SP: Učitelj i njegovo remek-djelo...

Selektor Urugvaja oseća da je posle 12 godina vreme za veliki rezultat u Rusiji. . .

Fudbal 30.06.2018 | 13:45
SP: Učitelj i njegovo remek-djelo...
Oskar Vašington Tabarez voli čiste i proste stvari. Kao školski učitelj, a pre nego što je postao trener, Urugvajac je naučio da bude taj koji diktira sva dešavanja, bez obzira da li priča sa svojim đacima, igračima ili s novinarima. Kažu da se dobro izražava, lako i razgovetno govori i uvek ubode suštinu. Možda i zato, na ovom Mundijalu njegov Urugvaj kuca kao sat, ne upada u probleme i nevolje koje nosi ovako specifično takmičenje.

Čak i po prirodi agresivni Luis Suarez, dok sedi pored njega na konferencijama za medije, deluje kao mirni školarac. Čini se da mu je agresija pod kontrolom pored šefa, što i sam fudbaler priznaje.

"Učitelj me ne ispušta iz vida", žali se golgeter Barselone. 

Tabareza doista svi u reprezentaciji oslovljavaju sa Učitelj i on je čovek koji je odveo tu selekciju u svetsku fudbalsku elitu.

Uveren je da je posle 12 godina napornog i intenzivnog rada na Svetsko prvenstvo u Rusiju doneo svoje remek-delo, tim sposoban da zaseni ono četvrto mesto iz Južne Afrike 2010. godine. Holandija mu je tada oduzela san o finalu i pozornici na kojoj Urugvaj nije bio još od 1950. godine.

"Možete da pobedite ili izgubite, najvažnije je da ste verni onima koji su radili sa vama sve ove godine. Onima koji su sve svoje uložili u ovaj posao. Moramo i želimo da verujemo u ono što radimo, jer to dobro radimo, i mislim da je posle 12 godina došao idealan trenutak", rekao je Tabarez juče na konferenciji uoči večerašnjeg okršaja s Portugalijom (20 časova) u osmini finala.

Lepo je slušati kako Tabarez priča o fudbalu. Lepo je i njemu u fudbalu. Prekaljen u stotinama fudbalskih utakmica, u 71. godini, urugvajski selektor prepoznaje sve ono što nosi osmina finala Svetskog prvenstva i njegov značaj. Oskar trenira ekipu, ali i često razgovara sa igračima, sposoban da ih ubedi da slušaju njegov instinkt koji ga je dugo održao u karijeri.

"Ne vredi mi da predviđam utakmice i proričem sudbine. Videćemo šta će biti do večeras. Karlos Biljardo (proslavljeni argentinski trener) mi je jednom rekao da je vođenje fudbalskog tima kristalan i jasan posao. Napadač jednog dana loše spava, njegovo dete se razboli i sve može da propadne zbog jednog čoveka. Zato vodim računa o sadašnjosti i detaljima. Ne vrede ni brojke ni statistike. Fudbal se igra karakterom i kohezijom među igračima i to je ono sa čim izlazim pred Portugaliju", poručio je Tabarez.

U urugvajskom taboru niko nije mirniji od njega. Čak ni čuveni Kristijano Ronaldo ne može da mu pokvari mirne snove, niti se Učitelj opterećuje njime. Smeška se Tabarez kada ga neko upita o magičnom Portugalcu i ne upada u zamke novinara koji bi da ga isprovociraju. Imao je spreman odgovor...

"Kristijano je svetska klasa, ali me on ne brine nimalo. Bio bih u problemu ako bih zbog jednog igrača nemirno spavao ili se budio noću. Mi ćemo da nadigramo Ronalda. Onih 11 Urugvajaca na terenu, oni će da ga pobede. Jer tako se pobeđuje u fudbalu, timski", zaključio je Vašington Oskar Tabarez.

Valjda je kucnuo čas da i Urugvaj konačno napravi nešto veliko?

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar