Зашто нас море опушта

Нови закључци стручњака указују да су људи који живе у кући са погледом на море далеко смиренији. Морска вода садржи минерале који помажу организму да се избори са инфекцијама.

Здравље 27.06.2018 | 11:03
Зашто нас море опушта
АКО вам треба "изговор" да идете на море, сад можете да се позовете на најновије закључке научника који су утврдили да близина мора добро делује и на физичко и на ментално здравље. Само пазите да не претерујете са сунчањем, јер то оставља дугорочне последице на здравље коже, али користите све благодети морске воде, песка и благог сунца у јутарњим и вечерњим сатима.

Неке раније спроведене студије су утврдиле да море, односно боравак на плажи повећава осећај среће, добар је за опште здравље и побољшава мождане функције. Истраживање Универзитета "Коби" у Јапану је показало да су људи који живе у кући са погледом на море далеко смиренији од осталих, а и британска студија је утврдила да су људи који живе близу мора физички и ментално здравији.

Поред тога, морска вода садржи минерале укључујући и магнезијум, калијум и јод, који помажу организму да се боље избори са инфекцијама. А удисање морског ваздуха помаже да боље спавамо, кажу стручњаци.

Клинички психолог Ричард Шустер каже да је тај "зен" осећај који имамо док смо на плажи последица разних ствари, а не само изложености витамину Д.

- Плава боја се повезује са осећањима смирености и мира - каже др Шустер. - Само гледање у воду доводи до неке врсте медитативног стања и заправо мења фреквенцију можданих таласа.

Звук који производе таласи, то препознатљиво шуштање, помаже у активирању парасимпатичког нервног система, успорава нас и помаже нам да се опустимо.

Чак је и физички осећај песка под прстима добар за наше здравље и помаже нам да се осећамо слично као током медитације, односно тако смирено.

- Фокусирајте се на то како вам је тело топло од сунчевих зрака, на то какав је осећај песак под прстима, дишите дубоко и миришите морски ваздух - саветује психолог. - Бар пет минута посветите томе док сте на летовању.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саша

29.06.2018 17:07

Дефинитивно. Два дана сам био на мору, два дана у Требињу, и сви у мом колективу примијетили да зрачим свјежином. Иако сам све скупа прешао око 1100 км.

ОДГОВОРИТЕ