СП, 1/8-финала - најава: Уругвај - Португал...

Сви причају „биће мало голова“, а Роналдо, Суарез и Кавани избројали 181! Хименез се враћа у одбрану Уругваја, Португалци менају двојицу и брину због Вилијама Карваља.

Фудбал 30.06.2018 | 15:45
СП, 1/8-финала - најава: Уругвај - Португал...
Уругвај и Португалија оставили су потпуно различит утисак у групној фази Светског првенства. Уруси су до осмине финала стигли са три победе, што је успело једино још Хрватској и Белгији, али и без примљеног гола и једина су селекција која је сачувала мрежу. Неко ће рећи да нису имали прејаке ривале и неће много да погреши - Саудијска Арабија је залутала на Мундијал, Египћани су се превише ослањали на ровитог МохамедаСалаха и додатно их је спутао сукоб између екипе и националне федерације - међутим, изабраници легендарног Оскара Табареза најбоље су одиграли против Русије, која је у последње коло ушла пуна самопоуздања после глатких победа над Саудијцима (5:0) и Фараонима (3:1).

Дуел са домаћином сам по себи има велику тежину, али Јужноамериканци су били беспрекорни - затворили су све путеве ка голману Фернанду Муслери и лако стварали шансе преко убојитог тандема Суарез - Кавани, наговестивши високе домете. Табарез је охрабрен опоравком од повреде бутине сјајног штопера Хосе Марије Хименеза, који би требало да дејствује у тандему са Дијегом Годином, с циљем да зауставе Кристијана Роналда, док се по бочним позицијама очекују Варела и Коатес, мада се у досадашњем току турнира наметнуо Дијего Лаксалт и не би било изеннађење ако почне на левом беку.

У везном реду је дилема да ли кренути са Лукасом Тореиром или ће предност добити Карлос Санчез који је био одличан у прва два гола, али је у трећем одмарао, док се напред зна: Луис Суарез и Единсон Кавани, заједно стрелци 96 голова за репрезентацију.

„Деветорица португалских играча који су освојили ЕУРО 2016 биће на терену вечерас, што показује колико су јаки, али ми смо се за ово спремали 12 година. Ближи смо него икад раније да достигнемо циљ на Мундијалу. Поседујемо и смиреност да га остваримо“, каже селектор латиноамеричке селекције Оскар Табарез.

Португалци су из меча у меч били све лошији и на крају срећно изборили осмину финала. Немојте да сметнете с ума да је тако било и на претходном ЕП у Француској на којем су на једвите јаде прошли групу са три нерешена резултата, али на крају се докопали титуле. Костур тог тима остао је исти, пре свега у одбрамбеној линији и на средини терена, због чега нипошто не би требало унапред отписати селекцију Фернанда Сантоша. Додатни разлог за то је Кристијано Роналдо, стрелац четири од пет португалских погодака и вечито гладан успеха, а будући да му је ово готово сигурно последње СП у фантастичној каријери његова енергија додатно ће да вуче саиграче.

Што се тиче Сантоша, његова једина дилема је да ли ће Вилијам Карваљо успети да се опорави до почетка сусрета, јер је минулих дана радио ван групе. Очекује се, ипак, да везиста Спортинга стисне зубе, а да му на позицији задњег везног помогне Адријен Силва. Уз две промене у односу на меч са Ираном: на клупу се враћају Рикардо Кварежма и Андре Силва, на крило ће Бернардно Силва, а у напад, заједно саРоналдом, Гонсало Гедес.

„Највећа снага уругвајског тима је – Уругвај. Имају селектора који је на клупи 12 година, што значи да је искусан и квалитетан. Реч је о тиму који није примио нијдан гол у 2018. години, а уз то је јак на сваком делу терена“, јасно је португалском стручњаку Фернанду Сантошу с ким има посла.

Огроман улог и чињеница да и једни, и други највећу пажњу полажу на дефанзиву наговештавају опрезну, тврду партију са мало прилика и голова, али... С друге стране, на терену су најбоља три репрезентативна стралца од преосталих селекција на Мундијалу: Кристијано Роналдо (85), Луис Суарез (53) и Ендинсон Кавани (43). Збирно, чак 181 гол. Како да их не буде у Сочију?

УРУГВАЈ – ПОРТУГАЛИЈА, 20.00
Сочи
Олимпијски стадион Фишт
Капацитет: 47.659 седишта
Судија: Цесар Рамос (Мексико)

УРУГВАЈ (4-3-1-2): Муслера - Варела, Хименез, Годин, Касерес (Лаксалт) - Нандез, Весино, Бентанкур, Санчез (Тореира) - Суарез, Кавани. Селектор: Оскар Табарез.

ПОРТУГАЛИЈА (4-3-3): Руи Патрисио - Седрик, Пепе, Жозе Фонте, Рафаел Гереиро - Вилијам Карваљо, Адријен Силва -  Бернардо Силва, Жоао Марио, Гонсало Гедес, Кристијано Роналдо. Селектор: Фернандо Сантос.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар