Фајон: За БиХ је важан компромис

Тања Фајон, чланица Европског парламента из Словеније за Н1 је казала да је оптимизам оно што рјешава проблеме, те да је Босна и Херцеговина постигла неки напредак када су реформе у питању - али је пред државом још много посла.

Босна и Херцеговина 26.06.2018 | 18:50
Фајон: За БиХ је важан компромис
"Данас је био важан дан за мене, имала прилику разговарати са важним актерима у држави. Жељела бих бити оптимиста. Увијек кажем, оптимизам рјешава проблеме. БиХ је постигла неки напредак када су у питању реформе и реформска агенда, али пуно је потребно учинити. Очекујем више мотивације, да се ради брже, да сви политичари нуде одговорност према народу. БиХ је у позицији да ради свој посао даље због грађана", казала је.

Коментаришући оштру реторику и подјеле унутар БиХ, она је рекла да се у кампању ушло рано.

"У кампању је БиХ ушла брзо, јер је изгубила вријеме. До избора је три мјесеца, то је вријеме када би требала да одговори на додатна питања Европске комисије. Процес ЕУ реформи је застао прије. Мој осјећај - пуно политичких емоција, фрустрације са једне и са друге стране, политичара и грађана. Нас који пратимо шта се деашва, у тешкој смо ситуацији. Желимо да се настави проширење ЕУ на Западни Балкан. Ту су политичари који се више свађају, нису спремни на компромисе", поручила је додавши:

"Политика компромиса и сарадње је кључна за БиХ".

Она каће да је сигурна да постоје искрени политичари, али и они који нису.

"Превише данас сам чула оних који су рекли 'ја сам ту да заштитим интересе свог ентитета и народа'. Као грађани БиХ - очекујем да штите интересе цијеле БиХ", казала је.

Истакла је да су просперитет, живот грађана, екомске и социјалне реформе битне.

"Ја се надам да ће на одговорима радити одговорно и одговорити на нова питања. То није неки поправни, него додатна објашњења. У Бриселу се очекује ако се то деси, да ће се лакше залагати за БиХ. Треба сачекати. Европска комисија има годину дана до краја мандата. Није вријеме за нове инцијативе, озбиљност потребна са обје стране", поручила је Фајон у програму Н1.

(БН/Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драганче

26.06.2018 16:56

ЕУ лицемјерна политика према Западном Балкану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

26.06.2018 17:01

Само да недају кредит видјелиби да се моравац може играт и наопачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј

27.06.2018 05:32

МОЗЕ.САМО.ОСТРО.ХА.ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакери

27.06.2018 07:21

Народ се висе несекира јер зна да га се ниста не пита. Све буде и Бице како деда казе. Прекрајају ,оцјепљују спајају народ је овца. Срби србују, Хрвати растурају и краду а Бисњаци кмеце и цекају да им неко други донесе.

Name

Директ

28.06.2018 01:41

И мир у свијету. Јебес дијалог, ми се лако моземо договорити. Пеоблем лези у мијесању великих у интересе малих генерално.

ОДГОВОРИТЕ