Прича: Импровизуј, шибицари, превари и - побиједи тај Бразил!

Да се подсетимо речи Ћире и Микија. . . Можда помогну.

Фудбал 26.06.2018 | 23:30
Прича: Импровизуј, шибицари, превари и - побиједи тај Бразил!
Поређење са хрватским стручњацима није умесно, котира се под синтагмом непопуларно мишљење, али извор оптимизма пред истрчавање на Аткријте арену, где ће их чекати Бразил у "алл ин" мечу, репрезентативци Србије треба да пронађу у речима Мирослава Ћире Блажевића.
"Наши преци на овим просторима живели су под Турцима 500 година. Да би преживели морали су да се сналазе и подваљују. Тај нерв нам је остао до данас, зато смо предодређени и да на фудбалском терену преваримо противника. Чак и када је бољи. Много бољи", рекао је недавно тренер свих тренера.

Неки чудан оптимизам владао је међу Орловима у Светлогорску пре него што су се укрцали у авион за Москву. Селектор Младен Крстајић је пре сваког тренинга имао обичај да окупи репрезентативце на центру, одржи им мотивациони говор, и као по навици удари Коларова или Матића по рамену. Није скидао осмех са лица… Дефинитвно, Орлови верују да из Москве могу да буду катапултирани у историјску орбиту, ту илуструју и речи Александра Митровића и Владимира Стојковића. Хајде да им верујемо. Уосталом, среда је близу.

Помоћни тренер Милан Раставац је на једној од последњих конференција за медије истакао да Бразилци у игри доста импровизују, односно да ћемо морати да им се супроставимо на сличан начин. Преведено: ослањање на системе и аутоматизме не пролази против првог фаворита турнира. Уиграност такође. Само импровизација, подвала, спортско шибицарење и срећа која је састојак у свакој мундијалској чорби.

БРАЗИЛЦИ СУ ПОБЕДИЛИ ПОВРШНОСТ

Овако животно, када погледате из свих углова, немогуће је подвалити фудбалерима који су у раној фази живота, раштркани по бразилским фавелама, спознали најтамнију страну живота. И навикли су да имровизују живот како би дочекали боље сутра и још лепше прекосутра. То је као када би тек придошли студент из Источне Србије хтео на блеф да превари рођеног Дорћолца. Опет се враћамо на кључну реч "имровизација". Можда Младен Крстајић зна нешто што ми не знамо, или што ће нам постати јасно у среду око 22 сата по средњеевропском времену.

Чињеница је, ипак, да су Бразилци под селекторском командом Титеа превазишли површност и ослањање на племенито фудбалско порекло. Нема више у њиховим издањима сакривене поруке "ми смо Бразил, изаћи ћемо на терен и победити". Највећи фаворит турнира има само један пораз у претходне 14 утакмица, што говори да ту постоји озбиљан систем. Бар када је реч о организацији игре у дефанзиви и маневру. А када се лопта донесе пред противнички гол, онда је све – лако. Селектор Тите је је планетарном бразилском таленту додао и прагматичност и систематичност Пепа Гвардиоле. До те мере да Бразил некада делује непобедиво.

Али – понекад. Не увек. Лепо је рекао Александар Митровић да ће наш московски ривал бити под својеврсном психозом, и да ће у случају да Србија издржи први удар Бразилци играти против сата. А фудбалери ће вам рећи да не постоји гора ситуација од те. И да онда не помаже ни класа, ни угираност, ни мајсторство једног Нејмара.

Дакле, бразилско морање и чињеница да ће бити у чељустима нервозе ако крене по злу, отвара нам простор да импровизујемо, подваљујемо, преваримо и на крају победимо.

МИ СМО НАВИКЛИ ДА ВАРАМО ФУДБАЛ

Знате шта је још једна добра ствар? У последње две године ми смо навикнути на такве ситуације. Често смо знали да преваримо фудбал. И када за тим није било потребе, то нам је била забава нације. Сменили смо селектора који нас је одвео на Мундијал, затим смо дугогодишњем капитену скинули траку три месеца пре одласка у Русију. На завршној смотри покушавамо да у систем у настајању имплементирамо играче какви су Сергеј Милинковић Савић и Адем Љајић, а појединци су под сумњу ставили играча тако значајнијих карактеристика као што је Лука Миливојевић.

Просто, импровизација и варање фудбала је нешто што је у бити нашим селекторима и руководиоцима Савеза, ма како се звали.

Само сада је потребно да уместо себе преваримо ривале, као у романтизованој причи Драгана Бјелогрлићао успеху из Монтевидеа.

"Нема бољих шибицара на свету од нас. Овде сви играју термине у балону од пете године и навикли су на разне врсте лаких фудбалских превара. Ту смо најбољи на свету", поручио је пре две године голман футсал репрезентације Србије Миодраг Мики Аксентијевић.

Нека тако буде и у Москви…

Још једна битна ствар. Када неформално причају о тактици за Бразил људи око ФСС потенцирају да ћемо после одузимања лопте морати да будемо екстремно брзи, да кроз два паса дођемо до изгледна ситуације за гол.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

27.06.2018 05:27

Србија!

ОДГОВОРИТЕ