СП, 1/8-финала - најава: Француска - Аргентина...

Толико су се погубили да сад изводе тим без нападача, Меси као „лажна деветка“: И Дешан има дилему. . .  Моћна Француска и рањена Аргентина одлучују о првом четвртфиналисти Мундијала (16. 00).

Фудбал 30.06.2018 | 13:15
СП, 1/8-финала - најава: Француска - Аргентина...
Право на грешку више не постоји. Групна фаза Светског шампионата у Русији је завршена и сада се све своди на један меч. Наредни. Као и на једног противника, јер гледати унапред ко се с ким укршта може да буде контрапродутиовно. Зато поглед у прошлост, макар и ону најближу доста открива, нарочито пред дерби сусрет осмине финала између Француске и Аргентине.

И док су Галски петлови у лаганом трку прошли кроз Групу Ц са две победе и нерешеним исходом против Данске (0:0) када је све било јасно, Гаучоси су сами себи направили пакао. Нерешени исход против Исланда (1:1) и тежак пораз од Хрватске (0:3) су наговестили да нешто у тиму не ваља. Актуелни вицешампион планете буио је на рубу елиминације, али им је гол Маркоса Роха донео победу од 2:1 над опасном Нигеријом за велико славље ове, заиста, фудбалске нације која никада још није изгубила од наредног противника.

Да појаснимо, меч у Казању биће тек 12. сусрет две репрезентације, још од 1930. и чувеног Светског шампионата у Уругвају. Тад је Аргентина славила 2:1, да би на свом тернеу 1978 победила 1:0. То су били њихови једини мелчеви на Мундијалима, пре и после тога одиграли су чак осам пријатељских сусрета (четири славља Гаучоса, по два ремија и пораза), а последњи пут су се срели 2009. када су Албиселести славили головима Месија и Гутијереза на Велодрому.

Сада је, међутим ситуација потпуно другачија. Аргентина, предвођена луцкастим, атипичним селекторомХорхеом Сампаолијем не представља тако велику претњу као пре четири године у Бразилу. Истина, и тада су се Гаучоси мучили, али сада делује да ствари једноставно нису посложене како ваља. Сампаолијевиексперименти се нису показали као добри, те је ипак морао да се ослони на оно што каже, то јест наредиЛионел Меси, као што је био случај против Нигерије кад је селектор морао да га пита да ли да уведе СерхијаКуна Агуера.

Не знамо ко је састављао тим за данашњи окршај, али према информацијама аргентинских новинарина у њему нема места ни за једног класичног нападача!? Угледни Оле, најтиражнији и најутицајнији дневних у Аргентини, уверава да ће на клупи остати и Агуеро и Игуаин (о Дибали нико, изгледа, озбиљно не размишља, што је грех према таквом фудбалеру), а да ће у нападу, на месту такозване „лажне деветке“ дејствоватиЛионел Меси. Ас Барселоне је и против Нигерије отишао у напад, тад му је партнер био Игуаин, међутим, одлучено је, изгледа, да сад добије двоструку помоћ с бока, па ће на крилним нападачким позицијама дејствовати Анхел Ди Марија из ПСЖ-а и Кристијан Павон из Боке јуниорс.

Дилема је да ли је то добро решење, па сам Оле ставља Игуаина у заграду, остављајући могућност да центарфор Јувентуса, ипак, почне, с тим што би онда Пипита био централни шпиц, а Меси отишао на лево крило. Цела нација гледа у Леа, а имаће он и додатни мотив, јер никад у каријери није дао гол у нокаут фази светских првенстава. Да ли данас скида то проклетство?

Остатак аргентинског тима неће се мењати, међутим, питање је да ли клецава одбрана са Рохом,Отамендијем, Таљификом и Меркадом може да издржи налете француског напада. А он је, макар по именима, изванредна. Антоан Гризман је пројектован да игра мало иза Оливијеа Жируа, по страни ће дејствовати Килијан Мпабе, добре ударце са дистанце имају Блез Матуиди и Пол Погба, па тај разноврсни арсенал делује обећавајуће.

С тим да и Дидије Дешан има једну дилему. Наводно, Матуиди није сигуран стартер, у Француској сматрају да није био убедљив против Аустралије и Перуа, истичу добру партију Томе Лемара и најављују да би управо нови везиста Атлетико Мадрида могао да почне на левом боку.

Генерално, ситуација у табору Галских петлова је мирнија. Командант је „Наполеон“ Дидије Дешан, човек који је са капитенском траком на руци донео Французима једину светску титулу, клупа му је дугачка, све позиције јаке, играчи школовани и „напаљени“. Управо зато су Галски петлови, које многи виде на светском трону након 20 година паузе, благи фаворити.

ФРАНЦУСКА – АРГЕНТИНА, 16.00

Казањ
Стадион: Казањ арена
Капацитет: 45.379 седишта
Судија: Алиреза Фагани (Иран)

ФРАНЦУСКА (4-2-3-1): Лорис - Павар, Варан, Умтити, Ернандез - Канте, Погба - Мбапе, Гризман, Матуиди (Лемар) – Жиру. Селектор: Дидије Дешан

АРГЕНТИНА (4-3-3): Армани - Меркадо, Отаменди, Рохо, Таљафико - Перез, Маскерано, Банега - Ди Марија, Меси, Павон (Игуаин). Селектор: Хорхе Сампаоли

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар