СП, 1/8-финала - најава: Шпанија - Русија...

Корејски модел: Руси иду на пенал и призивају 2002. годину, Силва виси за место у стартних 11! Шпанци се плаше прекида и противничке висине. . .

Фудбал 01.07.2018 | 13:30
СП, 1/8-финала - најава: Шпанија - Русија...
Деловало је добро у прве две утакмице, али ипак се показало да је Фифа – као и много пута до сада – некако “случајно” домаћина Мундијала сместила у најлакшу групу на турниру. Уругвај је у последњем колу Групе А умирио нарастајућу еуфорију и Русима показао где им је место. У свом казненом простору, у тврдом бункер. Просто, нема ту квалитета за надигравање са најбољим светским селекцијама.

Посебно не са Шпанијом. Нису истина блистали Андрес Инијеста и другови у првој фази турнира, сигурно је и да је неочекивана смена Ђулена Лопетегијаутицала на то, али за разлику од неких других папирнатих фаворите Шпанци су ипак имали игру. Ону њихову препознатљиву тики-таку, некад помало јалову, некад чак и досадну, али ипак су је имали. И кад год је требало да дају гол – они су испоручили. Два пута стизали гол заостатка против Португалије, па касније и Марока. Савладали и Иран кад се морало.

Одбрана је слабији део тима. Чак пет примљених погодака никако не улива самопоуздање, посебно имајући у виду да је она златна шпанска генерација која је владала фудбалским светом од 2008. до 2012. године на три велика турнира – два европска и Мундијалу у Јужној Африци – поклекла само шест пута. Због тога су се чак на Пиринејима чули гласови да би требало склонити Давида Де Хеу са гола, писало се да Серхио Бускетс нема правог партнера у вези…

На крају је, ако је веровати угледној Марки, испоставило да ће цех платити само Давид Силва, кога ће истиснути Тијаго Алкантара. Ас додуше тврди обрнуто, па чак пише и о Родригу у стартних 11. И једни и други се слажу: Де Хеа на голу, Кепа Аризабалага на клупи, Коке уз Бускетса.

А шта ће Руси мењати? Ништа у играчком кадру, али хоће у опредељењу. Уругвај им је објаснио да није паметно да се залећу на боље од себе и Руси су схватили да утакмице са Египтом и Саудијском Арабијом не могу да буду огледало могућности. Тад су играли леп, нападачки фудбал, после Уругваја видели су колико су рањиви кад се отворе, па за разлику од шпанских, руски медији у првој поставе не виде ни свог најбољег стрелца Денис Черишева, па ни Александра Семедова.

Шпанци су притом још опаснији ако им се да простор, па се сада очекује даСтанислав Черчесов покуша да стави катанац на гол Игора Акинфејева. Храбре се податком да Шпанци у девет судара са домаћинима европских и светских првенстава није остварила ниједну победу. Подсећају на пример Јужне Кореје, кога је 2002. године – Шпанци ће рећи уз обилату судијску помоћ – успели да сачувају свој гол и у пенал серији изборе полуфинале.

Јер у пенал серији не одлучује квалитет. А ако би квалитет одлучивао Руси не би имали право ни да се надају. Очекујте зато потпуну дефанзиву Руса. Проблем је само што чак ни она не делује баш увек против Шпанаца. Центаршутеви са крила биће бескорисни ако иду у ваздух. Али…

Будимо реални, нико нема такве мајсторе петопарца као Шпанци. И то је голема предност за Фурију.

ШПАНИЈА – РУСИЈА, 16.00

Стадион: Лужњики, Москва
Судија:  Бјерн Кујперс (Холандија)

Шпанија (4-2-3-1): Де Хеа – Каравахал, Пике, Рамос, Алба – Бускетс, Коке – Тијаго Алкантара, Инијеста, Иско - Дијего Коста;

Русија (5-3-1-1): Акинфејев – Фернандеш, Кутепов, Игнашевић, Кудрјашов, Жирков – Кузјајев, Газински, Зобнин – Головин – Дзјуба.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар