Нема ко да уписује факултете

Судећи према броју матураната који су се пријавили за полагање пријемног испита у првом року, који ће бити 2. јула, на два јавна универзитета у РС мјеста у наредна два конкурсна рока ће остати на скоро свим факултетима, а на одређеним студијима заинтересованост је драстично опала.

Република Српска 30.06.2018 | 12:39
Нема ко да уписује факултете
"Највеће изненађење на нашем факултету је учитељски студиј, гдје је заинтересованост драстично опала и пријавило се свега 18 свршених матураната, а квота је 60 мјеста", казали су за "Независне" у Филозофском факултету у Бањалуци и додали да је што се тиче осталих одсјека заинтересованост приближна као и претходних година.

Како сазнајемо, за полагање пријемног испита на економији у Бањалуци се до тог тренутка пријавило 116 матураната, а уписна квота је 150, док се за пословну информатику, нови смјер на Економском факултету у Бањалуци, пријавило њих 39, а квота је 100 мјеста.

За полагање пријемног испита на Филолошком факултету у Бањалуци матуранти су највећи интерес, према подацима Студентске службе, показали за енглески језик и књижевност.

"За полагање пријемног испита за енглески језик пристигле су 53 пријаве, а квота је 45 мјеста, одмах потом слиједи њемачки језик и књижевност, док је интерес најмањи за француски језик и књижевност, гдје су пристигле свега четири пријаве", казали су у Студентској служби Филолошког факултета.

Они су навели да је 12 пријава стигло за полагање пријемног на Одсјеку за српски језик и књижевност, а квота, према конкурсу, је 25 мјеста.

На Медицинском факултету у Бањалуци су казали да је на основу примљених пријава у протекле двије седмице утврђено да је заинтересованост за студирање на овом факултету и даље велика.

"Укупан број матураната који су предали документе за пријемни за све студијске програме је 391. Највећа заинтересованост будућих студената је за студијски програм медицина, за који се пријавило 196 матураната", навели су из овог факултета.

Укупан број слободних мјеста на Медицинском факултету у Бањалуци је према објављеном конкурсу 410.

Када је у питању Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет у Бањалуци (АГГФ), засад је потенцијално попуњена само архитектура.

"За архитектуру је стигло 56 пријава, за грађевинарство 20, а за геодезију 19 пријава, док је уписна квота за сва три студија 40 мјеста", казали су у Студентској служби.

Горан Трбић, декан Природно-математичког факултета, казао је да су им до сада, за полагање пријемног испита у првом року, укупно пристигле 102 пријаве, док је укупна квота према конкурсу 277 мјеста.

"Највише пријава је стигло на биологију и математику, а најмање на физику", казао је Трбић.

Коментаришући мању заинтересованост студената за упис на поједине одсјеке, Трбић је рекао да је демографски фактор највише допринио оваквом стању.

"Много одличних ученика одлази да студира у иностранство. Одлазе највише у Аустрију и Србију. Што се тиче конкретно ПМФ-а, ми смо у фази лиценцирања опште информатике за први циклус студија и мастера из ГиС-а, што ће бити готово за неколико дана. Очекујем да ће то бити завршено у другом конкурсном року", казао је Трбић.

Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да су мјеста на Медицинском факултету у Фочи већ у првом конкурсном року потенцијално попуњена.

"Што се тиче других смјерова, све је то негдје приближан број, али оно што је најбитније јесте да нигдје тај број није драстично мањи", истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, ситуација ће се искристалисати након другог и трећег рока.

(Независне)

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

Карадоз

30.06.2018 10:46

Показатељи су релативни, младост иде на приватне факултете и тамо плате и добију диплому. То мање коста него диплома да дрзавном факултету. Па након деведесетих су факултете заврсили сви они који су са муком и занате заврсавали у СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

30.06.2018 11:25

Генерације младих људи су нажалост све горе и горе, све нека господа се рађају, све неки то, ако се упише Државни факултет, ту треба учити, па зар није лакше уписати приватни, платити, и добити диплому, без икаквог залагања - и тако те нико не пита како си дошао до дипломе!

Name

Да

30.06.2018 11:27

То за приватне "факултете" је истина и то је уствари трговина нс којој и стари и млади купују дипломе.У задње 3 године матуранти који су за студирање дакле прави ђаци неће више да уписују државне факултете у РС јер су неквалитетни,без опреме и квалитетног наставног особља.Поново иду у већем броју на Универзитет у Београду који је једини из еx Југославије уз Љубљану признат у Свијету.Иду и у Нови Сад који је близу да уђе у 500 квалитетних на нивоу Свијета.О приватним дипломама свака нормална власт би те људе требала рангирати као средњошколце и забранити запишљавање у државном и јавном сектору.Сачувај на Боже од доктора и стоматолога из Фоче,технолога из Зворника,шумарских инжињера из Власенице и пољопривредних,машунских из Лукавице,економиста и правника са Пала,грађевинских,машинских, инжињера из Бањалуке.О друштвеним наукама нетреба трошити ријечи.Сама рангираност испод 2500 мјеста на шангајској листи све државне Универзитете и у РС и Ф БиХ их сврстава у категорију смеће.Они који су редовни професори на Палама или Бањалуци уз ријетке часне изузетке пред пензију неби у Београду могли бити ни асистенти.

Name

Рада

30.06.2018 11:55

Карадоз је,на моју веееелииикууу жалост 100% управу! Факултет,приватни,завршава свако,баш свако, ко иоле има новаца! Нажалост,сада су и државни факултети смањили критеријуме? Ово је постало уобичајено ,прво да би се донекле приближили пролазности на приватним,а најближе је што исти професори предају и на државном и на приватном! Туга! Још гора ствар је што већ постоје и код нас,а више у Србији и средње школе гдје се завршавају разреди,предмети,,полажу'' за чак и дан или се чак ,,ученик''и не појави??? Послије свега буде ми жао свих нас који смо се жестоко намучили како бисмо завршили основно,средње и високо образовање!!!

Name

РЕ

30.06.2018 11:55

Образовање је тотално девастирано, појава приватних факултета је све срозала на најнижи ниво, приватни факултети су само онако, реда ради, постоји стотине радних мјеста, за које је онако, формално, потребно више образовање а у суштини добар средњошколац тај посао може радити, то су руководећа мјеста у сектору трговине, угоститељства, туризма...ухљеби на државној сиси итд и за такво радно мјесто се кандидују и запошљавају којекави са "високим" образовањем, све су то некакви менаџери, менаџменти...Што се тиче студирања за наставника, па то стварно мораш бити луд и тим послом се данас бавити, боље је копати канал него деверати са дјецом...на крају крајева, око нас видимо криминалаца са завршених 8 разреда школе који имају све а немају дана радног стажа....итд итд...ради се о веома комплексном проблему који ће бити све гори

Name

За ДА

30.06.2018 12:00

Хвала Вам што сте овако подробно објаснили наше назови школство! Ипак нема ко да нас заштити од ове пошасти,јер су се ,нажалост,тако завршене факултетније жестоко увезали!?

Name

сједи ђеси ни за ђеси ниси

30.06.2018 12:03

То важи за несвјесне незналице који нису свјесни свог незнања , који црни факултети , па ово што је завршило после рата је 90% неписмено . Срамота ме је слушати њихове глупости , обично су обиљежени тетоважама , напућеним уснама , лудачким погледом и лудачким фризурама , набилдовани и и носе фармерке које би свако нормалан бацио .

Name

ре Рада

30.06.2018 13:21

Најтрагицније и најумоболније је то сто те приватне фотокопирнице за продају лазних диплома дају себи имена - замислите само "Прометеј", "Доситеј" и слицно. Медјутим, поставља се питање колико требас бити јадан и интелектуално ограницен, да одес "пазарити диплому" у једну од тих рупа?

Name

Ре

30.06.2018 13:31

Па ово све пису неки фрустрирани и искомплексирани назови високо-образовани кадрови. Па господо драга, кад толико вриједјате нове генрације и систем образовања у задњих 20 година, засто сте дозволили да постане такав, ако је такав како писете. Назалост по вас, знам да није. Истина је да има пропуста, има их свугдје, али има и јако квалитетне дијеце која заврсавају дрзавне факултете нароцито у техницкој области. Стање у дрзави је такво да су ти студенти и сврсени дипломци принудјени да иду и уностранство јер овдје не добијају сансу а тамо се доказу као једни од бољих. Такав систем се не понизава него га је потребно подрзавати и радити на томе да буде бољи. Најлаксе је само критиловати.

Name

075

30.06.2018 13:38

"За полагање пријемног испита за енглески језик пристигле су 53 пријаве, а квота је 45 мјеста, одмах потом слиједи њемачки језик и књижевност, док је интерес најмањи за француски језик и књижевност, гдје су пристигле свега четири пријаве", казали су у Студентској служби Филолошког факултета. А гдје су "редови" за упис на "братски" руски језик?

Name

@ ре Рада

30.06.2018 13:47

Прошла су времана поштења, стида и срама, нема тога више, сналази се како знаш и умијеш без обзира на све. "Образ" је појефтинио до зла бога.

Name

Цба

30.06.2018 13:53

Све ок сто се тице прив. фаx. Али и на дрзавном се зна тарифа колика је, њих 60% се просетало кроз дрзавни сто на кес сто на везе, они ствар итд... Али ти као да су бога за муда ухватили кад казу ја заврсио-ла дрзавни, а сто благе везе нема то ниста.

Name

Унистено све

30.06.2018 13:59

У тој младој генерацији унистено је све.Дзаба сад и факултети.Могу с тим дипломама да мету улице по нормалним земљама.Облапурна и корумпирана власт унистила је и оно на цему стоји једно друство једино мозе да стоји.Образовање.

Name

Све

30.06.2018 14:39

Све сте унистили,све дрзаву нам квази интелектуалци,декане и рекроре мјењате као царапе уз услов да су цланови васе секте.Па вама ни професор Сњегота није био битан као ревизор.Ста да види ова омладина од вас.

Name

Борис

30.06.2018 15:01

Одговорно тврдим да је појавом приватних назовимо их факултета срозано високо образовање. Платиш и додјеш по диплому, али буквално. Битно је на вријеме уплатит све рате. Све сами пропалитети тамо студирају. Теже је завршит основну школу. Власници тих факултета су углавном неписмени људи и тајкуни из приватизације. Ефикасна правна држава би требала чак ретроактивно поништитвсве те дипломе и вратит достојанство образовању.

Name

Ре: КАРАДЈОЗ

30.06.2018 15:38

На приватним факултетима су првенствено политицки ухљеби од 50 година и висе стекли дипломе цугајуци са профама у кафанама, да би опрали позицију коју су преко родјака и политике стекли у дрзавним фирмама...

Name

Садака

30.06.2018 10:46

Ста је цудно? На стотине сврсених уцитеља цека на бироу@

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Свима

30.06.2018 11:51

Главно сте заборавили на државним факултетима уведен је рекет готова легално.а за упис узима

Name

За Да

30.06.2018 17:24

Ма ста писес глупости за докторе и стоматологе из Фоце, распитај се мало, најбољи доктори БИХа око којих се отимају у свијету су заврсили медицину и стоматологију у Фоци... Ако треба да набројим имена, од др Ерица па на даље. Немој да пљујес бзв.

Name

Ре

30.06.2018 17:27

Зато под хитно морамо затворити шумски универзитет отворен после рата, јер производи само квазикадар.

Name

Ре

30.06.2018 18:25

Мораће катанац на универзитет Источно Сарајево. Сваке године у РС стаса по једна генерација од 25000, сада 20000 за коју нема мјеста, нема радних мијеста. Када ови што су сада на власти систематски почели рушити привреду, почетком 21 вијека, послали су у пријевремену пензју преко 100000 радника и из приватизованих предузећа да би рушилачка приватизација ишла глатко без икаквог отпора и без побубе. И пошто иза пензинисаних нису остала радне мјеста да би се неко за њих запослио, то се заташкало. Тада прије 15 и више година није била велика незапосленост. А онда имамо ситуацију да нам за тих 15 година дође 15 генерација по 25000 за које нема мјеста јер су радна мјеста иза 100000 приватизацијских пензионера угашена, смањен је обим привреде и производње, самим тим и радних мијеста. Никакво прекобројно гурање незапослених на буџет не може помоћи. Држава и власт не знају шта ће са људима, имамо свакодневно редове пред амбасадама. А уведени приватлук-мафијашлук је заправо деведен да побије народ. И сада имамо ситуацију да је проблем кулминирао.

Name

YYY

30.06.2018 10:48

НЕЋЕ БИТИ ВИШЕ МЛАДИХ ДА УПИСУЈУ, БЈЕЖЕ ДЈЕЦА У ИНОСТРАНСТВО. ОВО СУ РЕЗУЛТАТИ РАДА ОВЕ ВЛАСТИ. ПРСТ НА ЧЕЛО НАРОДЕ! ЕТО ШТА ВАМ ЈЕ СРБОВАЊЕ ДОНИЈЕЛО, А ДОДИК СЕ БОГАТИО НА ВАШ РАЧУН СВО ВРИЈЕМЕ. ПОКРАО, УНИШТИО, ОТЕО, ПОДРЖАВА УБИЦЕ, ИТД. ТО ЈЕ СТАЊЕ У РСУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ххммм

30.06.2018 11:09

ТАКО ЈЕ - враг га однио !

Name

РАЈНА

30.06.2018 11:26

Што би паметни кандидат за предсједника РС рекао : Ја са тим немам проблема , све је 113%.

Name

ре

30.06.2018 11:41

Како нема ко да уписује? Стизу браца из Ирана, Ирака, Авганиста и других братских земаља, нема страха бице студентата.

Name

Па

30.06.2018 10:53

Тај исти Пасалиц је давно требао у пензију, поготово имајуци у виду бенефицирани дезертерски стаз за вријеме рата проведен у Новом Саду, док је његова родна Возуца горела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина-Пале

30.06.2018 13:07

Како то да велики демограф проф. Пашалић нема решења за проблем слабог уписа? Он тврди да је у кратком року поправио стање на УИС. Шта је сад у питању?

Name

Ре

30.06.2018 17:34

УИС је непотребан, никад га није требало ни отварати јер РС нема квалитетног кадра ни за један квалитетан универзитет.

Name

Проф.

30.06.2018 18:26

Могло је до сада да буде квалитетног кадра да је вођена исправна политика. Дозоволило се да универзитетом управља полусвијет. У органима универзитета седе људи чија је моралност упитна а знање никакво. Све политички кадрови које занима једно како да се уграде. Република Српска нема нити је имала министра просвјете који би знао и умео да јасно постави правила у високом образовању и да та правила спроводи! Овако, чак и кад просвјетна инспекција утврди неку незаконитост, министарство то "озакони" рјешавајући по жалби. Зато сад имамо којекаквих професора који ћак ни формалне законске услове за избор у звање не испуњавају, а о суштинским да и не говоримо. Није много боља ситуација ни у Бања Луци. Власт не интересује високо образовање и нема људе који би ствари покренули на боље, чак и када би је интересовало. Неће се промјенити ситуација ни ако се власт промјени, јер ни опозиција нема квалитетан кадар који би имао визију развоја високог образовања и знао како да је оствари.

Name

блбл

30.06.2018 11:22

Сви хоце Енглески језик а пуна уста братске нам Русије. хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.06.2018 11:57

Да :)), не само то, више их има на студију енглеског него на српском

Name

Кајо

02.07.2018 15:44

Нема то везе са Русијом - енглески језик је уобицајен језик на свим медјународним скуповима.

Name

б

30.06.2018 11:26

Дошло дјеци из гузице у главу па су коначно схватили да се не исплати бити вриједан, частан и поштен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крка кркадон

30.06.2018 11:27

Врло једноставно на дрзавним факултетима професори малтретирају студенте обрају тразе длаку у јајету а ти исти професори оду на приватни факултет и поклањају оцјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.06.2018 13:06

Хајде да видимо који су то професори који траже длаку у јајету? Многи студенти би хјели диплому државног факултета али да (не) уложе труд као да студирају на приватном. Код неких професора то не може, па су онда криви професори а не студенти.

Name

уцитељ

30.06.2018 11:27

Савез Незаситих нас је средио демографски и економски као да му је Анте на целу. Неце ни моја дјеца слузити пљацкасима овог народа и њиховим потомцима, јок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2018 10:42

Поглавник је мила мајка за Додика!

Name

007 Бонд

30.06.2018 12:12

50% студената Новосадског универзитета су студенти из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

30.06.2018 12:37

Јадни вам ваши факултети. Нити предавачи шта знају нити они који их заврше. Црвенс секта је све упропастила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.06.2018 12:48

Један од приватни факултета у својој реклами гарантује пролазност.Зато имамо полуписмене на одговорним мјестима који се углавном политицки запосљавају али мислим да це они и насим властодрцима досадити јер докле и у ком працу ми идемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ће

30.06.2018 13:11

Ко ће уписивати факултете кад су у Бањалуци сами сељаци из Дрвара Гламоча Мркоњића Петровца , факултети су били образовне установе а сада кад су Бањалуку населили ови сељаци њима је у глави брда , овце , ојкаче из завичаја Итд , отишло је ово све у лијепу п.м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

30.06.2018 14:34

какав небулозан коментар..у бивсој Југи из ових крајева људи су студирали у Београду и Загребу а у БЛ мало ко..и теби за информацију Гламоц је у односу на број становника имао највеци број високоовразованих(знања ради ја нисам из Гламоца)

Name

Цик погоди

30.06.2018 15:06

Које опстине у еx-YУ су имале процентуално нависе студената и из којих је највисе дјеце заврсавало факултете? :)

Name

Па

30.06.2018 13:30

Ко је луд да дупетом трља столицј 4-5 година ако имало има новца у џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

30.06.2018 14:14

Овде видим само "у Бања Луци". Нема висе ниста сем БЛ? Сва РС свела се на БЛ и Приједор? Упс... имају Лактаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Одговор

30.06.2018 14:53

Каже једна стара изрека “сто маца коти то мисе лови “Дјеца су огледало родитеља,данас сви глуме поштење а поштеног ни за лијака нема. И од кога да та дјеца да науче да постану људи од поштења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

01.07.2018 10:47

Покварени лоповски народ,...превара и лаз у крви,..зато смо и пропали

Name

ББ

30.06.2018 15:30

Засто се муцити на дрзавном факултету, И велико је питање да ли цес се И уопсте запослити. На приватном факултету много једноставније. За пролазну оцјену (6) потребно је процитати прву И задњу страну књиге. Ако се зели виса оцјена, потребно је процитати И једну страну из средине књиге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.07.2018 19:57

Ко заврши државни факултет, тај ради код приватника и обратно.

Name

Директ

30.06.2018 20:02

Ово је један од најбољих показатеља да су побољсање стандарда на касицицу уз јос веце повецање пореза пропала стратегија пропалих политицара. Ове ствари иритирају интелигенцију народа, а нароцито омладине која не зели да подрзи систем отимања висе марака да би добио марку па бјезе главом без обзира. Да и ја имам неког ко би ме "са оне стране" цекао, отисао бих и највјероватније никада икада се не бих вратио јее годинама трпим свакаква срања. Казу "успјели смо да одрзимо и оцувамо стабилност Републике Српске". Па брате слатки ако хоцес само да цувас стабилност, запосли се на гробљу. Тамо ти је најбоља стабилност. Ниста се не десава. Милина и тисина. Најстабилнији дио Српске су њена гробља. Ова власт од Републике Српске прави једно будуце гробље, гдје само мртви це да остану док сви други це да се разбјезе. Без развоја и то озбиљног, нема ни будуцности. Млади неце да раде за 440 КМ, неце нико за те паре. Без 2000 КМ мјесецно и сто вецој инклузији младих у систем, прије свега реални, овој земљи је одзвонило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2018 10:56

Сами себе смо разорили и унистили. Нико нам није крив. Спирала пропадања је вец узела маха, и све је веца, све се урусава, и то постаје видљиво и мање интелигентним људима. Зато је егзодус становниства масован. Ја сам увјерен да је Српској одзвонило јер не мозе пацијент на апаратима бити заувијек.

Name

Марко

01.07.2018 05:59

Карцином који је метастазирао на све виталне дијелове које граде једно друство.Ово је показатељ цијеле ситуације,неки коментари и сто се тицу приватних факултета нису тацни,видим да Апеирон,факултет који је имао највисе студената у финамсијском колапсу и теско да се исцупа.Знаци није ни тамо бајно !У први разред основне сколе се уписало само 900 уценика у цијелој РС,од тога је вјероватно 50% само у БЛ. Има ту јос један подтак који це смањити тај број за знацајну цифру,дио студената се прво мора уписати овде да би се послије пребацио на неки факултет у Аустрију,а задњих година све веци број дјеце студира тамо.Ко има имало мозга у глави,њему је јасно све,БУДУЦНОСТИ ОВДЕ НЕМА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

01.07.2018 10:50

Потписујем све, нема овде зивота пропаст је превелика. Само бјезати преко.

Name

Петар

01.07.2018 12:48

На економији 2006. године било нас је 650 на години. Данас 2018. 116 матурана. Треба ли даље нешто објашњавати?! Образовање је тотоално уништено све захваљујући људима на власти који су омогућили отварање приватних дебилана и изједначавање дипломе приватних са државним факултетима. Данас родитељи кад не знају шта ће са дјетотом након завршене средње школе упишу га на приватни факултет. купе му дипломе и већ мупочињу тражити ухљебљење преко партије. Питање је времена кад ће ово све пукнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

02.07.2018 16:27

Приватни факултети служе за прање прљавог новца који је стечен на пљачки и грбачи овог напаћеног народа. Сви који нису могли да заврше редовне државне факултете пребацивали су се на те квази криминалне факултете и са лакоћом долазили до диипломе. Испити се полажу суботом и недјељом.

Name

ИСТИНА

01.07.2018 13:05

КАДА СЕ ИМА НА УМУ ХИПЕРПРОДУКЦИЈА ТРЖИСТУ НЕПОТРЕБНИХ СТРУКА И КАТАСТРОФАЛНА НЕЗАПОСЛЕНОСТ МЛАДИХ, ОНДА ИСПАДА ДА ФАКУЛТЕТИ ПОСТОЈЕ САМО ЗБОГ ПЛАТА ЊИХОВИХ ЗАПОСЛЕНИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

штета

02.07.2018 16:07

Баш

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

02.07.2018 20:02

Имам срећу да супруга и ја можемо пружити школовање дјетету у Аустрију. Колико год је одлазак био болан за све нас, дијете је сад схватило какве му се могућности отварају. На жалост то је наша реалност.

ОДГОВОРИТЕ