене резултате. Принудни селектор шпанске репрезентације Фернандо Ијеро изненадио је све када је објавио почетни тим за утакмицу у којем није било Инијесте.

Морао је да га убаци током меча, али ни легенда шпанског фудбала није могла да промени стање на терену, иако је управо Инијеста могао да буде тај који би на опроштају од националног тима одвео свој тим у четрвтфинале, а после...

ПЕНАЛ СЕРИЈА:

Инијеста - 1:0

Смолов - 1:1 (Де Хеа је имао лопту на руци)

Пике - 2:1

Игнашевич - 2:2

Коке - остаје 2:2, брани Акинфејев!

Головин - 3:2

Рамос - 3:3

Черишев - 4:3

Аспас - Одбранио је Акинфејев! Русија је у четвртфиналу!

"Верујемо у чудо", гласио је један од наслова у руској штампи, а Артјом Дзјуба је овако описао дуел са Шпанијом:

"Ово је меч наших живота".

Руски навијачи изнели су пред почетак утакмице велики транспарент на којем пише: "Рођени сте да бајку претворите у стварност!".

И Руси јесу бајку претворили у реалност, јесу направили чудо! Џаба сада Шпанцима што су остварили "милион" пасова, што су имали убедљив посед лопте, када ће се вратити кући, други пут узастопно после осмине финала...

Какав крај легенде Андерса Инијесте!

Занимљив је податак који смо објавили пре утакмице - Шпанци никада нису имали среће са домаћинима мундијала. Шпанци су играли осам пута са домаћинима светских или европских првенстава и увек су губили, чак и од Јужне Кореје!

Црна серија се наставља!

Осмина финала:

Шпанија – Русија 1:1 (1:1) (4:3 после пенала)
(Игнашевич аг 12 - Дзјуба 41)

Судија: Бјерн Кујперс (Холандија)
Жути картони: Пике (Шпанија), Кутепов (Русија), Зобнин (Русија).
Стадион: Лужњики (Москва)

Шпанија (4-2-3-1): Де Хеа – Рамос, Пике, Алба, Начо – Бускец, Коке – Иско, Силва, Асенсио – Коста.Селектор: Фернандо Јеро.

Русија (5-3-2): Акинфејев – Игнашевич, Кудријашов, Жирков, Кутепов, Фернандес – Кузјаев, Зобнин, Самедов – Дзјуба, Головин. Селектор: Станислав Черчесов.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар