Fajon: Za BiH je važan kompromis

Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije za N1 je kazala da je optimizam ono što rješava probleme, te da je Bosna i Hercegovina postigla neki napredak kada su reforme u pitanju - ali je pred državom još mnogo posla.

Bosna i Hercegovina 26.06.2018 | 18:50
Fajon: Za BiH je važan kompromis
"Danas je bio važan dan za mene, imala priliku razgovarati sa važnim akterima u državi. Željela bih biti optimista. Uvijek kažem, optimizam rješava probleme. BiH je postigla neki napredak kada su u pitanju reforme i reformska agenda, ali puno je potrebno učiniti. Očekujem više motivacije, da se radi brže, da svi političari nude odgovornost prema narodu. BiH je u poziciji da radi svoj posao dalje zbog građana", kazala je.

Komentarišući oštru retoriku i podjele unutar BiH, ona je rekla da se u kampanju ušlo rano.

"U kampanju je BiH ušla brzo, jer je izgubila vrijeme. Do izbora je tri mjeseca, to je vrijeme kada bi trebala da odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije. Proces EU reformi je zastao prije. Moj osjećaj - puno političkih emocija, frustracije sa jedne i sa druge strane, političara i građana. Nas koji pratimo šta se deašva, u teškoj smo situaciji. Želimo da se nastavi proširenje EU na Zapadni Balkan. Tu su političari koji se više svađaju, nisu spremni na kompromise", poručila je dodavši:

"Politika kompromisa i saradnje je ključna za BiH".

Ona kaće da je sigurna da postoje iskreni političari, ali i oni koji nisu.

"Previše danas sam čula onih koji su rekli 'ja sam tu da zaštitim interese svog entiteta i naroda'. Kao građani BiH - očekujem da štite interese cijele BiH", kazala je.

Istakla je da su prosperitet, život građana, ekomske i socijalne reforme bitne.

"Ja se nadam da će na odgovorima raditi odgovorno i odgovoriti na nova pitanja. To nije neki popravni, nego dodatna objašnjenja. U Briselu se očekuje ako se to desi, da će se lakše zalagati za BiH. Treba sačekati. Evropska komisija ima godinu dana do kraja mandata. Nije vrijeme za nove incijative, ozbiljnost potrebna sa obje strane", poručila je Fajon u programu N1.

(BN/N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Draganče

26.06.2018 16:56

EU licemjerna politika prema Zapadnom Balkanu!

ODGOVORITE
Name

MMF

26.06.2018 17:01

Samo da nedaju kredit vidjelibi da se moravac može igrat i naopačke.

ODGOVORITE
Name

Dj

27.06.2018 05:32

MOZE.SAMO.OSTRO.HA.HA

ODGOVORITE
Name

Bakeri

27.06.2018 07:21

Narod se vise nesekira jer zna da ga se nista ne pita. Sve bude i Bice kako deda kaze. Prekrajaju ,ocjepljuju spajaju narod je ovca. Srbi srbuju, Hrvati rasturaju i kradu a Bisnjaci kmece i cekaju da im neko drugi donese.

Name

Direkt

28.06.2018 01:41

I mir u svijetu. Jebes dijalog, mi se lako mozemo dogovoriti. Peoblem lezi u mijesanju velikih u interese malih generalno.

ODGOVORITE