СП: Учитељ и његово ремек-дјело...

Селектор Уругваја осећа да је после 12 година време за велики резултат у Русији. . .

Фудбал 30.06.2018 | 13:45
СП: Учитељ и његово ремек-дјело...
Оскар Вашингтон Табарез воли чисте и просте ствари. Као школски учитељ, а пре него што је постао тренер, Уругвајац је научио да буде тај који диктира сва дешавања, без обзира да ли прича са својим ђацима, играчима или с новинарима. Кажу да се добро изражава, лако и разговетно говори и увек убоде суштину. Можда и зато, на овом Мундијалу његов Уругвај куца као сат, не упада у проблеме и невоље које носи овако специфично такмичење.

Чак и по природи агресивни Луис Суарез, док седи поред њега на конференцијама за медије, делује као мирни школарац. Чини се да му је агресија под контролом поред шефа, што и сам фудбалер признаје.

"Учитељ ме не испушта из вида", жали се голгетер Барселоне. 

Табареза доиста сви у репрезентацији ословљавају са Учитељ и он је човек који је одвео ту селекцију у светску фудбалску елиту.

Уверен је да је после 12 година напорног и интензивног рада на Светско првенство у Русију донео своје ремек-дело, тим способан да засени оно четврто место из Јужне Африке 2010. године. Холандија му је тада одузела сан о финалу и позорници на којој Уругвај није био још од 1950. године.

"Можете да победите или изгубите, најважније је да сте верни онима који су радили са вама све ове године. Онима који су све своје уложили у овај посао. Морамо и желимо да верујемо у оно што радимо, јер то добро радимо, и мислим да је после 12 година дошао идеалан тренутак", рекао је Табарез јуче на конференцији уочи вечерашњег окршаја с Португалијом (20 часова) у осмини финала.

Лепо је слушати како Табарез прича о фудбалу. Лепо је и њему у фудбалу. Прекаљен у стотинама фудбалских утакмица, у 71. години, уругвајски селектор препознаје све оно што носи осмина финала Светског првенства и његов значај. Оскар тренира екипу, али и често разговара са играчима, способан да их убеди да слушају његов инстинкт који га је дуго одржао у каријери.

"Не вреди ми да предвиђам утакмице и проричем судбине. Видећемо шта ће бити до вечерас. Карлос Биљардо (прослављени аргентински тренер) ми је једном рекао да је вођење фудбалског тима кристалан и јасан посао. Нападач једног дана лоше спава, његово дете се разболи и све може да пропадне због једног човека. Зато водим рачуна о садашњости и детаљима. Не вреде ни бројке ни статистике. Фудбал се игра карактером и кохезијом међу играчима и то је оно са чим излазим пред Португалију", поручио је Табарез.

У уругвајском табору нико није мирнији од њега. Чак ни чувени Кристијано Роналдо не може да му поквари мирне снове, нити се Учитељ оптерећује њиме. Смешка се Табарез када га неко упита о магичном Португалцу и не упада у замке новинара који би да га испровоцирају. Имао је спреман одговор...

"Кристијано је светска класа, али ме он не брине нимало. Био бих у проблему ако бих због једног играча немирно спавао или се будио ноћу. Ми ћемо да надиграмо Роналда. Оних 11 Уругвајаца на терену, они ће да га победе. Јер тако се побеђује у фудбалу, тимски", закључио је Вашингтон Оскар Табарез.

Ваљда је куцнуо час да и Уругвај коначно направи нешто велико?

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар