SP, 1/8-finala - najava: Urugvaj - Portugal...

Svi pričaju „biće malo golova“, a Ronaldo, Suarez i Kavani izbrojali 181! Himenez se vraća u odbranu Urugvaja, Portugalci menaju dvojicu i brinu zbog Vilijama Karvalja.

Fudbal 30.06.2018 | 15:45
SP, 1/8-finala - najava: Urugvaj - Portugal...
Urugvaj i Portugalija ostavili su potpuno različit utisak u grupnoj fazi Svetskog prvenstva. Urusi su do osmine finala stigli sa tri pobede, što je uspelo jedino još Hrvatskoj i Belgiji, ali i bez primljenog gola i jedina su selekcija koja je sačuvala mrežu. Neko će reći da nisu imali prejake rivale i neće mnogo da pogreši - Saudijska Arabija je zalutala na Mundijal, Egipćani su se previše oslanjali na rovitog MohamedaSalaha i dodatno ih je sputao sukob između ekipe i nacionalne federacije - međutim, izabranici legendarnog Oskara Tabareza najbolje su odigrali protiv Rusije, koja je u poslednje kolo ušla puna samopouzdanja posle glatkih pobeda nad Saudijcima (5:0) i Faraonima (3:1).

Duel sa domaćinom sam po sebi ima veliku težinu, ali Južnoamerikanci su bili besprekorni - zatvorili su sve puteve ka golmanu Fernandu Musleri i lako stvarali šanse preko ubojitog tandema Suarez - Kavani, nagovestivši visoke domete. Tabarez je ohrabren oporavkom od povrede butine sjajnog štopera Hose Marije Himeneza, koji bi trebalo da dejstvuje u tandemu sa Dijegom Godinom, s ciljem da zaustave Kristijana Ronalda, dok se po bočnim pozicijama očekuju Varela i Koates, mada se u dosadašnjem toku turnira nametnuo Dijego Laksalt i ne bi bilo izennađenje ako počne na levom beku.

U veznom redu je dilema da li krenuti sa Lukasom Toreirom ili će prednost dobiti Karlos Sančez koji je bio odličan u prva dva gola, ali je u trećem odmarao, dok se napred zna: Luis Suarez i Edinson Kavani, zajedno strelci 96 golova za reprezentaciju.

„Devetorica portugalskih igrača koji su osvojili EURO 2016 biće na terenu večeras, što pokazuje koliko su jaki, ali mi smo se za ovo spremali 12 godina. Bliži smo nego ikad ranije da dostignemo cilj na Mundijalu. Posedujemo i smirenost da ga ostvarimo“, kaže selektor latinoameričke selekcije Oskar Tabarez.

Portugalci su iz meča u meč bili sve lošiji i na kraju srećno izborili osminu finala. Nemojte da smetnete s uma da je tako bilo i na prethodnom EP u Francuskoj na kojem su na jedvite jade prošli grupu sa tri nerešena rezultata, ali na kraju se dokopali titule. Kostur tog tima ostao je isti, pre svega u odbrambenoj liniji i na sredini terena, zbog čega nipošto ne bi trebalo unapred otpisati selekciju Fernanda Santoša. Dodatni razlog za to je Kristijano Ronaldo, strelac četiri od pet portugalskih pogodaka i večito gladan uspeha, a budući da mu je ovo gotovo sigurno poslednje SP u fantastičnoj karijeri njegova energija dodatno će da vuče saigrače.

Što se tiče Santoša, njegova jedina dilema je da li će Vilijam Karvaljo uspeti da se oporavi do početka susreta, jer je minulih dana radio van grupe. Očekuje se, ipak, da vezista Sportinga stisne zube, a da mu na poziciji zadnjeg veznog pomogne Adrijen Silva. Uz dve promene u odnosu na meč sa Iranom: na klupu se vraćaju Rikardo Kvarežma i Andre Silva, na krilo će Bernardno Silva, a u napad, zajedno saRonaldom, Gonsalo Gedes.

„Najveća snaga urugvajskog tima je – Urugvaj. Imaju selektora koji je na klupi 12 godina, što znači da je iskusan i kvalitetan. Reč je o timu koji nije primio nijdan gol u 2018. godini, a uz to je jak na svakom delu terena“, jasno je portugalskom stručnjaku Fernandu Santošu s kim ima posla.

Ogroman ulog i činjenica da i jedni, i drugi najveću pažnju polažu na defanzivu nagoveštavaju opreznu, tvrdu partiju sa malo prilika i golova, ali... S druge strane, na terenu su najbolja tri reprezentativna stralca od preostalih selekcija na Mundijalu: Kristijano Ronaldo (85), Luis Suarez (53) i Endinson Kavani (43). Zbirno, čak 181 gol. Kako da ih ne bude u Sočiju?

URUGVAJ – PORTUGALIJA, 20.00
Soči
Olimpijski stadion Fišt
Kapacitet: 47.659 sedišta
Sudija: Cesar Ramos (Meksiko)

URUGVAJ (4-3-1-2): Muslera - Varela, Himenez, Godin, Kaseres (Laksalt) - Nandez, Vesino, Bentankur, Sančez (Toreira) - Suarez, Kavani. Selektor: Oskar Tabarez.

PORTUGALIJA (4-3-3): Rui Patrisio - Sedrik, Pepe, Žoze Fonte, Rafael Gereiro - Vilijam Karvaljo, Adrijen Silva -  Bernardo Silva, Žoao Mario, Gonsalo Gedes, Kristijano Ronaldo. Selektor: Fernando Santos.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar