SP, 1/8-finala - najava: Španija - Rusija...

Korejski model: Rusi idu na penal i prizivaju 2002. godinu, Silva visi za mesto u startnih 11! Španci se plaše prekida i protivničke visine. . .

Fudbal 01.07.2018 | 13:30
SP, 1/8-finala - najava: Španija - Rusija...
Delovalo je dobro u prve dve utakmice, ali ipak se pokazalo da je Fifa – kao i mnogo puta do sada – nekako “slučajno” domaćina Mundijala smestila u najlakšu grupu na turniru. Urugvaj je u poslednjem kolu Grupe A umirio narastajuću euforiju i Rusima pokazao gde im je mesto. U svom kaznenom prostoru, u tvrdom bunker. Prosto, nema tu kvaliteta za nadigravanje sa najboljim svetskim selekcijama.

Posebno ne sa Španijom. Nisu istina blistali Andres Inijesta i drugovi u prvoj fazi turnira, sigurno je i da je neočekivana smena Đulena Lopetegijauticala na to, ali za razliku od nekih drugih papirnatih favorite Španci su ipak imali igru. Onu njihovu prepoznatljivu tiki-taku, nekad pomalo jalovu, nekad čak i dosadnu, ali ipak su je imali. I kad god je trebalo da daju gol – oni su isporučili. Dva puta stizali gol zaostatka protiv Portugalije, pa kasnije i Maroka. Savladali i Iran kad se moralo.

Odbrana je slabiji deo tima. Čak pet primljenih pogodaka nikako ne uliva samopouzdanje, posebno imajući u vidu da je ona zlatna španska generacija koja je vladala fudbalskim svetom od 2008. do 2012. godine na tri velika turnira – dva evropska i Mundijalu u Južnoj Africi – poklekla samo šest puta. Zbog toga su se čak na Pirinejima čuli glasovi da bi trebalo skloniti Davida De Heu sa gola, pisalo se da Serhio Buskets nema pravog partnera u vezi…

Na kraju je, ako je verovati uglednoj Marki, ispostavilo da će ceh platiti samo David Silva, koga će istisnuti Tijago Alkantara. As doduše tvrdi obrnuto, pa čak piše i o Rodrigu u startnih 11. I jedni i drugi se slažu: De Hea na golu, Kepa Arizabalaga na klupi, Koke uz Busketsa.

A šta će Rusi menjati? Ništa u igračkom kadru, ali hoće u opredeljenju. Urugvaj im je objasnio da nije pametno da se zaleću na bolje od sebe i Rusi su shvatili da utakmice sa Egiptom i Saudijskom Arabijom ne mogu da budu ogledalo mogućnosti. Tad su igrali lep, napadački fudbal, posle Urugvaja videli su koliko su ranjivi kad se otvore, pa za razliku od španskih, ruski mediji u prvoj postave ne vide ni svog najboljeg strelca Denis Čeriševa, pa ni Aleksandra Semedova.

Španci su pritom još opasniji ako im se da prostor, pa se sada očekuje daStanislav Čerčesov pokuša da stavi katanac na gol Igora Akinfejeva. Hrabre se podatkom da Španci u devet sudara sa domaćinima evropskih i svetskih prvenstava nije ostvarila nijednu pobedu. Podsećaju na primer Južne Koreje, koga je 2002. godine – Španci će reći uz obilatu sudijsku pomoć – uspeli da sačuvaju svoj gol i u penal seriji izbore polufinale.

Jer u penal seriji ne odlučuje kvalitet. A ako bi kvalitet odlučivao Rusi ne bi imali pravo ni da se nadaju. Očekujte zato potpunu defanzivu Rusa. Problem je samo što čak ni ona ne deluje baš uvek protiv Španaca. Centaršutevi sa krila biće beskorisni ako idu u vazduh. Ali…

Budimo realni, niko nema takve majstore petoparca kao Španci. I to je golema prednost za Furiju.

ŠPANIJA – RUSIJA, 16.00

Stadion: Lužnjiki, Moskva
Sudija:  Bjern Kujpers (Holandija)

Španija (4-2-3-1): De Hea – Karavahal, Pike, Ramos, Alba – Buskets, Koke – Tijago Alkantara, Inijesta, Isko - Dijego Kosta;

Rusija (5-3-1-1): Akinfejev – Fernandeš, Kutepov, Ignašević, Kudrjašov, Žirkov – Kuzjajev, Gazinski, Zobnin – Golovin – Dzjuba.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar