Колико шољица кафе дневно је заправо добро за срце?

Конзумација кофеина већ је од раније повезана с мањим ризиком за бројне болести међу којима дијабетес тип ИИ, срчане болести и мождани удар, но није био јасан механизам који се скривао из тога заштитног учинка. Ново истраживање чији су резултати објављени у часопису ПЛОС Биологy показује да кофеин побољшава покретљивост регулаторног протеина који се веже на митохондрије.

Здравље 26.06.2018 | 11:42
Колико шољица кафе дневно је заправо добро за срце?
Четири шољице кафе дневно штите срце од оштећења, показало је ново немачко истраживање по коме таква количина дневно унесеног кофеина побољшава прелазак регулаторног протеина у митохондрије оснажујући њихову улогу у заштити кардиоваскуларних ћелија од оштећења, пише Задовољна.хр.

Тим са медицинског факултета и истраживачког центра ИУФ Леибнитз у Диселдорфу открио је да се заштитни учинак постиже са концентрацијом кофеина која одговара количини четири шољице кафе дневно.

Истраживањем су показали да је протеин п27, познат као инхибитор циклуса ћелије, присутан у митохондрији главних врста ћелија у срцу. У тим ћелијама митохондријски п27 побољшавао је миграције ендотелијских ћелијаа, штитио ћелије срчаног мишића од смрти и покретао претварање фибробласта у ћелијее које садрже контрактилна влакна, а сви су кључни за опоравак срчаног мишића након инфаркта миокарда.

Утврдили су да кофеин подстиче прелазак п27 у митохондрије тако што покреће позитивне ланчане догађаје након што се постигне концентрација кофеина која одговара уносу четири шољлице кафе.

Наше истраживање показује да кофеин делује заштитно и обнављајуће на срчани мишић деловањем митохондријског п27 протеина, каже ауторка студије Џудит Хенделер.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АЛО СТРУЧЊАЦИ!

26.06.2018 10:15

Све је то индивидуално! Некоме смета секс, неко је промискуитетан, неко дерпе, неко ово, неко оно. Некоме смета цигарета, а неко ужива. Кад ли ће престати ова ''научна'' смарања?! Да ми је знати.

ОДГОВОРИТЕ