Priča: Improvizuj, šibicari, prevari i - pobijedi taj Brazil!

Da se podsetimo reči Ćire i Mikija. . . Možda pomognu.

Fudbal 26.06.2018 | 23:30
Priča: Improvizuj, šibicari, prevari i - pobijedi taj Brazil!
Poređenje sa hrvatskim stručnjacima nije umesno, kotira se pod sintagmom nepopularno mišljenje, ali izvor optimizma pred istrčavanje na Atkrijte arenu, gde će ih čekati Brazil u "all in" meču, reprezentativci Srbije treba da pronađu u rečima Miroslava Ćire Blaževića.
"Naši preci na ovim prostorima živeli su pod Turcima 500 godina. Da bi preživeli morali su da se snalaze i podvaljuju. Taj nerv nam je ostao do danas, zato smo predodređeni i da na fudbalskom terenu prevarimo protivnika. Čak i kada je bolji. Mnogo bolji", rekao je nedavno trener svih trenera.

Neki čudan optimizam vladao je među Orlovima u Svetlogorsku pre nego što su se ukrcali u avion za Moskvu. Selektor Mladen Krstajić je pre svakog treninga imao običaj da okupi reprezentativce na centru, održi im motivacioni govor, i kao po navici udari Kolarova ili Matića po ramenu. Nije skidao osmeh sa lica… Definitvno, Orlovi veruju da iz Moskve mogu da budu katapultirani u istorijsku orbitu, tu ilustruju i reči Aleksandra Mitrovića i Vladimira Stojkovića. Hajde da im verujemo. Uostalom, sreda je blizu.

Pomoćni trener Milan Rastavac je na jednoj od poslednjih konferencija za medije istakao da Brazilci u igri dosta improvizuju, odnosno da ćemo morati da im se suprostavimo na sličan način. Prevedeno: oslanjanje na sisteme i automatizme ne prolazi protiv prvog favorita turnira. Uigranost takođe. Samo improvizacija, podvala, sportsko šibicarenje i sreća koja je sastojak u svakoj mundijalskoj čorbi.

BRAZILCI SU POBEDILI POVRŠNOST

Ovako životno, kada pogledate iz svih uglova, nemoguće je podvaliti fudbalerima koji su u ranoj fazi života, raštrkani po brazilskim favelama, spoznali najtamniju stranu života. I navikli su da imrovizuju život kako bi dočekali bolje sutra i još lepše prekosutra. To je kao kada bi tek pridošli student iz Istočne Srbije hteo na blef da prevari rođenog Dorćolca. Opet se vraćamo na ključnu reč "imrovizacija". Možda Mladen Krstajić zna nešto što mi ne znamo, ili što će nam postati jasno u sredu oko 22 sata po srednjeevropskom vremenu.

Činjenica je, ipak, da su Brazilci pod selektorskom komandom Titea prevazišli površnost i oslanjanje na plemenito fudbalsko poreklo. Nema više u njihovim izdanjima sakrivene poruke "mi smo Brazil, izaći ćemo na teren i pobediti". Najveći favorit turnira ima samo jedan poraz u prethodne 14 utakmica, što govori da tu postoji ozbiljan sistem. Bar kada je reč o organizaciji igre u defanzivi i manevru. A kada se lopta donese pred protivnički gol, onda je sve – lako. Selektor Tite je je planetarnom brazilskom talentu dodao i pragmatičnost i sistematičnost Pepa Gvardiole. Do te mere da Brazil nekada deluje nepobedivo.

Ali – ponekad. Ne uvek. Lepo je rekao Aleksandar Mitrović da će naš moskovski rival biti pod svojevrsnom psihozom, i da će u slučaju da Srbija izdrži prvi udar Brazilci igrati protiv sata. A fudbaleri će vam reći da ne postoji gora situacija od te. I da onda ne pomaže ni klasa, ni ugiranost, ni majstorstvo jednog Nejmara.

Dakle, brazilsko moranje i činjenica da će biti u čeljustima nervoze ako krene po zlu, otvara nam prostor da improvizujemo, podvaljujemo, prevarimo i na kraju pobedimo.

MI SMO NAVIKLI DA VARAMO FUDBAL

Znate šta je još jedna dobra stvar? U poslednje dve godine mi smo naviknuti na takve situacije. Često smo znali da prevarimo fudbal. I kada za tim nije bilo potrebe, to nam je bila zabava nacije. Smenili smo selektora koji nas je odveo na Mundijal, zatim smo dugogodišnjem kapitenu skinuli traku tri meseca pre odlaska u Rusiju. Na završnoj smotri pokušavamo da u sistem u nastajanju implementiramo igrače kakvi su Sergej Milinković Savić i Adem Ljajić, a pojedinci su pod sumnju stavili igrača tako značajnijih karakteristika kao što je Luka Milivojević.

Prosto, improvizacija i varanje fudbala je nešto što je u biti našim selektorima i rukovodiocima Saveza, ma kako se zvali.

Samo sada je potrebno da umesto sebe prevarimo rivale, kao u romantizovanoj priči Dragana Bjelogrlićao uspehu iz Montevidea.

"Nema boljih šibicara na svetu od nas. Ovde svi igraju termine u balonu od pete godine i navikli su na razne vrste lakih fudbalskih prevara. Tu smo najbolji na svetu", poručio je pre dve godine golman futsal reprezentacije Srbije Miodrag Miki Aksentijević.

Neka tako bude i u Moskvi…

Još jedna bitna stvar. Kada neformalno pričaju o taktici za Brazil ljudi oko FSS potenciraju da ćemo posle oduzimanja lopte morati da budemo ekstremno brzi, da kroz dva pasa dođemo do izgledna situacije za gol.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

27.06.2018 05:27

Srbija!

ODGOVORITE