ВАР на Мундијалу: 99,3 одсто успјешности!

Видео техологија ради скоро савршено на Светском првенству, оцена је ФИФА, али ипак није безгрешна у шта се уверила и репрезентација Србије.

Фудбал 30.06.2018 | 19:00
ВАР на Мундијалу: 99,3 одсто успјешности!
Међународна фудбалска федерација (ФИФА) саопштила је да систем видео технологије ВАР ради "скоро савршено" на Светском првенству у Русији, уз проценат од 99,3 одсто исправно донетих одлука које су промениле ток утакмица.

ВАР систем се у Русији први пут у историји користи на Светским првенствима. Судије су до сада уз помоћ видео техологије досудиле седам пенала на турниру, а два гола су призната, након што су претходно поништена због офсајда, укључујући и онај који је помогао да Јужна Кореја избаци браниоца титуле Немачку.

Шеф судијског комитета ФИФА Пјерлуиђи Колина рекао је да је 99,3 одсто проценат успешности ВАР, што је према његовој оцени и оцени других бивших судија, "веома, веома близу савршенства".

"Без видео технолгије, та цифра би била 95 одсто", додао је Колина.

Неколицина селекора на Мундијалу критиковали су видео технологију, а српски селектор Младен Крстајић био је љут што судија није досудио пенал за Србију против Швајцарске, када су двојица играча држала и оборила Александра Митровића у казненом простору.

Енглески медији критиковали су суђење, пошто су играчи Туниса "рвачким захватима" чували нападача Харија Кејна. Колина није то коментарисао, већ је рекао да је упозорио судије да буду строжи код ситуација када играчи вуку и држе противника у казненом простору.

Пре почетка Мундијала владала је забринутост за судије који до тада нису користили видео технологију, да ли ће утакмице бити спорије и да ли ће се досуђивати ситни фаулови. Међутим, ФИФА је навела да је сада лопта дуже у игри него на прошлом Светском првенству, а да је укупни број фаулова смањен у првих 48 утакмица на турниру.

Судије задужене за ВАР седе у посебној, затамњеној просторији смештеној у канцеларији на периферији Москве. Од њих се тражи да у нормалној брзини видео снимка прегледају инцидент, како не би били сувише строги према благом контакту играча. Они могу да користе успорени снимак да виде тренутак контакта, али при нормалној брзини снимка одлучују колико је озбиљан фаул.

"Све се у успореном снимку или супер успореном снимку чини веће и озбиљније, чини се да је намерно. Фудбал је спорт у коме сваки контакт не значи фаул", навео је Колина.

Судије задужене за ВАР су у досадашњем току такмичења прегледале 335 инцидената, 6,9 по утакмици, укључујући и све голове, 14 одлука је промењено, а три су потврђене.

Колина је рекао да се нада да ће у будућности гледаоци телевизијских преноса моћи да чују комуникацију између судије на утакмици и судија задужених за ВАР.

За разлику од њега, заменик генералног секретара ФИФА Звонимир Бобан је против те идеје, рекавши да ће због мешавине страних језика то бити немогуће за телевизије.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар