VAR na Mundijalu: 99,3 odsto uspješnosti!

Video tehologija radi skoro savršeno na Svetskom prvenstvu, ocena je FIFA, ali ipak nije bezgrešna u šta se uverila i reprezentacija Srbije.

Fudbal 30.06.2018 | 19:00
VAR na Mundijalu: 99,3 odsto uspješnosti!
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da sistem video tehnologije VAR radi "skoro savršeno" na Svetskom prvenstvu u Rusiji, uz procenat od 99,3 odsto ispravno donetih odluka koje su promenile tok utakmica.

VAR sistem se u Rusiji prvi put u istoriji koristi na Svetskim prvenstvima. Sudije su do sada uz pomoć video tehologije dosudile sedam penala na turniru, a dva gola su priznata, nakon što su prethodno poništena zbog ofsajda, uključujući i onaj koji je pomogao da Južna Koreja izbaci branioca titule Nemačku.

Šef sudijskog komiteta FIFA Pjerluiđi Kolina rekao je da je 99,3 odsto procenat uspešnosti VAR, što je prema njegovoj oceni i oceni drugih bivših sudija, "veoma, veoma blizu savršenstva".

"Bez video tehnolgije, ta cifra bi bila 95 odsto", dodao je Kolina.

Nekolicina selekora na Mundijalu kritikovali su video tehnologiju, a srpski selektor Mladen Krstajić bio je ljut što sudija nije dosudio penal za Srbiju protiv Švajcarske, kada su dvojica igrača držala i oborila Aleksandra Mitrovića u kaznenom prostoru.

Engleski mediji kritikovali su suđenje, pošto su igrači Tunisa "rvačkim zahvatima" čuvali napadača Harija Kejna. Kolina nije to komentarisao, već je rekao da je upozorio sudije da budu stroži kod situacija kada igrači vuku i drže protivnika u kaznenom prostoru.

Pre početka Mundijala vladala je zabrinutost za sudije koji do tada nisu koristili video tehnologiju, da li će utakmice biti sporije i da li će se dosuđivati sitni faulovi. Međutim, FIFA je navela da je sada lopta duže u igri nego na prošlom Svetskom prvenstvu, a da je ukupni broj faulova smanjen u prvih 48 utakmica na turniru.

Sudije zadužene za VAR sede u posebnoj, zatamnjenoj prostoriji smeštenoj u kancelariji na periferiji Moskve. Od njih se traži da u normalnoj brzini video snimka pregledaju incident, kako ne bi bili suviše strogi prema blagom kontaktu igrača. Oni mogu da koriste usporeni snimak da vide trenutak kontakta, ali pri normalnoj brzini snimka odlučuju koliko je ozbiljan faul.

"Sve se u usporenom snimku ili super usporenom snimku čini veće i ozbiljnije, čini se da je namerno. Fudbal je sport u kome svaki kontakt ne znači faul", naveo je Kolina.

Sudije zadužene za VAR su u dosadašnjem toku takmičenja pregledale 335 incidenata, 6,9 po utakmici, uključujući i sve golove, 14 odluka je promenjeno, a tri su potvrđene.

Kolina je rekao da se nada da će u budućnosti gledaoci televizijskih prenosa moći da čuju komunikaciju između sudije na utakmici i sudija zaduženih za VAR.

Za razliku od njega, zamenik generalnog sekretara FIFA Zvonimir Boban je protiv te ideje, rekavši da će zbog mešavine stranih jezika to biti nemoguće za televizije.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar