SP: Delirijum! Rusija u četvrtfinalu!!!

Akinfejev izbacio Španiju, Rusi u četvrtfinalu! Fudbaleri Rusije izbacili su Španiju sa Svetskog prvenstva u Rusiji posle penala 4:3. Odlučujući penal za Španiju je promašio Jago Aspas, a u regularnom delu meča je bilo 1:1.  Rusi pobedili Španiju u osmini finala Svetskog prvenstva posle penala. Akinfejev heroj Rusije! Rusi prvi put u nokaut faza otkako nastupaju pod imenom Rusija. Inijesta se oprašta od španske reprezentacije. . .  ADIOS! Velika Rusija i car Igor ugasili špansku dinastiju! Kakva ludnica u Moskvi, Rusija je u četvrtfinalu!

Fudbal 01.07.2018 | 19:00
SP: Delirijum! Rusija u četvrtfinalu!!!
On je "skinuo penal Jagu Aspasu u četvrtoj seriji pa su Rusi zahvaljujući njemu prošli dalje. Penal za Španiju je prethodno promašio i Koke, pa su njih dvojica tragičari "Furije". Za Ruse su bili precizni Smolov, Ignaševič, Golovin i Čerišev.

Nijedna od ekipa nije uspela ozbiljnije da pripreti u prvih deset minuta, ali je već tada postalo jasno da će Španci strpljivo čekati propust u odbrani Rusa, dok su Rusi merkali kontre.

Prvo se desio propust Rusa. Žirkov je vrlo nesmotreno i opasno krenuo otvorenim đonom na nogu Nača pored kaznenog prostora u 11. minutu. Iz idealne situacije za ubacivanje, lopta je išla na drugu stativu do Serhija Ramosa.

Njega je u tom trenutku držao iskusni Ignaševič, obojica su pali na zemlju ali je Španija koji trenutak kasnije povela 1:0 jer se lopta od Ignaševiča odbila u mrežu, iako je isprva delovalo kao da je Ramos dao gol.

Od tog trenutka je Španija počela da pritiska poslednje linije odbrane Rusa, ali nije mogla do gola.

Rusi su tek sporadično pokušavali da napadnu, a jedna od boljih prilika bila je za Golovina u 36. minutu. Ušao je u kazneni prostor posle dodavanja Dzjube i šutirao malo pred stative De Hee.

Pet minuta kasnije ruka Pikea je posle ruskog kornera bila previsoko, Dzjuba je loptu glavom poslao ka njoj i sudija Bjern Kujpers je svirao penal.

De Hea skače u pogrešnu stranu, Dzjuba je precizan i Rusija do poluvremena uspeva da izjednači na 1:1.

Imala je "Furija" protok lopte, probali su igrači u crvenim dresovima čak 438 dodavanja i imali loptu u nogama 72 odsto vremena, ali i samo tri šuta ka golu Rusa.

Teško je bilo probiti odbranu Rusije i u nastavku i usledilo je jedno od najdosadnijih poluvremena na prvenstvu. Taktika Rusa je bila jasna – preživeti u odbrani, a u napadu šta bog da.

Prva prilika je bila za Iska koji se lepo prikrao u kazneni prostor i primio loptu od Koste. Uspeo je da šutira, ali mu je Akinfejev odbranio.

Rusi su se potom zatvorili u bunker koji Španci nisu mogli da načnu sve do kraja. Malo je energije u igru "Furije" uneo Rodrigo, ali izuzev šuta Inijeste iz 85. minuta.

Doskorašnji vezista Barselone je ciljao u donji desni ugao gola Akinfejeva koji je taj udarac odbio do Aspasa. Igor je i to odbranio i praktično odveo svoj tim u produžetke.

U produžecima su Španci "davili" loptu, ali nisu stvarali prilike, a videlo se da su i jedni i drugi poprilično umorni i potrošeni.

Rusi nisu primili gol do 120. minuta iako se isključivo igralo na njihovoj polovini terena, što će se ispostaviti kao dobitno jer su u penal seriji oni uspeli da budu skoncentrisaniji i obezbede veliku pobedu i senzaciju.

Igrači Rusije sada čekaju protivnika iz duela Hrvatska – Danska, a ovo je prvi put od osamostaljenja da su prošli među osam najboljih reprezentacija na svetu.

Da podsetimo, na Mundijal su došli kao 70. selekcija na FIFA rang listi.

Moskva je u transu, španska dinastija je ugašena - Rusija je prvi put u četvrtfinalu Svetskog prvenstva! Zbornaja komanda bacila je špansku Furiju na kolena posle apsolutno lude penal serije i 120 minuta krajnje dosadnog fudbala! Na kraju dva poluvremena i isto toliko produžetaka 1:1, a posle penala 4:3 za Rusiju!

Rusiji zaista treba odati priznanje jer se borila lavovski za cilj koji je ostvarila - ultradefanzivnom postavkom upropastila je utakmicu, ali istu odvela u penal završnicu iz koje je izašla kao apsolutni pobednik! I sve to zahvaljujući neverovatnim odbranama Igora Akinfejeva, koji je „skinuo“ udarce Kokeu u trećoj i Jagu Aspasu u petoj seriji. Moskva je pala u neverovatnu euforiju, Španija je završila svoje učešće, čime je stavljena tačka na jednu od najvećih fudbalskih generacija ikada viđenih. 

Tužna fudbalska predstava u Moskvi. Bar po kvalitetu fudbala, uz bezmalo dva časa mučnih scena, previše dodavanja i premalo uzbuđenja! Rusija je uspela da uvuče Španiju u prljavu borbu bez imalo kvalitetnog intenziteta, ni previše konkretnih poteza. Prilično smušeno, bezidejno, sporo. Sve ono što Španija nije, a što je Rusiji odgovaralo da utakmica ode u produžetke i da se tamo traži šansa iz neke neposredne opasnosti ili kontre koja bi iznenadila nekadašnjeg svetskog šampiona. Uprkos tome što je Furija imala veći posed lopte i opasnije situacije pred golom neprikosnovenog Igora Akinfejeva, dešavanja na terenu u Moskvi na momente podsećala su na susret Francuske i Danske. Odnosno, kao da je nerešen ishod oba tima vodio u narednu fazu.

Očekivalo se, zaista, mnogo više od dva gola. Pre svega, mnogo više od autogola i pogotka sa kreča. Već u 12. minutu Španija je stigla do vođstva posle slobodnog udarca koji je sa desnog boka uputioMarko Asensio. Lopta je „gađala“ Serhija Ramosa, koji se u datom momentu našao u fizičkom kontaktu sa Sergejem Ignaševičem. Prekaljeni veteran nije bio svestan da mu lopta ide pravo u noge, što je samo najavilo gol Španije za veliko slavlje malobrojnih navijača sa Pirineja. Ipak, do kraja utakmice videli smo samo još jedan pogodak. I to onaj besmisleni poklon Đerara Pikea koga je lopta pogodila u ruku, posle čega je Bjern Kujpers pokazao na kreč. Kao druga strana jatuka bio je hladan Artem Dzjuba, čovek-stena, kako ga fudbalski stručnjaci sada zovu.

Španija je ozbiljno zakazala u utakmici koja je trebalo da bude rutinska izvedba za četvrtfinale, ali se tako samo pokazalo da je zenit ovog tima odavno prošao. Nije bilo dovoljno konkretnosti u napadačkoj polovini, lopta se previše vrtela oko protivničke odbrane, a to je dovelo do toga da je Furija na kraju izvela četvorocifren broj dodavanja! Tačnije 1.140, uz 1.030 uspešnih. Ali, sve su to mahom bila horizontalna dodavanja, ne u prostor, što je samo dodatno uspavalo ceo Lužnjiki, ali i „umrtvilo“ samu utakmicu. 

Rusija se odlično branila, što je bila taktika kojoj se Stanislav Čerčesov okrenuo praktično još u prvom, celim drugim delom utakmice, a onda i u dodatnih pola časa igre. Na momente je izgledalo panično, ali je bilo dosta uspešno. Uostalom, ne bi bilo produžetaka, niti bi Španija izgledala tako dezorijentisano. Dodatnu energiju ulivao je zaista perfektni Akinfejev, čije su duge ruke sprečile Inijestu, Aspasa, ranije iKostu da se proslave. Posle onog kiksa Sergeja Ignaševiča, Rusiji je bilo potrebno da se defanzivni bedem ponovo učvrsti i da se tako zaustavi favorizovanog protivnika. 

Kada se to dogodilo, utakmica je dobila jasno usmerenje - ka penalima! Rusija je shvatila da jedino tako može da zaustavi silu sa Iberijskog poluostrva i zato se branila sa devet igrača u polju i svi izuzev Artema Dzjube, kasnije i Fedora Smolova. To je na kraju urodilo plodom. Španija je nastavila bezuspešno da obleće oko ruskog zida i u pokušaju da se dokopa slobodnog prostora za šut ostala bez šanse da ugroziAkinfejeva. Osim Inijestinog udarca u finišu drugog poluvremena Španija nije imala konkretnu priliku sve do udarca Đerara Pikea u poslednjim trenucima prvog od dva produžetka i to posle prekida, kada je njegov udarac glavom osujetio ruski kapiten i lako sprečio opasnost. Do raspucavanja u penal serijama tek dve sporadične šanse, kao uvod za penal ludilo koje je usledilo! 

Utakmica će se, eto, pored toga što su odigrani prvi produžeci na ovom turniru i pored nestvarnih španskih procenata sa dodavanjima, ostati upamćena i po tome što je prvi put na najvećem fudbalskom takmičenju izvedena toliko čekana "četvrta" izmena, pošto su Aleksandar Jerohin i Rodrigo ušli na teren u nastavku. Ali, sve ostalo je za potpuni zaborav! 

Igor Akinfejev je kada je imao samo četiri godine upisan u akademiju fudbala moskovskog CSKA. Posle gotovo tri decenije, Akinfejev je novi ruski heroj!

Golman ruske reprezentacije (32) odbranio je dva penala u meču osmine finala protiv Španije, zaustavio je nekoliko veoma teških udaraca tokom igre, u dva navrata je vadio svoj tim...

Rusija je izbacila Španiju u osmini finala Svetskog prvenstva, posle pravog bunkera na kojem bi joj pozavideli i Italijani!

Rusija - Španija 1:1 (1:1), penalima 4:3 za Rusiju.

Španija je vodila, posle izjednačujućeg gola Rusije je konstantno bila na polovini domaćina, ali onaj fudbal od noge do noge ovog puta nije dao željene rezultate. Prinudni selektor španske reprezentacije Fernando Ijero iznenadio je sve kada je objavio početni tim za utakmicu u kojem nije bilo Inijeste.

Morao je da ga ubaci tokom meča, ali ni legenda španskog fudbala nije mogla da promeni stanje na terenu, iako je upravo Inijesta mogao da bude taj koji bi na oproštaju od nacionalnog tima odveo svoj tim u četrvtfinale, a posle...

PENAL SERIJA:

Inijesta - 1:0

Smolov - 1:1 (De Hea je imao loptu na ruci)

Pike - 2:1

Ignaševič - 2:2

Koke - ostaje 2:2, brani Akinfejev!

Golovin - 3:2

Ramos - 3:3

Čerišev - 4:3

Aspas - Odbranio je Akinfejev! Rusija je u četvrtfinalu!

"Verujemo u čudo", glasio je jedan od naslova u ruskoj štampi, a Artjom Dzjuba je ovako opisao duel sa Španijom:

"Ovo je meč naših života".

Ruski navijači izneli su pred početak utakmice veliki transparent na kojem piše: "Rođeni ste da bajku pretvorite u stvarnost!".

I Rusi jesu bajku pretvorili u realnost, jesu napravili čudo! Džaba sada Špancima što su ostvarili "milion" pasova, što su imali ubedljiv posed lopte, kada će se vratiti kući, drugi put uzastopno posle osmine finala...

Kakav kraj legende Andersa Inijeste!

Zanimljiv je podatak koji smo objavili pre utakmice - Španci nikada nisu imali sreće sa domaćinima mundijala. Španci su igrali osam puta sa domaćinima svetskih ili evropskih prvenstava i uvek su gubili, čak i od Južne Koreje!

Crna serija se nastavlja!

Osmina finala:

Španija – Rusija 1:1 (1:1) (4:3 posle penala)
(Ignaševič ag 12 - Dzjuba 41)

Sudija: Bjern Kujpers (Holandija)
Žuti kartoni: Pike (Španija), Kutepov (Rusija), Zobnin (Rusija).
Stadion: Lužnjiki (Moskva)

Španija (4-2-3-1): De Hea – Ramos, Pike, Alba, Načo – Buskec, Koke – Isko, Silva, Asensio – Kosta.Selektor: Fernando Jero.

Rusija (5-3-2): Akinfejev – Ignaševič, Kudrijašov, Žirkov, Kutepov, Fernandes – Kuzjaev, Zobnin, Samedov – Dzjuba, Golovin. Selektor: Stanislav Čerčesov.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar