SP, 1/8-finala - najava: Francuska - Argentina...

Toliko su se pogubili da sad izvode tim bez napadača, Mesi kao „lažna devetka“: I Dešan ima dilemu. . .  Moćna Francuska i ranjena Argentina odlučuju o prvom četvrtfinalisti Mundijala (16. 00).

Fudbal 30.06.2018 | 13:15
SP, 1/8-finala - najava: Francuska - Argentina...
Pravo na grešku više ne postoji. Grupna faza Svetskog šampionata u Rusiji je završena i sada se sve svodi na jedan meč. Naredni. Kao i na jednog protivnika, jer gledati unapred ko se s kim ukršta može da bude kontraprodutiovno. Zato pogled u prošlost, makar i onu najbližu dosta otkriva, naročito pred derbi susret osmine finala između Francuske i Argentine.

I dok su Galski petlovi u laganom trku prošli kroz Grupu C sa dve pobede i nerešenim ishodom protiv Danske (0:0) kada je sve bilo jasno, Gaučosi su sami sebi napravili pakao. Nerešeni ishod protiv Islanda (1:1) i težak poraz od Hrvatske (0:3) su nagovestili da nešto u timu ne valja. Aktuelni vicešampion planete buio je na rubu eliminacije, ali im je gol Markosa Roha doneo pobedu od 2:1 nad opasnom Nigerijom za veliko slavlje ove, zaista, fudbalske nacije koja nikada još nije izgubila od narednog protivnika.

Da pojasnimo, meč u Kazanju biće tek 12. susret dve reprezentacije, još od 1930. i čuvenog Svetskog šampionata u Urugvaju. Tad je Argentina slavila 2:1, da bi na svom terneu 1978 pobedila 1:0. To su bili njihovi jedini melčevi na Mundijalima, pre i posle toga odigrali su čak osam prijateljskih susreta (četiri slavlja Gaučosa, po dva remija i poraza), a poslednji put su se sreli 2009. kada su Albiselesti slavili golovima Mesija i Gutijereza na Velodromu.

Sada je, međutim situacija potpuno drugačija. Argentina, predvođena luckastim, atipičnim selektoromHorheom Sampaolijem ne predstavlja tako veliku pretnju kao pre četiri godine u Brazilu. Istina, i tada su se Gaučosi mučili, ali sada deluje da stvari jednostavno nisu posložene kako valja. Sampaolijevieksperimenti se nisu pokazali kao dobri, te je ipak morao da se osloni na ono što kaže, to jest narediLionel Mesi, kao što je bio slučaj protiv Nigerije kad je selektor morao da ga pita da li da uvede SerhijaKuna Aguera.

Ne znamo ko je sastavljao tim za današnji okršaj, ali prema informacijama argentinskih novinarina u njemu nema mesta ni za jednog klasičnog napadača!? Ugledni Ole, najtiražniji i najuticajniji dnevnih u Argentini, uverava da će na klupi ostati i Aguero i Iguain (o Dibali niko, izgleda, ozbiljno ne razmišlja, što je greh prema takvom fudbaleru), a da će u napadu, na mestu takozvane „lažne devetke“ dejstvovatiLionel Mesi. As Barselone je i protiv Nigerije otišao u napad, tad mu je partner bio Iguain, međutim, odlučeno je, izgleda, da sad dobije dvostruku pomoć s boka, pa će na krilnim napadačkim pozicijama dejstvovati Anhel Di Marija iz PSŽ-a i Kristijan Pavon iz Boke juniors.

Dilema je da li je to dobro rešenje, pa sam Ole stavlja Iguaina u zagradu, ostavljajući mogućnost da centarfor Juventusa, ipak, počne, s tim što bi onda Pipita bio centralni špic, a Mesi otišao na levo krilo. Cela nacija gleda u Lea, a imaće on i dodatni motiv, jer nikad u karijeri nije dao gol u nokaut fazi svetskih prvenstava. Da li danas skida to prokletstvo?

Ostatak argentinskog tima neće se menjati, međutim, pitanje je da li klecava odbrana sa Rohom,Otamendijem, Taljifikom i Merkadom može da izdrži nalete francuskog napada. A on je, makar po imenima, izvanredna. Antoan Grizman je projektovan da igra malo iza Olivijea Žirua, po strani će dejstvovati Kilijan Mpabe, dobre udarce sa distance imaju Blez Matuidi i Pol Pogba, pa taj raznovrsni arsenal deluje obećavajuće.

S tim da i Didije Dešan ima jednu dilemu. Navodno, Matuidi nije siguran starter, u Francuskoj smatraju da nije bio ubedljiv protiv Australije i Perua, ističu dobru partiju Tome Lemara i najavljuju da bi upravo novi vezista Atletiko Madrida mogao da počne na levom boku.

Generalno, situacija u taboru Galskih petlova je mirnija. Komandant je „Napoleon“ Didije Dešan, čovek koji je sa kapitenskom trakom na ruci doneo Francuzima jedinu svetsku titulu, klupa mu je dugačka, sve pozicije jake, igrači školovani i „napaljeni“. Upravo zato su Galski petlovi, koje mnogi vide na svetskom tronu nakon 20 godina pauze, blagi favoriti.

FRANCUSKA – ARGENTINA, 16.00

Kazanj
Stadion: Kazanj arena
Kapacitet: 45.379 sedišta
Sudija: Alireza Fagani (Iran)

FRANCUSKA (4-2-3-1): Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Pogba - Mbape, Grizman, Matuidi (Lemar) – Žiru. Selektor: Didije Dešan

ARGENTINA (4-3-3): Armani - Merkado, Otamendi, Roho, Taljafiko - Perez, Maskerano, Banega - Di Marija, Mesi, Pavon (Iguain). Selektor: Horhe Sampaoli

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar